Fosen Turlag åpner da sin første turisthytte til høsten.

- Avtalen er i boks og vi går i gang med dugnad i sommer. Planen er at vi skal kunne åpne hytta for bruk i slutten av september, sier Peter Dybdahl som er leder i Fosen Turlag.

Fra hytta er det utsikt over Lysvatnet. Foto: Eskil Følstad/Fosen Turlag

Kan bli 30 sengeplasser

Trondhjems Turistforening har tatt på seg det økonomiske ansvaret, mens Fosen turlag skal stå for driften. Hovedhytta er på 65 kvadratmeter og delvis nyrestaurert. På stedet er det også et nyere anneks på 35 kvadratmeter. Totalt kan det bli 30 sengeplasser, men i første omgang regner man med at det blir 12–15. Det er båt og naustrett på eiendommen. Hytta vil bli ei selvbetjent turisthytte. Fosen turlag satser på et godt samarbeid med eier av gården i nærheten, Øystein Hårstad. Han har overtatt gården ved Lysvatnet. Foreldrene hans Klara og Einar Hårstad var med i tv-programmet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» i 2012.

Gode tilbakemeldinger

«Stedet egner seg utmerket til et formål som «ubetjent eller selvbetjent turisthytte», skriver Fosen Turlag på sin hjemmeside.

- Vi har fått gode tilbakemeldinger fra publikum på at dette er et godt tiltak. Etter at turistforeningen har eksistert i 150 år, er det på tide med ei turisthytte også på Fosen. Spesielt fra barnefamilier har vi fått tilbakemelding om at dette er bra, og det synes vi er fint, sier Dybdahl.

Turistforeningen på befaring i hytta ved Lysvatnet. Foto: Eskil Følstad/Fosen Turlag

- Et uoppdaget paradis

Daglig leder i Trondhjems Turistforening, Frode Støre Bergrem, er glad for at lokallaget på Fosen hadde lyst til å få på plass en turisthytte.

- Det er et uoppdaget paradis. Et veldig flott område der man kan planlegge forskjellige turer. Det er merkede stier sommerstid fra alle kanter av Fosen og også vinterstid er det et fint terreng, sier Støre Bregrem.

Den nye turisthytta ligger i et naturskjønt område med mange turmuligheter. Foto: Erlend Hansen Juvik

Til fots, på ski, eller sykkel

De merkede rutene går fra Krinsluna, Verran og Åfjord. Vinterstid kan man i tillegg til kortere turer inn til Lysvatnet, bryne seg gå den seks mil lange Mefjellturen med start ved Follafoss, over Mefjellet til gården ved Lysvatnet og derfra avslutte turen i Skaudalen eller dreie vestover mot Åfjord. Den korteste veien inn sommerstid går med bil fra Verrabotnvegen inn til Grønli. Derfra går det kjerrevei som blant annet egner seg for sykkel.

Kjerreveien fra Grønlia kan sykles sommerstid. Foto: Erlend Hansen Juvik

- Jeg tror hytta kan bli populær både for dem som bor på Fosen og folk fra andre steder som ønsker å oppdage nye områder. Stedet er tilgjengelig fra store deler av Fosen. Det skal også være gode fiskemuligheter i området, sier Støre Bergrem.

Les også: Tre tips til skitur: Kort, middels og krevende

Les også: Ti forslag til toppturer

Les også: Åtte fine fjellturer

Les også: Turtall for unge peker til fjells