Bystyret og fylkestinget i Sør-Trøndelag behandlet begge i går bygging og bevilgninger til superbussprosjektet, men bevilget helt ulike summer til prosjektet i 2017.

Fordi onsdagens superbussbehandling endte med to forskjellige summer, må sluttsummen for 2017 opp til behandling i kontaktutvalget for Miljøpakken på fredag.

Deretter må det ny politisk behandling til i formannskapet og fylkesutvalget.

Kontaktutvalget har den overordnet styringen av innsatsen i Miljøpakken. I utvalget sitter ordfører Rita Ottervik, fylkesordfører Tore Sandvik, Lars Aksnes fra Statens vegvesen og Dagfinn Berge fra Jernbanedirektoratet. Staten har to representanter, men staten bare én stemme ved avstemninger.

Les også: Superbussprosjektet kan bli flere hundre millioner kroner rimeligere

Fylkestinget bevilget mer enn bystyret

Mens bystyrets forslag hadde en sluttsum på 156 millioner kroner til bygging av holdeplasser samt 25 millioner kroner til omstigningspunkt,  vedtok fylkestinget noen timer tidligere å sette av 227 millioner kroner til både holdeplasser, knute - og omstigningspunkter.

Bystyret ga i går kveld ordfører Rita Ottervik mandat til å sluttforhandle bevilgningssummen for 2017 i kontaktutvalget.

De ekstra millioner kronene som fylkestinget i Sør-Trøndelag bevilget til superbussprosjektet, var øremerket til omstigningspunkt (60 millioner) og knutepunkt (11 millioner).

Av dette skal 25 millioner kroner gå til de tre omstigningspunktene Moholt/Vegamot, Hallset og Ranheim, 20 millioner kroner til omstigningspunkt på Tonstad og 11 millioner til knutepunkt på Tiller. Arbeidet skal påbegynnes umiddelbart.

Fylkestinget vedtok også at en finansieringsramme på 660 millioner kroner legges til grunn for videre planlegging og bygging i superbussprosjektet, en totalramme som ikke er nevnt i bystyrets vedtak.

- Fylkestinget økte bevilgningen til 227 millioner kroner for lettere å holde kontroll med kostnadene, og samtidig komme i gang med byggingen slik at vi rekker å bli ferdige i tide. Dermed unngår vi ytterligere kostnadssprekk i et presset marked, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Sandvik: - Kan bli kritisk for superbussen

Sandvik sier videre at det «haster veldig» med å komme i gang med flere av knute- og omstigningspunktene.

- August 2019 nærmer seg raskt, og det kan bli kritisk for superbussen dersom planleggingen og byggingen ikke snart kommer i gang. Med kritisk mener jeg at stasjoner og øvrig infrastruktur er så ferdig at superbussen kan trafikkere de ulike traseene.

Det mest kritiske å få ferdig er knutepunktene hvor matebussene kommer og hvor mange passasjerer skal skifte buss. Dersom knutepunktene ser mer ut som en byggeplass enn en busstasjon, og ikke alt er ferdig, vil busstilbudet bryte sammen. Derfor har også fylkestinget øremerket midler til å komme i gang med disse prosjektene snarest, sier Sandvik.

- Det er ingen dramatikk i at vi må ha en ekstra runde. Det har skjedd tidligere i andre viktige saker, sier ordfører Rita Ottervik. Det er en forutsetning for sluttforhandlingene i kontaktutvalget at saken kommer opp på nytt i formannskapet.

- Optimistisk

- Hvordan ser du på sjansene for å bli enige om en sluttsum for 2017 i kontaktutvalget på fredag?

- Jeg er optimistisk med tanke på at vi kommer fram til en felles forståelse. Sluttsummen og ordlyden i de to vedtakene er litt forskjellig, men det kan godt være at vi egentlig er enige. Det er det vi skal finne ut først på møtet. I verste fall må vi kanskje ha nok en runde for å bli enige, men jeg kan vanskelig se hva som kan føre til en slik utvikling.

- Resultatet av «forhandlingene» i kontaktutvalget må opp til ny behandling i formannskap og fylkesutvalg. Vil ikke det gi ytterligere forsinkelser i prosjektet?

- Nei, det er nok av prosjekter vi er blitt enige om å bevilge penger til 2017 til at det er mulig å komme i gang raskt med planlegging og bygging, sier Sandvik.

Fikk mandat til sluttforhandlinger

Bystyret ga i går kveld ordfører Rita Ottervik mandat til å sluttforhandle bevilgningssummen for 2017 i kontaktutvalget.

Ordføreren sier til at Adresseavisen at «vi er så nærme hverandre at vi skal klare å finne en løsning. Det er jeg helt sikker på.»

Det er en forutsetning for sluttforhandlingene i kontaktutvalget at saken kommer opp på nytt i formannskapet.

- Det er ingen dramatikk i at vi må ha en ekstra runde. Det har skjedd tidligere i andre viktige saker, sier ordføreren.