Tirsdag 4. juli runder dronningen 80 år. Dagen blir markert med avdukingen av Den norske turistforenings gave til Dronning Sonja, og åpning av Dronning Sonjas Kunsthall i en del av Slottet som aldri tidligere har vært tilgjengelig for publikum. I tillegg blir det feiring med piknik for inviterte gjester i Dronningparken.

Folkets dronning: Kong Harald og dronning Sonja og 1000 gjester var på plass for å for å hedre Grunnloven av 1814 og fellesskapet mellom landets kirkesamfunn i Nidarosdomen i mai 2014.

Og vi har tatt en prat med folk som har truffet henne i Trøndelag i løpet av de siste årene.

- Slapper av i hennes nærvær

Marte Høiem driver Galleri Ismene i Trondheim og har møtt dronningen to ganger. Sist gang i forbindelse med utstillingen dronningen hadde sammen med Magne Furuholmen i september i fjor.

Dronning Sonja sammen med Marte Høiem under åpningstalen til kunsthistoriker Daniel Johansen i forbindelse med utstillingen med verk av Magne Furuholmen og dronning Sonja på Galleri Ismene.

- Det er jo sånn at når man treffer noen man har et forhold til gjennom media blir man litt overveldet. Men hun er en veldig hyggelig og imøtekommende person, så du slapper fort av i hennes nærvær. Det var en spesiell setting i og med at hun var her i kraft av å være kunstner. Så det var en artig opplevelse, sier Høiem og tilføyer at dronningen har vært en viktig person for å fremme grafikk, blant annet gjennom å etablere sin egen kunstpris, The Queen Sonja Print Award.

Betydelig pris

- Dette er en internasjonal kunstpris, og overskuddet fra kunstutstillingen hennes i høst gikk til denne prisen som deles ut annethvert år. Prisen er på 400 000 kroner og gis til unge lovende grafikere. I tillegg til pengegaven får prisvinneren et opphold hos Atelier Larsen i Helsingborg, som er et av Nordens viktigste dyptrykksverksted der Per Kirkeby og Kjell Nupen har laget mye av sin grafikk, forklarer Høiem.

Per Høiem, som driver Galleri Ismene sammen med datteren Marte, er mektig imponert over Dronning Sonjas kunstinteresse.

Ekte opptatt av kunst

- Hun er ekte opptatt av kunst, noe hun har vært siden ungdomstida, og hun engasjerer seg i det hun gjør. Du skal være våken og fullt oppdatert når du er sammen med henne, det nytter ikke å prøve seg på noen bløff, sier Høiem smilende. Han hadde æren av å ha dronningen til bords da hun var i Trondheim i høst.

- Hun er absolutt morsom å være sammen med. Det blir ikke kjedelig med en så engasjert person som henne, sier galleristen.

Engasjement og varme

Tekstilkunstneren Lise Skjåk Bræk har truffet dronningen en rekke ganger og trekker frem mot, engasjement og varme som noen av hennes fremste egenskaper.

Tekstilkunstner Lise Skjåk Bræk har truffet dronningen en rekke ganger og opplever henne som engasjert, varm og sjenerøs.

- Jeg tror hun har langt mer varme enn mange er klar over, og hun er en generøs person. Og selv om hun virker planmessig korrekt i alt hun gjør, lager hun rom for det spontane og lar seg entusiastisk begeistre, sier Skjåk Bræk og trekker frem da hun ble oppringt grytidlig en morgen under prinsessebryllupet med spørsmål om dronningen kunne få se draktutstillingen i Kunstindustrimuseet.

- Føler seg velkommen i hennes nærvær

- Jeg dro av gårde og hadde en omvisning med dronningen der jeg fortalte historier om draktene. Og da måtte jeg passe meg litt for ikke å glemme at det var dronning Sonja jeg snakket med. Det blir så fort naturlig å si du fremfor de. Man får umiddelbart en følelse av å være velkommen i hennes nærvær, sier draktkunstneren.

Ellen Tveit Klingenberg er styreleder for Kunsthall Trondheim og traff dronningen i forbindelse med åpningen av Kunsthallen i fjor høst.

Sjarm og utstråling

- Jeg fikk et utvidet inntrykk av dronningen da jeg traff henne. I tillegg til at hun er usedvanlig faglig dyktig, profesjonell og engasjert, utstråler hun både varme, humor og følelser. Hun har virkelig glimt i øyet, og byr på seg selv gjennom artige, små kommentarer, forteller Klingenberg og trekker frem noen episoder.

H.M. Dronningens åpning av Kunsthallen 20.oktober Trondheim. Ellen Tveit Klingenberg, Styreleder for Kunsthall Trondheim, viste dronningen rundt.

- «Det bildet skulle jeg hatt hjemme, for sånn er jo livet», sa dronningen da vi sto og så på et bilde med tittelen «Å henge i stroppen». Jeg var litt stressa fordi jeg av Slottet hadde fått beskjed om å gå et halvt skritt foran henne. Jeg tenkte jo at det beste var om dronningen gikk fremst. Og da vi skulle gå opp trappene i Kunsthallen sa hun:- «Jeg må ha litt fart opp trappene, ellers kommer jeg meg ikke opp», forteller Klingenberg smilende og understreker at dronning Sonja imponerer med sin kunnskap og utstråling.

Ønsket å møte barn fra mange land

Trude Mathiesen er rektor ved Ila skole, og møtte dronningen i forbindelse med at skolen mottok dronning Sonjas skolepris i 2016.

Dronning Sonjas skolepris gikk til Ila skole i Trondheim i 2016. Dronningen besøkte skolen for å dele ut prisen på 250 000 kroner, et diplom og et kunstverk. Statsråd Anniken Hauglie(tv) og rektor Trude Mathiesen.

- Dronningen hadde satt seg grundig inn i skolens arbeid på forhånd og var tydelig både interessert og engasjert, noe som forteller om kvaliteten i det hun gjør. Hun ønsket å møte mangfoldet av barn, og stilte gode, åpne spørsmål. Dette gjorde at hun fikk barna til å delta i samtalen, sier Mathiesen. Dronningen spiste lunsj ved skolen og fikk servert fiskegryte med fisk fra Frøya og tilbehør av mer internasjonal karakter for å gjenspeile skolens mangfold.

- Hun skrøt av maten og forsynte seg flere ganger, sier Mathiesen og tilføyer at dronningen skapte en trygg og god ramme for barna som selvsagt var spente på å få et så storfint besøk.