Tirsdag kveld kom den overraskende nyheten om at Høyre går ut av fylkesrådet i Nord-Trøndelag. Dermed styres fylket nå av et forretningsministerium, ledet av Anne Marit Mevassvik (Ap). Ap hadde nemlig skrevet under en avtale med SV, KrF og De grønne om å sikre flertall i nemnden som skal forberede et felles Trøndelag. Mest overraskende var det likevel at Sp, som sitter i posisjon i Sør-Trøndelag, ikke var en av avtalepartnerne.

- Dermed er spillet om Trøndelag i gang, kommenterte Thomas Iver Hallem på vei mellom møter onsdag.

- Dramatisk for oss

Bakgrunnen for den overraskende avtalen skal ha vært at Ap forsto at Høyre allerede hadde samtaler med Sp. Ap agerte raskt.

- For Arbeiderpartiet har det vært viktig å sikre seg flertall i den nye fellesnemnda, sier fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) i Nord-Trøndelag. Hun blir leder for fellesnemnda.

- Det hadde vært dramatisk for oss om vi hadde blitt plassert på sidelinja. Med denne avtalen har Arbeiderpartiet både sikret seg ledelsen og flertallet i nye Trøndelag.

Tatt på sengen

I Sør-Trøndelag ble fylkesvaraordfører Gunn Iversen Stokke fullstendig tatt på sengen av det som hadde skjedd. For samtidig med at Ap skriver under en avtale der Sp ikke er med, sender fylkesordfører Tore O. Sandvik en mail om at han ønsker å fortsette samarbeidet med Sp – i hele Trøndelag. Ap i Nord-Trøndelag har et anstrengt forhold til sin hovedmotstander Sp, mens forholdet i sør er helt motsatt: Der styrer de to sammen.

- Det må vi gi Arbeiderpartiet en mulighet til å fortelle. Jeg ser at Tore O. skriver at han gjerne vil ha Senterpartiet med i et nytt Trøndelag. Nå får vi høre hva han sier. Men hvis Sp er skviset er det svært skuffende, sier Stokke.

- Hvordan blir det da å fortsette som fylkesvaraordfører?

- Det blir ikke noe artig, det vil være en svært vanskelig situasjon. Men vi får se.

- Har du ikke blitt informert om noe av dette av din partner Tore O. Sandvik?

- Nei, det hadde vært fint å bli det. Men slik er det ofte i politikken, dessverre, jeg er heldigvis en rolig person.

- Har du snakket med dine partivenner i Nord-Trøndelag som hadde store forhåpninger om å komme i posisjon?

- Ja, de har store forhåpninger om det. Men også de avventer hva som videre skjer, sier Stokke.

Arbeiderpartiet får både leder og nestleder i den nye fylkeskommunen gjennom avtalen med KrF, SV og De grønne. De tre småpartiene er på sin side sikret hver sin plass i arbeidsutvalget. Flertallet er skjørt.

Kamp om posisjoner

Kilder Adresseavisen har snakket med peker på to mulige årsaker på at Sp ikke er med i denne omgangen: Når Ap velger å samarbeide med småpartiene, kan de få fremste posisjonene for seg selv. Sp vil trolig være mer kravstore om de skal være en del av flertallet. For det andre pekes det på at forholdet mellom Ap og Sp i Nord-Trøndelag lenge har vært svært anstrengt. Etter det Adresseavisen forstår er det kun Ap i nord som har ønsket å holde Sp utenfor, mens de andre småpartiene skal ha vært positive til å ha med Sp.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik er overfor Adresseavisen krystallklar på at Ap i Sør-Trøndelag ønsker å ha med Sp i flertallet som inngår avtale om samarbeid i arbeidsutvalget.

- Vi har gitt uttrykk for at vi vil ha med Sp, og det har vi fremdeles ambisjoner om. Nå må de avklare den parlamentariske situasjonen i Nord-Trøndelag etter at fylkesrådet har falt. Deretter må Ap og Sp i Sør-Trøndelag ha et møte med Ap og Sp i Nord-Trøndelag.

- Hvorfor er ikke Sp en del av avtalen som nå er gjort?

- Det ville vært rart om Ap skulle sette seg ned med det største opposisjonspartiet – Sp har vært hovedmotstanderen til Ap i lengre tid. I sør er situasjonen den motsatte, her samarbeider vi godt med Sp. Vi ville heller ikke gått til Høyre

Dermed er situasjonen helt uavklart. Etter det Adresseavisen forstår skal det være møter mellom Ap og Senterpartiet snart. Også i Sp er det uenighet om det er riktig å gå sammen med Ap. Et flertall i Sp vil ønske å komme i posisjon nå. Mens ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, ser nå muligheten for å danne et bredt borgerlig flertall.

Ulikt syn på Sp

Gruppeleder for Arbeiderpartiet i Nord-Trøndelag, Jan Inge Kaspersen, bekrefter uenigheten:

- Det er nok et ulikt syn på Senterpartiet i de to arbeiderpartigruppene. Det kan hende vi må jobbe litt med det, sier han.

22. juni blir den nye organisasjonen i Trøndelag konstituert. Men mye kan skje også etter det. Senhøsten 2017 trår det nye fylkestinget sammen og alle kortene skal legges enda en gang. Det endelige fylkestinget for Trøndelag får 59 medlemmer, også om lag 20 færre representanter enn de 78 i fellesnemnda som skal bestå av alle dagens fylkestingsrepresentanter.

Spillet er i gang: Det sier Senterpartiets Thomas Iver Hallem i Nord-Trøndelag. Foto: Leif Arne Holme