Nylig publiserte storavisen The Guardian en artikkel der de 18 beste togturene i verden omtales. Blant de 18 omtalene finner vi også en nær og kjær venn, nemlig Nordlandsbanen.

Artikkelen baserer seg på to kriterier. Utsikt og pris.

At Nordlandsbanen krysser polarisirkelen er nok også en kraftig bidragsyter til at togbanen sniker seg inn på avisens eksklusive liste.

Nordlandsbanen er vel så fin på sommeren som den er på vinteren.

- Fantastisk

Petra Sestak, reiselivssjef i Trøndelag reiseliv, kan fortelle at det er gjennom et prosjekt de har satt igang, at The Guardian har vært på besøk i nord.

- Vi har de siste årene jobbet målrettet mot det britiske markedet for å øke interessen for Trøndelag. I den forbindelse tok vi med flere kjente aviser og magasiner på en pressetur tidligere i år, og da ble det Nordlandsbanen. Det å krysse polarsirkelen har vært en viktig faktor selvsagt, forklarer hun.

Blant de som var med på turen var også verdenskjente Lonely Planet. I to år har Trøndelag reiseliv jobbet mot det britiske markedet, der målet har vært å vekke interessen hos flere turoperatører. Sestak mener regionen har mye å by på.

- Trøndelag har et mye større potensial, men det er ikke synlig for mange utenfor Norge. Når banen nå blir tatt med på en slik liste er jo det fantastisk og viktig. Om vi får skapt interesse er det helt supert. Det kan også bli lønnsomt for lokalsamfunnet langs banen.

Reiselivssjef i Trøndelag reiseliv, Petra Sestak, er svært fornøyd med at de klarer å få omtale i store britiske aviser.

TRØNDERE I VERDEN: Roars drøm i Portugal ble til et branninferno

Opptatte av lokalmat

Om ikke omtalen av Nordlandsbanen i The Guardian var nok, tok også The Telegraph for seg de beste "hemmelige sommerøyene" i Skandinavia for litt siden. Inne på den listen har engelskmennene funnet plass til Stokkøya i Åfjord.

Det er selvsagt på Stokkøya Sjøsenter de har vært, der en kan sove på stranden.

- Våkne opp med bølger som slikker strandkanten. Roar, som er eier av eiendommen med kona Torild, er en tidligere kamskjell- og sjøpølsedykker, så maten er også god og pålitelig, skriver de om senteret.

Roar Svenning og Torild Langklopp er folkene bak senteret ute på kysten. De ble overrasket da de plutselig så omtalen i en av Englands største aviser.

- Det kom som en stor overraskelse. Det var en av våre tidligere besøkende fra England som tipset oss om det. Det er kjempefint. Vi liker alltid omtale og litt blest om det vi har å tilby, forteller Langklopp til Adresseavisen.

Torild Langklopp og Roar Svenning høster gode ord i den engelske avisen The Telegraph for Stokkøya Sjøsenter. Foto: Dan Ågren

Maten deres får også gode skussmål av britene.

- Vi er glade for at de synes det. Vi bruker mye fersk sjømat, og fanger råvarer daglig. Vi benytter oss av litt morsomme og gode råvarer som ellers ikke er så mye brukt, fortsetter Langklopp.

Strandbaren på Stokkøya ligger fint til ved strandkanten. Foto: Jan M. Lilleby

Må bli synlige

Av andre mulige turistmål i Trøndelag nevner Sestak flere. Den Gyldne Omvei i Inderøy, Stiklestad, med sin vikinghistorie og Namsskogan blir spesielt trukket frem.

- Det er mange plasser i Trøndelag som er fine. De må bare bli mer synlige. Britene for eksempel må jo være kjempeinteresserte i historien om vikingene fra Stiklestad, sier hun.

Reiselivssjefen er henrykt over omtalen Trøndelag har fått i britisk presse den siste uka. Det viser at de har gjort en god jobb.

- Det har vært en fantastisk uke, og jeg har fått et ordentlig energikick. Det er så flott for regionen, og det gir enda mer motivasjon til å fortsette med slike prosjekter.

- Så er det viktig at vi leverer. Vi må gi dem det vi lover når vi får dem interesserte, avslutter hun.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.