Mens alle tog i Norge sto stille, markerte jernbaneansatte sin motstand mot ny jernbanereform mandag formiddag. Medlemmer fra Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund møttes utenfor Sentralbanestasjonen i Trondheim, samtidig som reformen ble lagt frem i Stortinget.

I tillegg til appeller ble den streiken markert med skuespill, dikt, allsang og korpsmusikk. Et av høydepunktene var skuespillet «Selg, selg». Fire ansatte i jernbaneverket hadde tatt på seg hvite masker og funnet frem skuespillerne i seg for å vise sin motstand.

- Regjeringen foreslår med dette å legge ut tryggheten på anbud, sier én av de fire, Sverre Kringtrø, anleggsleder i Jernbaneverket og tillitsvalgt i Norsk Jernbaneforbund.

De slo i stykker en jernbaneskinne med sleggene, mens scenekunstner Berit Rusten leste dikt. Hun har selv jobbet som elektroarbeider i Jernbaneverket på 80-tallet.

- Jernbanen ligger hjertet mitt nært. Det er viktig å stille opp på dette, sier Rusten.

Utrygg fremtid

En av skuespillerne, Martin Rosvold, er redd mange nordmenn tar jernbanen for gitt.

- Jeg frykter at folk flest ikke tenker over det tilbudet de får med norsk jernbane, men vet at alle vil merke det når det faktisk blir en forandring, sier Martin Rosvold, formann i Elkraft.

Han og kollegene går en mer utrygg fremtid i møte.

- Vi blir overført til foretak som skal drive med drift og vedlikehold. Vi kommer til å selges videre til andre bedrifter, og mister med det tryggheten når det gjelder pensjon og tariffavtaler, sier Kringtrø.

Marianne Jøraandstad var blant de ansatte som brukte streiken på politisk markering.

- Kundene er tjent med en samlet jernbane, sier Jøraandstad, som har vært selger ved kundesenteret hos NSB i sju år.

- Vi må kjempe for en stabil og pålitelig jernbane. Det får vi ikke med privatisering. Regjeringen bør hente inspirasjon i Sveits og Tyskland, sier hun.

300 oppmøtte

- Nei til salg av Norge! ropte bystyremedlem Jon Peder Denstad (R) foran de omtrent 300 oppmøtte jernbanearbeidere.

- Forslaget er totalt udemokratisk og uakseptabelt. Jeg aksepterer ikke at billettpengene jeg bruker skal gå rett i lomma på et privat selskap fra utlandet. Regjeringen vil stjele fra fellesskapet, sa Denstad i sin appell.

Jomar Kvitland var blant dem som sto bak arrangementet mandag formiddag. Han hadde håpet på flere oppmøtte, men med været tatt i betraktning så han seg fornøyd med om lag 300 engasjerte mennesker.

- Forslaget til ny jernbanereform vil gi ansatte dårligere arbeidsvilkår, pensjon og lønn. Dette vil gå utover kundene merke det. Bare se hva som har skjedd i Sverige og England. Strekninger blir lagt ned i utkantstrøk når de ikke lenger er lønnsomme. I Norge har vi gitt tilbake til innbyggerne, ettersom staten betaler for jernbanen. Pengene som brukes går direkte tilbake til samfunnet, sier Kvitland.

Etter markeringen krydde det av jernbaneansatte i Trondheim sentrum. De gikk rundt for å spre flyers til Trondheims befolkning.

Ventet på tog

Alle tog i landet sto stille fra klokken 10 til 13 mandag. På Sentralstasjonen i Trondheim var det en del reisende som brukte formiddagen på venting.

LES KRONIKKEN: Fra et vindu på Trønderbanen

- Jeg hadde ikke fått med meg at det skulle være streik, så jeg synes det er litt kjedelig å sitte her og vente. Men det går helt fint. Jeg skal bruke ventetiden på å lese, sier Johanne Oltedal Veium (19), som skulle til Steinkjer.

Julie (24) fra Paris utnyttet ventetiden til å skrive postkort til familie og venner i Frankrike.

- Jeg venter på toget som skal gå til Åndalsnes klokken 14. Det er fint å bruke ventetiden til å skrive postkort. Kanskje er det på tide, etter seks måneder i Norge? sier hun.

Pariseren tok streiken med knusende ro.

- I Frankrike er det togstreik rett som det er, så dette går helt fint, sier hun.

Omtrent 300 medlemmer fra i Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund møttes til politisk markering med blant annet korpsmusikk og appeller mandag formiddag. Foto: Christine Schefte
Politikerne fikk gjennomgå under markeringen. Foto: Christine Schefte
Johanne Oltedal Veium var blant dem som ble rammet av togstreiken mellom klokken 10 og 13 mandag. Foto: Christine Schefte