- Kristne verdier er mer enn bare holdninger til Israel og innvandringspolitikk, som Listhaug nevner. Det er ikke noe du bare kan slå av og på nå og da, når det er opportunt, slik hun ser ut til å mene, sier KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnson.

Adresseavisen møter den tidligere utviklingsministeren sammen med partikollega Geirmund Lykke, midt i menneskemyldret under Olavsfestdagene. Der trekker de linjene tilbake til arven etter Olav den hellige.

Lykke peker på at Frp i sin praktiske politikk står langt fra å verne om livet når de åpner for så vel tvillingabort som aktiv dødshjelp.

- For oss handler dette om menneskeverd. Alle mennesker og liv har like stor verdi. Det går ikke an å måle det, sier Lykke.

Også Ap-politiker og jurist Geir Lippestad advarte i et foredrag på Stiklestad sist uke mot å utvikle et sorteringssamfunn. Han understreket at det er viktig at alle, såvel terrorister, som Syria-krigere, behandles likt andre mennesker.

- Innvandring er helt sentralt

I en e-post til Adresseavisen skriver Sylvi Listhaug at de norske og kristne verdiene er fundamentet for samfunnet vi har i dag. På spørsmål om det har vært en bevisst strategi å henvende seg spesielt til kristne velgere, svarer hun:

- Vi henvender oss til alle velgere. Man behøver ikke være kristen for å være opptatt av de norske verdiene, eller å se at de er under press på grunn av høy innvandring over lang tid og at dette vil forsterkes fremover om utviklingen fortsetter.

Frp-profilen viser videre til at innvandrings- og integreringspolitikken er av avgjørende betydning.

- KrF har ønsket en liberal asylpolitikk og stått for en linje med å godta særkrav. Vi vil sette ned foten overfor ukultur, og mener for eksempel at vi må si nei til nikab, burka og barnehijab, skriver Listhaug.

Feil og unøyaktig

De to KrF-profilene Johnson og Lykke er begge er svært kritiske til Listhaugs ensidige innvandringsfokus.

- Det som ikke kommer frem er at det nå i stor grad snakk om kristne flyktninger som kommer. Strømmen fra Syria og Irak har i stor grad stoppet, sier Lykke.

- Eritreerne som kommer er kristne, de er mer ivrige kirkegjengere enn vi er, sier Johnson.

Sammen med Lykke peker hun på at Listhaug som innvandrings- og integreringsminister i sterkere grad burde løse utfordringene som fines, istedenfor bare å peke på innvandring og flyktninger som et problem.

- Listhaug skaper mer mistenksomhet med sin retorikk. Det bidrar til større avstand. Sannheten er at Norge lykkes godt med integrering. Vi har i stor grad unngått ghettofisering og får mange i arbeid. I realiteten ville eldreomsorgen stoppet opp mange steder uten arbeidskraften fra innvandrerne, sier Johnson, som også har tatt kraftig til motmæle på Listhaugs utspill om KrF tilsynelatende er mer opptatt av størrelsen på norsk bistand enn at den faktisk virker.

Alle snakker om norske verdier

Denne helgen stilte kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) og Sp-nestleder Ola Borten Moe sammen opp i VG og snakket om at norske verdier er under press, men at det viktigste er å være stolte og trygge på våre verdier. Det siste er også Lykke og Johnson enige i.

- Det å stå rotfestet i vår egen kristne kulturarv er viktig og gir trygghet i møte med andre. Da kan en også møte andre med åpenhet, sier Johnson, som overfor Adresseavisen flere ganger understreker at hun synes det er en for snever vinkling å bare snakke om kamp om kristne velgere. Hun peker på at det handler om verdier snarere enn religion.

- Ikke enige i alt

Sylvi Listhaug avviser overfor Adresseavisen at Frps linje i viktige KrF-saker, som alkoholpolitikken, kampen mot søndagsåpne butikker, tvillingabort og kampen mot aktiv dødshjelp, er vanskelig i møte med kristne velgere.

Vanskelig. Sylvi Listhaug får kritikk fordi hun bare vil snakke om innvandring. Her fra et besøk i Izmir i Tyrkia i januar i fjor. Landet er første stopp for tusenvis av flyktninger. Foto: Jan T. Espedal

- Det er ingen parti man er enig med i alt. Skal vi bevare våre verdier og den norske velferdsmodellen, er det viktigste å ha kontroll med innvandringen og sørge for at de som kommer integrerer seg i samfunnet. I tillegg til å skaffe seg arbeid og bidra i samfunnet, må de som kommer akseptere våre verdier, lover og regler og leve etter dem.

Refser biskopene

- Jeg opplever at de fleste har forståelse for at man ikke er enig med alt et parti står for. Det handler om hva som er viktigst. For meg er det aller viktigste at vi hjelper flest mulig mennesker i nød, og det må vi gjøre i nærområdene. Vi må ta vare på de norske og kristne verdiene for fremtiden, fortsetter Listhaug.

- Biskopene og sentrale personer i Den norske kirke er svært kritiske til FrP. Har de misforstått deres politikk?

- Biskopene i Den norske kirke har dessverre i for stor grad blitt politikere som gjør at de distanserer seg fra mange av sine medlemmer. De er opptatt av å være politisk korrekte og ønsker åpne dører til Norge. Forfølgelsen av over 200 millioner kristne verden over snakker de ikke om. Dette er et spørsmål de burde snakket om.