Bräcke: I åsen over innsjøen Grötingen dumper det røde helikopteret last etter last med vann ned på skogen. Det er ett av tre som kjemper mot flammenen. I åssiden glimter flammene rødt mellom trærne. Tung grå og hvit røyk velter i en massiv søyle opp fra skogen.

Seks brannfolk, fire av dem fra Stjørdal, og en stor gruppe frivillige jobber nå på spreng for å slokke brannen i Bräcke. Det er en desperat mangel på både mannskap og utstyr. Så sent som onsdag morgen trodde de norske brannfolkene at de hadde kontroll på situasjonen, men da vinden snudde, tok flammene seg opp igjen.

- Vi måtte bare slippe alt vi hadde og løpe, mens slangene våre brant opp, sier Helge Ulriksen.

Trolig vil det ta mange dager å få kontroll på alle de svenske brannene.

foto
Christopher Falch Anderssen står i en nær nedbrent skog med slangen. Foto: Frank Cadamarteri

- Vi har ikke kontroll, sukker innsatslederTruls Larsen sammen med kollegene fra Stjørdal har han kjempet mot flammene på skogbrannen i Bräcke det siste døgnet.

- Det er vanskelig. Det er altfor lite folk og stor brann. Det brenner jo overalt i Sverige, sier han.

Natt til torsdag ble en rekke boliger i området rundt Gällö i Bräcke evakuert i frykt for at de skal rammes av flammene.

Larsen og de andre nordmennene roser de frivilliges innsats i slukkingsarbeidet.

- Folk har vært helt fantastiske. Folk avbryter ferier for å hjelpe til. Og det dukker stadig opp folk med mat og drikke, sier Bård Ervik, en annen av de norske brannmennene

Kjemper i luften og på bakken

Siden tirsdag har brannfolk fra flere steder i Trøndelag bistått sine svenske kolleger i et forsøk på å få kontroll på brannene.

I luften bidrar også åtte helikopter som tilhører eller er leid inn av det trønderske selskapet Helitrans, i slukkingsarbeidet.

- Brannene må slukkes på bakken, men vi kan bidra til å avgrense dem. Nå handler det om å få kontroll. Og det er fantastisk at vi og flere konkurrenter kan samarbeide for å bidra til det, sier daglig leder Richard Simonsen i Helitrans, til Adresseavisen.

foto
Slukker fra luften. Flere av skogbrannene bekjempes nå hovedsakelig fra luften. Foto: Finn Walther

Uoversiktlig situasjon

Onsdag ettermiddag opererte Rädningstjänsten i Jämtland, som styrer slukkingsarbeidet, med sju ulike skogbranner bare i Jämtland og Härjedalen. Flere av disse er ute av kontroll. Brannen i området Grötingeberget/Äxingmyrkullen, der brannfolkene fra Stjørdal er, betegnes som den kanskje vanskeligste fordi området er så utilgjengelig.

Hele området er dekket av en grå tåke. Kraftig røyklukt river i nesen.

Flere store branner

På sin hjemmeside skriver Rädningstjänsten i Jämtland at strategien nå er å slukke alle de mindre brannene, før man for alvor tar opp kampen mot de store brannene.

De største brannene er i området rundt Sveg, der blant annet brannmannskaper fra Røros bidrar i slukkingsarbeidet, forteller fungerende brannsjef Bjørn Ivar Sevatdal.

Den størst brannen pågår i området ved Fågelsjö-Lillåsen, i Härjedalen. Der har 3000 ha skog gått med i flammene. Der kjemper bare en liten styrke kjemper mot flammene på bakken. Isteden foregår slokkingsarbeidet ved hjelp av helikopter og et italiensk brannslukkingsfly.

Måtte evakuere

Også lengre sør, ved Ålvdalen i Dalarna, og Ljusdal i Gävleborg, er flere bygder evakuert. Sveriges Radio melder onsdag kveld at I Dalarne er et italiensk fly satt inn i kampen mot brannene. Ytterligere to franske brannfly er nå på vei til Sverige.

Onsdag kveld opplyste Myndigheten för samhällsskydd og beredskap (Tilsvarer omtrent det norske Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) at det pågikk totalt 44 skogbranner i Sverige nå. De mest alvorlige brannene foregår i Ljusdals kommune i Gävleborgs län, i Härjedalen och Ragunda kommune i Jämtland, og i Älvdalen i Dalarna. Den siste store brannen som er oppdaget er i Nordmaling i Västerbotten.