- Jeg var litt programmert til å føle antipati mot jøder. Jeg hørte når jeg var i mine foreldres hjemland Pakistan at muslimer ikke liker jøder, og at jøder ikke liker muslimer, sa Raja.

Han er den første muslimen som har holdt åpningstalen under Jødisk Kulturfestival Trondheim.

I talen i synagogen lørdag brukte han sine egne erfaringer, og fortalte hvordan det å bli kjent med en av konas venninner i studietiden som viste seg være jøde, fikk ham til å starte den mentale reisen med å endre egne holdninger til jøder.

- Skjellsord

Raja mener det er gjennom barna man særlig kan oppnå forståelse og dialog mellom ulike grupper.

- Dessverre er det slik at mange barn, også jødiske, rapporterer om at det er en sjargong i skolegården hvor de får ord og skjellsord slengt etter seg. Det kommer fra norske barn, men også fra muslimske barn, sier Raja.

Han peker på at foreldrene har ansvar for holdingene barna lærer.

- Dessverre er det enkelte foreldre som ikke er seg selv bevisst hva deres ordbruk og retorikk kan gjøre med barna. De lirer av seg ting, det være seg om svarte folk, muslimer eller jøder, og så forstår ikke foreldrene at det kan påvirke et barns sinn på en veldig negativ måte. Vi er nødt til å bevisstgjøre foreldrene, og vi er nødt til å snakke med barna på skolen, sier Raja.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) holdt tale under åpningen av Jødisk Kulturfestival. Tine Komissar sitter til høyre for henne.

- Listhaug splitter

Han tok også opp debatten om norske verdier og innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) mye omtalte tur til den svenske bydelen Rinkeby, som har en stor andel innvandrere og sosiale problemer.

- Som politikere bør vi være opptatt av å bygge fellesskap og samhold, og Listhaug i spissen bygger ikke det samholdet og fellesskapet. Jeg tror alle er enige i at hun fører en splittende retorikk, sier Raja.

Han representerer Venstre i Akershus på Stortinget, og er dermed en garantist for dagens regjering hvor Listhaug er minister.

- Like realistisk uten Frp

- Vi stiller til valg på en ny borgerlig regjering, og vil ha Erna Solberg som statsminister. Men vi ønsker at den regjeringen består av Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti, hvor Fremskrittspartiet ikke er med, sier Raja.

- Hvor realistisk er det med tanke på meningsmålingene?

- Det er ikke noe mer eller mindre realistisk enn det andre alternativet. De har heller ikke flertall alene. De har vært avhengig av oss, og de er avhengig av oss nå. Denne gangen har det gått som det har gått. Jeg er dypt skuffet over hva Sylvi Listhaug har prestert, sier Raja.

- En distanse å gå

Synagogen var full av publikummere under åpningen av Jødisk Kulturfestival. Det er sjuende gang den arrangeres. Festivalsjef Rita Abrahamsen forteller at det var naturlig å be Raja åpne festivalen.

- Jeg hørte ham holde en appell under Holocaust-dagen i år, og da snakket han om sin egen reise. Dette er så viktig, fordi vi har alle en distanse å gå. Vi har med oss holdinger fra barndommen i ryggmargsrefleksen, sier Abrahamsen.

Hun pekte under festivalåpningen på at muslimer og jøder har levd sammen mange steder i verden i fred og fordragelighet.

Festivalsjef Rita Abrahamsen forteller at antallet besøkende har vært økende de sju årene de har arrangert Jødisk Kulturfestival. I år er forhåndssalget av billetter rekordhøyt.

- Norske verdier endres

- Det er først og fremst politikerne som ypper til ulikheter, og setter ting opp mot hverandre. Jeg er enig med Raja i at debatten om norske verdier nærmest er en tulledebatt. Norske verdier endrer seg hele tiden. Heller enn å spørre hva de er, bør vi spørre hva de kommer til å bli. De vil endre seg også uten innvandring, fordi de er ikke statiske, sier Abrahamsen.

- Lite kjent kultur

Kulturfestivalen arrangeres lørdag og søndag, med familieforestilling, konserter, panelsamtale om mindreårige flyktninger, byvandring og utstillinger. Abrahamsen tror festivalen er viktig for å ufarliggjøre.

- Vi er den eldste innvandrergruppen. Det har bodd jøder i Norge i snart 150 år, men kulturen er lite kjent. Når vi går ut med en kulturfestival så er det for å vise at vi har en ganske rik kultur, som vi ønsker å dele med byen vi bor i. Den har ikke blitt delt, folk har holdt den for seg selv og hatt sine egne tradisjoner for seg selv. Man har selvfølgelig kjent på at man har vært forfulgt som gruppe, sier Abrahamsen.

Arrangementene under kulturfestivalen er i Synagogen, Comfort Hotel Park, Quality Hotel Augustin, Café Ni Muser, Trondhjems Kunstforening og Litteraturhuset.