- Jeg ble invitert i hjemmefest-arrangementet. Da var det et privat arrangement, men venner kunne invitere andre venner. Det var jo selvfølgelig noen som gjorde det, forteller en av de som var til stede på en av festene.

Det ble raskt en «snakkis» blant ungdommene i Steinkjer, og flere fikk vite om arrangementet. Dette skulle i utgangspunktet være en rolig hjemmefest, men da festen ble kjent kom det omtrent 140 ungdommer, som skal ha vært i og rundt huset.

- Det var god stemning

De hun dro med hadde alle blitt invitert i arrangementet, og da var det omtrent 80 stykker som var invitert på Facebook-arrangementet.

- Da vi kom var det ganske mange folk i gangen, og det var en del inne i huset og. Folk danset og det var god stemning. Det var vel ikke før en time senere at det ble litt vel mange.

Etter hvert kom det flere folk. Enkelte visste hun ikke hvem var, og hun forteller at det skal ha vært folk over alt. Andre gikk også rundt i hagene hos naboene.

- Jeg forstår godt at naboene ringte. I nabolaget bor det både eldre og barnefamilier, og jeg hadde nok reagert selv hvis det hadde vært meg. Likevel gikk festen fint, jeg så ikke at noe ble hverken knust eller ødelagt.

Hun forteller at ungdommene i Steinkjer tidligere har hatt flere fester, hvor politiet har vært innom for å ta en sjekk.

- Jeg syns det er bra at politiet kom og hjalp oss, men vi har vært på andre fester hvor det har skjedd verre ting enn at mange dukker opp, avslutter hun.

Trodde det var åpent hus

Adresseavisen har vært i kontakt med flere som var til stede på hjemmefesten lørdag kveld. Enkelte var ikke invitert i arrangementet på Facebook.

- Jeg fikk vite om festen av bekjente som ville ha meg med. Da fikk jeg inntrykk av at arrangementet var «åpent hus», og jeg valgte å dra, forteller en av de andre som var innom festen.

Han forteller at majoriteten av de som var der hadde drukket alkohol, og at et fåtall av de var over 18 år.

- Man kan vel si at de fleste ikke hadde bakkekontakt. Det var folk oppå bordene, i sofaen, på stoler og over alt. Det virket som god stemning, men det var alt for mange folk der, legger han til.

Fornuftig å stoppe festen

Selv hadde han ikke drukket den kvelden, og det ble derfor en kort tur innom.

- Jeg mener det var fornuftig å stoppe festen. Jeg var på tur ut døren da politiet kom, men jeg tror noe fryktelig galt kunne ha skjedd hvis festen hadde vært åpen lenger enn den var.

Da hjemmefesten ble avsluttet har Adresseavisen fått informasjon om at flere dro til den andre festen som ble avholdt på et samfunnshus i Steinkjer, samme kveld. Der var det også mange berusede ungdommer under 18 år, slik Adresseavisen erfarer.

Slo alarm

Det var lensmann Gunnar A. Solli ved Inderøy lensmannskontor som slo alarm.

I et Facebook-innlegg med tittelen «HVOR ER DERE FORELDRE?» tok han et kraftig oppgjør med foreldrene til ungdommene under 18 år som drakk seg fulle på private fester. Innlegget ble lagt ut på Facebook-siden til politiet på Innherred.

- Jeg har aldri opplevd at vi har måttet sende hjem 140 ungdommer fra en privat fest. Det er voldsomt. Det viser hvor lett det kan ta av, og hvor naiv man kanskje er i møte med sosiale medier, har han uttalt til Adresseavisen.

- Kunne blitt alvorlig

Lensmannen har sagt at de var lenge på festen med patruljen, og at det tar bort store ressurser fra dem med tanke på andre oppdrag.

- Med så mye folk kan man lett tenke seg til at det kunne skjedd noe mer alvorlig også, som for eksempel seksuelle overgrep eller ulykker, eksemplifiserte Solli, som også fastslo at foreldrerollen ikke er et valgfag.

Overvåker ungdomsfester med varmesøkende kamera

Frimurerlogen stenger dørene for ungdomsfester