- For hundrevis av etterlatte og overlevende er 22. juli et utrolig vondt minne. Dette er så nært og sårt for foreldre, søsken, besteforeldre, kjærester og venner som kommer til å bære på et savn resten av livet, sier Julie Indstad Hole, leder i AUF Sør-Trøndelag.

Lørdag 22. juli klokken 14 arrangerer Trondheim kommune minnemarkering i Tordenskioldsparken ved Vår Frue kirke, der det i oktober i fjor ble åpnet et minnesmerke. Varaordfører Hilde Opoku og en representant fra AUF vil holde tale, og musikk vil fremføres av artistene Kristofa fra Hommelvik og Assa Matusse fra Mosambik. Det vil også holdes markeringer i Hommelvik kl. 15 og Orkdal kl. 18.

77 mennesker mistet livet i terroranslagene på Utøya og i regjeringskvartalet den tragiske fredagen for seks år siden. Fem av disse var unge mennesker fra trondheimsområdet.

- Ikke tilfeldige ofre

- I tillegg til å minnes hver og en av de vi mistet, er det like viktig å minnes hvorfor de ble tatt fra oss, sier AUF-lederen.

Derfor skal de også bruke dagen til å vise avstand fra ideologien som lå bak terrorangrepet.

- Høyreekstremismen som lå bak dette angrepet er fortsatt til stede i dag, og vi snakker altfor lite om dette. Ungdommene på Utøya var ikke tilfeldige ofre, men nøye utplukkede mål, fordi gjerningsmannen mente at vår politikk om å skape et samfunn hvor alle har de samme mulighetene, er landsforræderi, sier Hole, og legger til: Vi må slutte å snakke om angrepene som om det var en ulykke eller en naturkatastrofe, eller si at terroren ennå ikke har nådd Norge.

Hun forteller at AUF Sør-Trøndelag ønsker at minnestedet skal brukes til arrangementer og aktivitet året rundt, slik det ble 1. mai i år. Hun håper den politiske bakgrunnen for tragedien blir en del av pensum, og at flere skoleklasser kan tar turen til minnesmerket for å lære mer om respekt, toleranse og demokrati.

- I år begynner det første kullet med førsteklassinger som ikke var født ennå den 22. juli 2011 på skolen. Jeg håper disse barna og alle andre skoleelever får høre om det brutale, det vonde og alt hatet som lå bak, og ikke bare om rosetog og kjærlighet, sier Hole.

På vegne av AUF vil hun ønske hele byen, og alle som vil kjempe for de verdiene de vi mistet trodde på, velkommen til å ta i bruk minnestedet både i dag og gjennom resten av året.

Alle ungdomsskolene får tilbud

På gamle kart betegnes ukjente, ennå ikke kartlagte territorier med hvite felt. Kunstprosjektet som utgjør minnestedet i Tordenskioldparken symboliserer det ukjente territoriet som plutselig åpenbarte seg midt i livene våre og i vår felles sosiale og politiske hverdag.

Trøndelag senter for samtidskunst produserer og gjennomfører omvisninger i Tordenskioldparken på bestilling fra kommunen. Senteret samarbeider med den kulturelle skolesekken om å etablere et fast tilbud om omvisning til alle ungdomsskolene i nye Trøndelag fylke.

- Det har etter åpning 18. oktober vært omvisninger i regi av kunstsenteret for flere skoleklasser, samt en voksengruppe gjennom den kulturelle spaserstokken. Erfaringene det ga oss er grunnlaget for tilbudet vi nå har etablert, sier rådgiver ved senteret Randi Martine Brockmann.

Tilbudet for skoleklasser blir tilgjengelig i august, september oktober i år, og deretter til våren igjen. En av de erfaringene senteret gjorde var at besøkene må skje i sommerhalvåret. Det vil også arrangeres omvisninger for allmennheten.

Flere funksjoner

Leder ved Institutt for historiske studier NTNU, ​ Tor Einar Fagerland, var prosjektleder for 22. juli-senteret i høyblokka i regjeringskvartalet og for utstillingen i Hegnhuset i det tidligere kafébygget på Utøya. Han mener det er en krevende balansegang å finne møteplasser som oppleves som meningsfulle både for de direkte berørte sin personlige og hudløse sorg, og den mer indirekte, men like fullt reelle, sorg vi deler som en del av større fellesskap. Men at 22. juli-senteret, læringssenteret på Utøya og de årlige minnemarkeringene i regjeringskvartalet og på Utøya er eksempel på at dette likevel er mulig å få til.

- Minnestedet i Tordenskioldparken er i motsetning til høyblokka og kafébygget på Utøya ikke et åsted. Isteden er dette et sted som skal minne oss på at 22. juli-terroren ikke bare rammet Oslo og Utøya, men en hel nasjon fra Kristiansand i sør til Svalbard i nord. Trøndelag ble hardt rammet og i prosessen med å etablere parken ble det lagt stor vekt på å involvere byens ungdom, sier Fagerland.

Han påpeker at vi ikke var forberedt da terroren rammet i 2011. Minnesteder kan, ifølge Fagerland, være én måte å minne oss på at terror har skjedd, og at terror kan skje igjen.

- Minnesteder etter 22. juli vil i dette ha en særlig viktig funksjon i å minne oss på at trusselen ikke bare kan komme utenfra, men også innenfra, sier historikeren.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Vi kommer ikke unna 22. juli