Kulturminnecompagniet AS tiltales for overtredelse av Kulturminneloven for under særdeles skjerpende omstendigheter å ha satt i gang tiltak som var egnet til å skade, ødelegge, forandre, tildekke, skjule eller på annen måte utilbørlig skjemme automatisk fredet kulturminne.

Det er Riksantikvaren som har anmeldt det Trondheimsbaserte selskapet Kulturminnecompagniet AS.

- Vi vurderer dette som en alvorlig sak, både skadene i seg selv og grunnlaget for hvordan skadene har skjedd. Kjernen i saken er at en profesjonell aktør tar på seg et oppdrag for å ivareta kulturminner og svikter i gjennomføringen, sier politiadvokat i Økokrim, Inge Svae-Grotli, til Adresseavisen.

- Vi har helt siden skadene på kvadersteiner oppstod, tatt ansvar for egne feil og tilbudt oss å bekoste rekonstruksjon av overflaten på skadet stein. Erstatningskravet fra Riksantikvaren er i henhold til dette og vi betaler gjerne, men selve boten for brudd på Kulturminneloven oppfatter vi imidlertid som langt over tidligere rettspraksis, skriver Bård Strømgren i Kulturminnecompagniet AS i en epost til Adresseavisen.

Roterende slipeverktøy ødela

Grunnlaget for tiltalen er at i perioden fra 21. til 22. juni 2016, under utvendige istandsetting- og restaureringsarbeider på Tingvoll kirke, besluttet personer som handlet på vegne av KulturminneCompagniet AS at hvitt pusslag og overflatebelegg på kirkens yttervegg mot nord skulle fjernes med maskinelt roterende slipeverktøy. Under slipearbeidene 22. juni 2016 ble kvaderstein i marmor på kirkens hjørner, rundt vinduer og dørportal samt originale byggesteiner i veggene påført irreversible skader, heter det fra Økokrim.

Økokrim mener det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter fordi valg av slipemetode verken var i tråd med antikvariske premisser eller råd fra relevant ekspertise, iverksetting av slipearbeid uten forsvarlig tilsyn eller instruksjon fra kompetent personell og ved at skadegjørende arbeid pågikk i ca. tolv timer uten å bli stanset. Ved skadene har kulturminnets estetiske verdi blitt vesentlig redusert og uerstattelige fysiske kilder om kirkens håndverksdetaljer og utøvelsen av steinhuggerfaget i middelalderen har gått tapt.

Avviste forelegg

Økokrim ville ilegge Kulturminnecompagniet AS en bot på 500 000 kroner. I tillegg ble det fremsatt på vegne av Riksantikvaren et krav om erstatning for å avbøte påførte skader med 256 000. Kulturminnecompagniet har avvist forelegget, og derfor går saken nå til domstolen. Nordmøre tingrett vil behandle saken i september, og Økokrim statsadvokater sierde vil legge ned påstand om at Kulturminnecompagniet AS idømmes en bot på 600 000 i tingretten. Økokrim vil i tillegg kreve at selskapet skal betale saksomkostningene til det offentlige.

- Vårt inntrykk er at Riksantikvaren ønsker å løfte Kulturminnelovens status ved å få skjerpet bøtenivået ved overtredelser. Vi opplever å bli brukt som et virkemiddel i en slik agenda. Vi aksepterer også en bot, men har vært i dialog med Økokrim om størrelsen på denne uten å bli hørt. Derfor har vi valgt å ikke vedta forliggende bot, men heller ta belastningen med i runde i tingretten, skriver Bård Strømgren i en epost.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter