- Jeg tenker at han har ødelagt livet mitt. Dette er noe jeg må bære med meg resten av livet, men jeg håper det ikke vil gjøre like vondt hele tiden, sier kvinnen i 30-årene.

Hun ble henvist til behandleren i 2008, og i over fire år gikk hun til den mannlige fysioterapeuten. Bakgrunnen var at hun hadde psykiske problemer som følge av en vanskelig barndom og tidligere overgrep. Men behandlingen som skulle hjelpe henne til et bedre liv, resulterte i det motsatte:

- Fornærmedes sykdomstilstand er opprettholdt og forverret. Handlingen fornærmede ble utsatt for, og som varte over et langt tidsrom, har stort skadepotensial. Det er betydelig risiko for senvirkninger, skriver Frostating lagmannsrett i en enstemmig dom som ble avsagt i november.

«Grenseløs involvering»

- Dette har vært vondt både for meg og mannen min. Han invaderte våre liv, sier kvinnen.

Hun var i en svært sårbar periode da hun startet behandlingen som først besto av samtale og fysioterapi én time i uka. Etter hvert ble dette utvidet, i perioder møtte hun til konsultasjon hos fysioterapeuten opp til tre ganger i uka. Enkelte konsultasjoner kunne vare fra to til fem timer.

- Jeg fikk alltid time på slutten av dagen, forteller kvinnen.

Behandlingen besto også av sosial trening, noe som innebar at de to gikk ut for å spise og overnattet sammen både på hotell og hjemme hos kvinnen. I tillegg hadde behandleren og kvinnen hyppig kontakt via telefon og sms. Behandleren benektet at han og kvinnen hadde hatt seksuell kontakt, men mannen ble ikke trodd i lagmannsretten.

- Lagmannsretten finner det utvilsomt at tiltalte har skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av det avhengighets- og tillitsforhold som forelå mellom ham som behandler og fornærmede som pasient, heter det i dommen. På bakgrunn av dette er fysioterapeuten funnet skyldig i overtredelse av straffeloven og for brudd på helsepersonelloven. I tillegg ble han dømt til å betale 150 000 kroner i oppreisning til kvinnen.

- Det er straffskjerpende at tiltalte har gjort seg skyldig i grovt tillitsbrudd overfor en kvinne som var i en særlig sårbar situasjon, skriver lagmannsretten i sin dom. Her blir det påpekt at tiltalte har vist en fullstendig mangel på respekt for fornærmedes integritet, hans kontakt har vært en grenseløs involvering i hennes liv og han har gått langt ut over sin faglige kompetanse.

Farsfigur

- I starten så jeg på ham som en farsfigur, og jeg følte at han hadde omsorg for meg. Jeg tenkte at forholdet vi hadde var feil, men jeg klarte ikke å sette noen grenser. Dette var et klassisk maktforhold, han var behandler, jeg var pasient, og jeg var redd for å si noe. Jeg var redd for å ikke bli trodd, sier kvinnen.

Hun mener behandleren ikke ønsket at hun skulle bli frisk.

- Han holdt meg nede med vilje. Han rippet konstant opp i det som var vondt, og det var aldri snakk om noen fremtid for meg. Han gjorde meg avhengig av han.

Hun blir sint når hun refererer til at han i retten sa at han hadde reddet livet hennes, fordi hun i perioder var suicidal.

- Det er ikke slik man redder liv. Jeg ble manipulert i mange år, jeg fikk behandling av en som ikke ville meg noe godt. Dette gjorde at jeg ikke kom meg videre, det forsinket min vei til å bli frisk, sier hun.

- Skadelig og krenkende

Hun klarte selv å bryte med fysioterapeuten, og begynte etter en tid i behandling hos psykolog. Etter hvert klarte hun å fortelle psykologen om hva som hadde skjedd hos fysioterapeuten, noe som førte til at det ble sendt en bekymringsmelding til Statens helsetilsyn som opprettet tilsynssak.

Det resulterte i at mannens autorisasjon som fysioterapeut ble tilbakekalt. Statens helsepersonellnemnd mente mannen var uegnet til å utøve yrket som fysioterapeut på grunn av uforsvarlig virksomhet, grov mangel på faglig innsikt og en adferd som var uforenlig med yrkesutøvelsen.

- Ved sine handlinger har klageren blandet private og profesjonelle relasjoner på en måte som var egnet til å være både skadelig og krenkende for pasienten, skriver nemnda som også påpeker at seksuell kontakt med en pasient er et svært alvorlig forhold.

- Jeg er blitt trodd

For kvinnen har tilsynssaken og rettssaken mot fysioterapeuten kostet enormt mye. Hun har gjentatte ganger måttet forklare seg om sitt forhold til behandleren. I fjor vår fikk hun seg en real knekk da mannen ble frikjent i tingretten. Men da lagmannsretten kom med sin klare dom i november, ble det en stor oppreisning.

- Jeg tenkte at det som skjedde var min feil, og at jeg burde sagt fra før. Men jeg har fått veldig klare tilbakemeldinger på at jeg ikke skal føle noen som helst skyld for det som har skjedd. Nå er jeg veldig glad for at mannen har mistet lisensen, slik at ikke andre kan bli utsatt for det samme. Jeg er stolt over at jeg har klart å stå i dette, sier hun.

Erstatning

Nylig ble hun tilkjent 15 000 kroner i erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning. Til tross for at de mener behandlingen har vært en tilleggsbelastning, mener de det er lite sannsynlig at hun ville vært i jobb i denne perioden, fordi hun hadde psykiske problemer før hun startet behandlingen.

Dette reagerer hun kraftig på:

- Jeg trodde de ville forstå at fire år med feilbehandling har gitt meg en skade. Dette synes jeg er kynisk, sier kvinnen som nå prøve seg i arbeidslivet igjen. Etter jevnlige timer hos psykolog har hun begynt med jobbtrening og håper at hun etter hvert kan mestre en vanlig jobb. I tillegg har hun klart å oppfylle drømmen om å etablere egen familie, i dag er hun gift og mamma til to barn.

- Jeg sliter fortsatt med det som har skjedd, men jeg er i ferd med å få det mye bedre med meg selv, sier hun.

Kommunikasjonsdirektør i Norsk pasientskadeerstatning, Øydis Ulrikke Castberg kommenterer saken på generelt grunnlag. Hun sier at erstatningen i hovedsak skal dekke det økonomiske tapet.

- Vi utbetaler ikke erstatning for «tort og svie». I noen tilfeller opplever erstatningssøkeren at erstatningen er mindre enn forventet, fordi det er det økonomiske tapet som vi dekker, skriver hun i en mail.

Advokat Torfinn Svanem opplyser til Adresseavisen at mannen ikke er enig i dommen fra lagmannsretten, men at han likevel ikke vil anke.

- Han mener han er uskyldig, og mener at frifinnelsen fra tingretten er det riktige. Men han så ingen vits i å anke saken til Høyesterett, siden det ikke er mulig å anke skyldspørsmålet. Derfor valgte han å la dommen bli stående, sier Svanem.

Misbrukte stillingen: Hun hadde psykiske problemer som følge av en vanskelig barndom, og ble henvist til en fysioterapeut. Men behandlingen hun fikk førte til at sykdomstilstanden ble opprettholdt og forverret, beskriver lagmannsretten. Mannen er nå dømt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av sin stilling. Foto: Håvard Haugseth Jensen