- Det er på tide å konkludere i spørsmålet om campus og Høyskoleparken, sier bystyremedlem Trond Åm (V).

- Venstre har konkludert. Vi mener utgangspunktet for det videre arbeidet må være at det ikke skal bygges i parken, fortsetter Åm. Han sitter i byutviklingskomiteen for partiet og bor selv i nabolaget. Han og familien er blant naboene som bruker parken. Senest i helga var han der på skitur med ungene. Venstre og Trond Åm mener NTNU må utarbeide et nytt og helhetlig forslag med utgangspunkt i at det ikke skal bygges i parken.

Campusprosjektet ville bygge i parken

- Det opprinnelige forslaget fra campusprosjektet var basert på omfattende bygging i parken, og de politiske signalene har fra begynnelsen av vært tydelige på at de fleste bygningene i dette forslaget ikke vil bli akseptert, sier Åm.

- Venstre mener det blir feil dersom den videre dialogen skal dreie seg om forhandlinger rundt gjenværende rester av et forslag som ikke lenger er begrunnet i en helhet. Derfor er det viktig nå at den videre dialogen mellom kommunen og NTNU har et felles utgangspunkt. Det vil gi de beste forutsetningene for at vi får en helhetlig utforming av det samlede campus som alle kan være stolte av i framtida.

- Bygg langs Elgeseter gate

- Det må være i tråd med de politiske signalene som har blitt gitt hele veien, nemlig at Høyskoleparken skal bevares, sier han. Partiet hans mener at NTNU bør legge opp til å bygge mer langs Elgeseter gate enn det som er lagt opp til nå. Trond Åm mener dette vil knytte NTNU nærmere byen, samtidig som fortetting av Elgeseter gate vil være et viktig grep for en vitalisering av gata og området rundt.

- Det er feil at diskusjonen skal handle om enkeltbygg i parken, sier Åm. Han mener det er mange tilgjengelige tomter i området.

Start på nytt: Trond Åm og Venstre mener NTNU må komme med et nytt forslag til campus uten nybygg i parken.

Campus skal behandles av politikerne

Denne våren skal trondheimspolitikerne behandle planprogrammet for den store NTNU-utbyggingen. NTNU og regjeringen er enige om at campus i Trondheim skal samles på Gløshaugen og vestover mot Øya og Elgeseter. I januar la regjeringen fram rammene for NTNU-utbyggingen. Staten skal bruke cirka ni milliarder kroner på en samlet campus i Trondheim. Planene omfatter 92 000 kvadratmeter nybygg i området.

- Det er fantastisk. Det viktigste hinderet for NTNU-utbyggingen er med dette borte, sier Åm.

Regjeringen går også inn for en samling av kunst, arkitektur, musikk og design på Gløshaugen. Den nyheten skapte enorm glede i de kreative fagmiljøene ved NTNU.

- Sprik mellom politikerne og NTNU

«Når byen og universitet kan få i både pose og sekk, er ingen grunn til at mindre skal være godt nok», skriver Trond Åm i en kronikk i Adresseavisen. Med det mener han at Trondheim både kan få et nytt, stort universitetsområde og samtidig beholde parken. I kronikken slår han fast at det er stort sprik mellom politikernes ønske om å ivareta grøntarealene og det NTNUs campusprosjekt har lagt opp til.

«Det vi har opplevd i ettertid har vært at det forhandles om hvor, og i hvor stor grad, kommunen kan tillate at NTNU bygger i deler av parken», skriver han.

Akebakken: Her er det ingen planer om universitetsbygg. Men langs Klæbuveien til høyre for bildet er det tegnet inn en bygning i parken.

- Byen trenger Høyskoleparken

- Vi trenger Høyskoleparken. Områder til rekreasjon blir viktigere og viktigere når vi skal bygge tettere og mer bymessig. Dette er bydelen og universitetets lunge.

- Vi må være konstruktive. Trondheim kommune kan for eksempel hjelpe til for å gjøre fengselstomta byggeklar, sier venstrepolitikeren. NTNU har ønsket å bygge senteret for kunst, arkitektur, musikk og design på plassen bak Studentersamfundet. Der har det vært tvil om grunnforholdene med kvikkleire tåler bygging.

- Her kan kommunen bidra med penger til sikring slik at tomta blir byggeklar.

Fengselstomta: Her ønsker NTNU å bygge Kam-senteret for kunst, arkitektur, musikk og design. Men det er usikkert om det er mulig å bygge der på grunn av grunnforholdene. Åm mener kommunen bør hjelpe NTNU økonomisk med å få tomten byggeklar dersom det er mulig.

Felles interesser

Trond Åm mener kommunen og NTNU har felles interesser for at det nye universitetsområdet skal bli bra. Slik han ser det, er det ikke politisk vilje i Trondheim til omfattende bygging i parken. Derfor mener han NTNU må lage en ny plan der utgangspunktet er at Høyskoleparken skal bevares. I kronikken skriver han:

«NTNU og campusprosjektet har bidratt til at vi har fått en god og åpen offentlig debatt før avgjørende beslutninger tas – dermed er alt duket for at vi også kan få et resultat som både byen og universitetet kan være stolte over, og som vil gi både campus og bydelen Elgeseter et løft.»

LES OGSÅ INNLEGGET: Bygging i parkene, er det NTNUs bidrag til framtidsrettet byutvikling?