Stjørdal

- Dette er absolutt en jobb jeg har søkt selv. Det er en veldig spennende og viktig jobb, en lederjobb med unike utfordringer. Dessuten er den hjemme i Trøndelag, sier Warø.

Trondheimsmannen var på plass på Værnes sist uke. 9. desember overtar han som sjef i HV-12 og samtidig også sjefsposten ved Værnes garnison. Warø prater varmt om at forsvarsviljen står sterkt i Trøndelag.

- Jeg har vært leder på ulike nivåer, men jeg har aldri egentlig vært drevet av posisjon og grad. Jeg hadde absolutt ingen tanker om at jeg skulle bli oberst da jeg gikk inn i Forsvaret i 1988. Isteden handler det egentlig om en porsjon idealisme. Jeg tror det vi gjør er viktig. På å forsvare de verdiene vi har, slik tror jeg mange som jobber i Forsvaret har det, sier han.

- Mer enn en jobb

Han beskriver seg selv som et barn av den kalde krigen, men sier han samtidig er oppdratt i det moderne ekspedisjonsforsvaret. Han har selv ledererfaring blant annet fra jobben som sjef for 2. bataljon i brigaden i Nord-Norge, og utenlandserfaring fra Kosovo og Afghanistan. Han ble også dekorert for innsatsen i Afghanistan.

- Jeg har alltid sagt at min dør er åpen for veteraner som vil slå av en prat. Det skal jeg videreføre, sier han.

I idrett snakkes det om å spille med «hjertet utenpå drakten». Det er noe obersten sier han kjenner seg igjen i. Han er glad i det han driver med.

- Dette er mer enn en jobb.

- Hvordan tror du de du er sjef for vil oppleve deg?

- Det er vanskelig å beskrive seg selv. Tilbakemeldinger jeg har fått er at jeg er entusiastisk. Jeg er ikke så veldig selvhøytidelig. Samtidig er jeg høvelig bra på å peke ut retning og ta avgjørelser som jeg står for, sier Warø.

- Hva blir det viktigste for HV-12 fremover?

- Det er det for tidlig å svare på. Men det aller viktigste i jobben er nok å sørge for at vi bruker midlene vi har slik at HV-12 får til å lage best mulig og mest mulig kampkraft. Det vil si at vi trener folkene best mulig, sier han.

LES LEDEREN: Høyteknologiske våpen må komme i tillegg til en sterk hær

Warø snakker om at det ikke bør kuttes ytterligere på volumet i Heimevernet. Samtidig er han klar på at det viktigste er et HV som er trent og forberedt på å løse de oppgavene det får.

- Det er bedre med et antall tusen veltrente HV'ere enn å opprettholde en stor halvgod struktur, sier han.

Gleder seg

Warø snakker om endringene Værnes har vært gjennom de siste ti årene. Og hvor spennende det skal bli å være med på å utvikle Værnes til å bli både en base for HV-virksomheten og et senter for Luftforsvarets virksomhet.

- Du finner nesten ikke en militær sjef noe sted i Norge som ikke gleder seg over det som holder på å skje på Værnes.

Utplasseringen av 350 amerikanske soldater på Værnes har vært en omstridt sak denne høsten. I løpet av omtrent én måned vil soldatene fra det amerikanske marinekorpset være på plass på Værnes og noe av det han vil måtte forholde seg til i jobben.

Warø sier han ser frem til å samarbeide med amerikanerne som kommer etter selv å ha tilbrakt fire år i USA. Der var han en del av nettopp marinekorpset, og tok utdannelse og underviste ved det såkalte Marine Corps University i Quantico i Virginia.

- Hva tar du med deg derfra?

- Jeg tar med meg at jeg forstår kulturen, hvorfor de tenker som de gjør og er som de er. Jeg snakker også deres språk og terminologi, sier Warø.

Warø snakker om mulighetene for å trene sammen med de amerikanske soldatene, styrker som han omtaler som både Luftforsvaret og HVs nærmeste allierte. Ikke minst blir det spennende med den gigantiske Nato-øvelsen Trident Juncture, som nettopp skal foregå i Midt-Norge

- 2018 blir virkelig året da vi får en overdose tran, sier Warø.

Har lært mer

De siste månedene har han imidlertid tilbrakt på kurs på Forsvarets høgskole. Der har han etter eget utsagt brukt tid på å "tenke, forstå og diskutere" med forsvarsfolk og ledere fra en rekke ulike miljø, for å forstå mer av hvordan samfunnet styres.

- Og nå tar du med deg familien og flytter til Trøndelag?

- Vi har en langsiktig plan om det, men når og hvordan vi løser det vet vi ikke ennå, sier Warø.