- Dette er nok den snodigste forespørselen jeg har lagt ut noen gang, men det skyldes olsok, skrev hun på sin Facebook-vegg tirsdag formiddag.

Midt i strømmen av idylliske feriebilder, dukket den noe merkelige posten hennes opp. Det er ikke hver dag noen bruker Facebook til slike bisarre ønsker:

- Kjenner jeg noen som vet av noen kadaver som ligger i rimelig nærhet? undret Grete. Helst ville hun ha kadaver med hodeskallen intakt, gjerne av mus eller rotter. Eller kanskje noen hadde kyllingbein liggende?

Rangler til Grima

- Hva skal du med dette, Grete?

Hun ler godt når vi ringer henne.

- Jeg har vært med på Spelet i alle år, helt siden jeg var liten. Men dette er det rareste jeg har gjort, sier hun.

- Jeg er med i rekvisittnemnda på Stiklestad, og jeg er assistent til Nora Furuholmen, som er scenograf i år. Hun har et ønske om å fremheve det okkulte i rollefiguren Grima i Spelet. Derfor har vi fått i oppdrag å lage smykker og rangler av bein, som Grima skal bruke, forteller Grete.

Grima er gamlekona på gården Sul, hun som får i oppgave å ta hånd om det vanskapte barnet til bonden Torgeir Flekk og kona Gudrid. Grima følger de hedenske skikkene og bærer barnet ut i skogen for å dø. I år er det Mari Maurstad som for første gang spiller denne rollen.

Nå skal hun utstyres med smykker og kjeder laget av beinrester.

Arvegods

Når det lages rekvisitter til det historiske spelet, så jukses det ikke. Derfor jakter de nå ekte bein fra døde dyr.

- Jeg vil gjerne ha hodeskaller av litt mindre dyr. Rotteskaller, for eksempel. Det kan ikke være for store bein. Kyllingbein er genialt. Jeg kokte ei rype og en kylling i går, og skal bruke bein fra dem, forteller hun.

- Har du fått noen respons etter at du la det ut på Facebook?

- Det har vært utrolig mange svar, det er helt vanvittig hvor raskt dette er blitt delt. Jeg har fått et par meldinger, jeg fikk blant annet en fra en koselig dame på Levanger. Hun hadde hodeskallen av en rotte liggende, hun hadde arvet det av sin far og tenkte egentlig å kaste det. Hun syntes det var styggartig om det kunne brukes, så det skal jeg hente i dag, forteller Grete.

Døde mus

En annen fortalte at han skulle slakte storfe, og at Grete kunne få beinrester fra dyret.

- Men jeg vil helst ha bein som er renset. Jeg ønsker meg ikke døde mus, sier hun som har fått en del tilbud om mus som har vært i krig med katter.

Tirsdag kveld gikk hun tur på stranda på Trones, og der kom hun over et elgkadaver fra i fjor høst. Da plukket hun ut tennene.

Til daglig er Grete Ward sykepleier ved ortopedisk avdeling ved Sykehuset Levanger. Slik sett er hun vant med bein. Men i sommer som utallige somre tidligere, er hun en del av teamet bak «Spelet om Heilag Olav».

- Det er kjempeartig å være med på dette. Det blir ikke sommer uten Spelet, sier hun.

Elghode: På tur på stranda kom Grete Ward over restene av en elg. Men jakten på kadaver stinker. Foto: LEIF ARNE HOLME
Samler: Hun har fått inn en del tenner og bein, men vil fortsatt ha flere, Grete Ward som lager rekvisitter til Slaget på Stiklestad. Foto: LEIF ARNE HOLME
Grima: Hildegunn Eggen har spilt rollen som Grima i Spelet om Heilag Olav. I år er det Mari Maurstad som bekler rollen som trellkvinnen. Foto: LEIF ARNE HOLME, Adresseavisen