Koordinatoren for arbeidsmiljøundersøkelsen som nettopp er gjennomført ved NTNU uttalte i Adresseavisen onsdag at en del NTNU-miljøer ikke er modne for å ta opp temaet seksuell trakassering i en arbeidsmiljøundersøkelse. Dette har vakt reaksjoner.

- Selvfølgelig er NTNU moden for å diskutere seksuell trakassering, og det skal vi, sier Gunnar Bovim.

- Vi ønsker å si fra så tydelig som mulig at dette er et tema som miljøene skal ta på alvor. At det ikke stilles spørsmål om det i arbeidsmiljøundersøkelsen, oppfatter jeg er av faglige årsaker.  Men NTNU støtter initiativet i Universitets- og høgskolerådet om å foreta en felles undersøkelse som retter seg spesielt mot seksuell trakassering ved lærestedene. Vi bør kjenne omfanget, sier rektoren.

#metoo en vekker

- Det er nok mørketall. Hele samfunnet har fått en wake-up call med #metoo. Kampanjen er bra. Den løper ikke etter enkeltindivider, men belyser et strukturelt problem som vi ønsker å bekjempe, sier rektoren.

- Hva vet dere i dag om seksuell trakassering ved NTNU?

- Vi vet at det finnes, og har noen få eksempler som er håndtert. Det virkelige omfanget kjenner vi ikke. Én sak har nådd mitt bord. I det tilfellet tok vi bort vedkommendes lederoppgaver. Det var en resolutt handling som jeg tror organisasjonen merket seg. Universitetet har ujevne maktforhold med mange mannlige professorer og kvinnelige stipendiater og studenter. Særlig veilederrollen gir muligheter til å misbruke makt.

NTNU har verneombud, et varslingssystem, en tiltaksplan mot seksuell trakassering og har laget en brosjyre om temaet. Universitetet innførte for en tid siden krav om at alle stipendiater skal ha to veiledere. Det vil skape mer trygghet, mener rektor.

- Hva gjør dere mer for å komme problemet til livs?

- Budskapet fra ledelsen er at seksuell trakassering er totalt uakseptabelt. Uansett form. Jeg nevnte temaet spesielt i immatrikuleringstalen i år i forbindelse med trakasseringssaken ved Universitetet i Stavanger. Men problemet stikker dypere enn bare enkeltpersoner. Det handler om kultur. Jeg vil ikke ha en kultur der man kan smile bort trakassering, «alle vet jo at han ...».

Hvis man opplever at en kollega opptrer utilbørlig uten å gjøre noe, er det unnfallenhet. Det skal også være greit å varsle. Vi ønsker å diskutere verdier på NTNU, det inngår i vår identitet. Da er seksuell trakassering absolutt et tema. Medarbeidere og studenter skal ikke bli trakassert eller antastet, fysisk eller verbalt. Det skal være trygt å være ved NTNU.

Bovim tok opp temaet seksuell trakasering i sin immatrikuleringstale i høst. Foto: Morten Antonsen
Det skal være trygt å være ved NTNU, både for studenter og ansatte, understreker Gunnar Bovim. Foto: Morten Antonsen