- Ikke akseptabelt, var ordfører Rita Otterviks kommentar til det kontroversielle forslaget i utkastet til kommunebudsjett for Trondheim. Hun har brukt sine 12 år ved makten til å bygge ut stadig nye sykehjemsplasser og er bekymret over rådmannens forslag om å innføre en foreløpig stopp i utbyggingen av sykehjem. Selv om han vil kompensere for hvileskjæret med å øke innsatsen i hjemmebaserte tjenester med 35 millioner kroner, frykter Ottervik at det ikke blir godt nok.

Adresseavisen har tidligere i år skrevet om en rekke rapporterte avvik innenfor eldreomsorgen i kommunen. I stor grad blir avvikene forklart med lav bemanning i sykehjemmene. Kommunaldirektør for helse og omsorg, Helge Garåsen, har vedgått at grunnbemanningen er marginal. I valgkampen hevdet Høyre at eldreomsorgen i Trondheim er i krise på grunn av dårlig bemanning og mange uheldige avvik. Nå vil avtroppende rådmann Svein A. Ytterdahl i sitt siste budsjettforslag gjøre noe med det. Både E.C. Dahls sykehjem og Olavsgården foreslås nedlagt og solgt, mens plassene skal bestå ved en omfattende flyttesjau mellom flere andre sykehjem.

Vil du vite hva budsjettet betyr fordeg, kan du lese her

Rådmannen vil likevel ikke spandere mer enn seks millioner kroner på økt grunnbemanning ved alle sykehjemmene i kommunen. Det spørs om det vil føre til en så tydelig kvalitetsheving i hverdagen til de gamle at det forsvarer en pause i sykehjemsutbyggingen. Politikere vil helst ha begge deler - både flere plasser, bedre bemanning og høyere kvalitet på tjenestene. Når budsjettet skal spikres av politikerne i bystyret 17. desember, vil de ganske sikkert pynte en god del på kapitlet om eldreomsorgen.

Det virker som ekstremsport å stoppe utbyggingen av sykehjemsplasser samtidig som andelen eldre i samfunnet øker. Rådmannen begrunner det foreslåtte hvileskjæret med at frem til 2022 er det «bare» antall 60-67-åringer som øker, mens andelen eldre over 80 år er stabil. Det er denne siste aldersgruppen som har størst behov for eldreomsorgens tjenester. Når dagens 60-åringer passerer 80, vil det bli behov for flere plasser. Dette vil gi politikerne et pusterom til å gjøre noe med kvaliteten i tjenestene, og dermed øke omdømmet og tilliten til kommunens eldreomsorg. Det er også nødvendig. Folk må føle at det er trygt å bli gammel i Trondheim.

Vil stoppe utbyggingen av sykehjemsplasser

Rådmannens budsjettforslag er et utgangspunkt som politikerne så skal fargelegge med sine prioriteringer. Derfor vil det endelige budsjettet på flere punkter se annerledes ut enn forslaget. Det som neppe blir endret, er forslaget om å øke bevilgningene til bo- og aktivitetstilbud for funksjonshemmede. Denne gruppen har vært utsatt for harde innsparingskrav, noe som har redusert tilbudet til dels dramatisk. Rådmannen erkjenner nå at de har fått for lite og foreslår en økning i budsjettrammene på 25 millioner kroner. Så spørs det om det monner noe særlig, siden merforbuket er på 35 millioner og forskjellen på ti millioner også må dekkes inn.

De to partiene som er igjen av opposisjonen, Høyre og Fremskrittspartiet, liker som ventet ikke forslaget om å øke eiendomsskatten med 0,2 promille, mot 0,1 som har vært regelen de siste årene. Folk flest vil ellers merke at avgiften på renovasjon går opp og at familier med barn mister søskenmoderasjonen for barn i SFO og barnehage. De som kjører med piggdekk, kan bli straffet for det, hvis Arbeiderpartiet vil gå med på å gjeninnføre gebyret de avskaffet i 2010. Det er et miljøvennlig, men upopulært forslag som Aps venner i koalisjonen nok likevel vil støtte i bystyret.

En god nyhet for miljøet, men ikke for lommeboken

Regjeringen vil i statsbudsjettet øke bevilgningene til rusbehandling og til skolehelsetjenesten. Det er forunderlig at rådmannen legger opp til å bruke mye mindre penger til disse formålene enn det som blir Trondheims andel av statsmidler. I valgkampen lovte flere partier at de ville bruke mer penger på å øke helsetilbudet til skoleelever. I en tid med utbredte psykiske problemer blant barn og unge vil det være et dårlig signal hvis heller ikke politikerne vil bruke det som Trondheim får av statlige midler til flere helsesøstre.

Budsjettforslaget for kommunen inneholder ikke mange spennende nyheter. Her er lite nytenkning og mye videreføring av gammel politikk. Investeringene og gjelden øker i en kommune med sterk befolkningsvekst. Det er stramt, men solid forankret i en kontrollert kommunal økonomi. Når så mye annet rundt oss er usikkert, befinner Trondheim seg tross alt i en privilegert posisjon.