I dag, 22. april,  fyller nemlig musikeren og kordirigenten 80 år.

Bursdagen feires med en festkonsert i yndlingskirken Vår Frue på lørdag med opptredener fra Embla, Trondheim kammerkor og Det norske mannskor.

– Vanligvis er det en programkomité som bestemmer repertoaret, men nå har jeg bestemt alt selv. Jeg har tatt med sanger jeg er veldig glad i, sier Illevold Giske og nevner blant annet Knut Nystedts «Cry Out and Shout» og «Lord God of Israel» og «Fader vår» og «Bow Down Thine Ear, O Lord» av Egil Hovland.

– Det blir fantastisk morsomt, jeg håper det kommer folk, sier jubilanten.

Hushjelp og nattøvinger

Norunn Illevold Giske har i nærmere 50 år vært en ledende skikkelse innenfor trøndersk musikkliv. Hun var fast ansatt ved Musikkvitenskapelig institutt, senere Institutt for musikk ved NTNU, fra hun kom til Trondheim i 1962 til hun gikk av for aldersgrensen i 2005.

Som 15-åring flyttet hun fra barndomshjemmet i Rendalen til Oslo for å utdanne seg som organist. Ved siden av studiene spilte hun til ballettundervisning og jobbet som hushjelp hos et eldre ektepar, hvor hun fikk kost og losji. Ekteparet likte så godt å ha henne der at de helst ville ha henne der hele tiden.

– De syntes jeg spilte så bra piano og kunne ikke skjønne hvorfor jeg trengte undervisning. Og oppi alt dette skulle jeg få øvd, og jeg hadde eksamener, forteller hun.

Løsningen ble å øve seint på kveldene, og Illevold Giske var ofte i Ljan kirke til langt på natt.

– Det var ganske tøft, men det gikk, sier hun.

Nielsens høyre hånd

17 år gammel ble hun medlem av NRKs kammerkor. Videre sangstudier ble fullført i Wiesbaden i Tyskland. I tillegg har hun studert i London og Stockholm. I 1959 flyttet hun til Bergen for å undervise på den nyoppstartede musikklinja ved Bergen lærerskole, nå Griegakademiet. Tre år senere kom hun til Trondheim.

– Jeg kjente ingen her, men kom veldig fort inn i musikkmiljøet i Nidarosdomen og Vår Frues kirke.

Fra 1965 til '75 var hun domorganist Ludvig Nielsens høyre hånd i Nidarosdomen, og fra 1966 til 1982 hadde hun ansvaret for at Trondheim Symfoniorkester hadde et operakor. Fra 1966 til 2011 var hun ansvarlig for å innstudere nærmere 100 operaer og korverk for TSO, ofte tre-fire verk i løpet av sesongen. Mange sangere kjenner henne også fra utallige prosjektkor der hun har hatt ansvar for å innøve korpartiene til større verk.

Organist-mor

– Det er utrolig morsomt å holde på med musikk og sang, og jeg har fått møte veldig mange fine mennesker. Det har hele tiden vært drivkraften, og det gir meg energi. Det har vært et utrolig privilegium å få holde på hele livet, sier 80-åringen.

Hun var fire år da hun begynte med piano, med moren Marit Illevold som lærer. Hun var utdannet organist og virket som organist i Rendalen i mange år.

– Det var ikke mange biler da hun begynte, det ble ofte sykkel eller hest. Det var lange avstander og kunne være vanskelig å komme frem, forteller Norunn Illevold Giske.

På landsmøtet

Nå har Norunn selv to barn og fire barnebarn. I helga ble sønnen Trond valgt til nestleder i Arbeiderpartiet, mens datteren Mari er bratsjist og frilansmusiker med utdannelse fra Norges musikkhøgskole og konservatoriet i Den Haag i Nederland.

– Hvordan har det vært å ha en sønn i rampelyset?

– Det har vært veldig flott altså, det er så bra at han får lov til å holde på med det han liker. Og det er veldig stort at han nå ble nestleder, sier hun, som var til stede i landsmøtesalen da sønnen ble valgt sist helg.

– Sitter aldri stille

Kommende helg er det mors tur til å være i fokus, og hele familien kommer på konserten.

– For meg har hun vært en veldig snill og omsorgsfull mor, og nå også en tilsvarende snill og veldig engasjert bestemor. Hun elsker barnebarna over alt på jord og har et enormt barnetekke, sier Trond.

– Hun er veldig energisk, sitter aldri stille, det er alltid noe som skjer. Det er alltid et korsenimar, en konsert, en sangtime eller noe annet som skal planlegges. Det er like intensivt nå som for 20 år siden, sier Trond Giske og minnes korøvinger hjemme i oppveksten.

Ideen bak kulturløftet

Han hadde god kjennskap til kulturlivet fra barnsben av da han ble kulturminister i 2005.

– Jeg fikk ikke direkte råd. Men det jeg hadde med meg fra henne var at jeg visste godt om viljen, entusiasmen, idealismen og slitet som ligger bak det som skjer i kulturlivet. Og jeg visste at litt mer økonomisk innsats kan gi enorme kunstneriske resultater. Det var også ideen bak kulturløftet, og ikke minst å løfte verdien og statusen til kultur. At det ikke bare er pynten på kaka, men en livsnødvendighet.

– Det at hun har gjort så mye på fritida for veldig lite lønn og økonomisk belønning gjør også at jeg har fått en viss allergi mot pampeveldet og de som mener seg berettiget til store lønninger i kulturadministrasjon og ellers i samfunnet, sier Ap-politikeren, som gleder seg til helgens korfest med familien.

Fra arkivet: Musikkonkurransen Kontrapunkt hadde også med et sterkt lag fra Trondheim. Det var de skarpe musikerne (f.v.) Per Hjort Albertsen, Jan H. Henriksen og Norunn Illevold Giske. (Adresseavisen 25. november 1967) Foto: Adresseavisens arkiv
Fra arkivet: Sommerkonserterfor turister på Ringve museum var populært, og spesielt utendørs. Denne kvartetten tok noen strofer ute i friluft, fra venstre Norunn Illevold Giske (sang), Erik Stenstadvold (lutt), Hans Olav Gorset (tverrfløyte) og Gayle Mosand (orgelportativ). (Adresseavisen 16. juli 1975) Foto: Adresseavisens arkiv
Fra arkivet: For første gang lot Norunn Illevold Giske elevene sine stå frem på en offentlig konsert, i Lærerhøyskolens aula (Rosenborg) der hun underviste. Koret het «Norunn Illevold Giskes kammerkor», og sangerne var studenter ved Lærerhøgskolen. Koret skiftet snart navn til Trondheim Kammerkor. Adresseavisen 3/5 1977. Foto: Adresseavisens arkiv
Fra arkivet: Norunn Illevold Giske mottok i 2005 Kongens fortjenestmedalje i gull. Bak står sønnen Trond Giske. Foto: Maria Gossé
Fra arkivet: Norunn Illevold Giske (lengst til venstre) var med under jubileumsmiddagen for NTNU 100 år i 2010, i Herresalen i Erkebispegården. Ved siden av henne sitter sønnen Trond Giske, Kong Harald, styreleder Marit Arnstad og rektor Torbjørn Digernes. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Fra arkivet: Daværende næringsminister Trond Giske og mor Norunn til stede på grunnsteinsnedleggelse for nytt tilbygg på Ringve Museum i 2012. Foto: Jens Petter Søraa, Adresseavisen