6. september starter en fullskala kriseøvelse i Nidarosdomen. Øvelsen vil pågå 6. , 7., 9. og 12. september.

Det vil være et stort oppbud av uniformert mannskap fra brann og politi, samt et stort antall utrykningskjøretøy, heter det i pressemeldingen fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR).

– Nidarosdomen er godt sikret, men det vil alltid være en risiko for at en hendelse oppstår. Derfor tror jeg det vil være nyttig med en fullskala innsatsøvelse der vi øver mannskaper, innsatsledere, overordnet ledelse og samarbeid mellom de ulike etater, sier brann- og redningssjef Torbjørn Mæhlumsveen.

Brann- og redningssjef Torbjørn Mæhlumsveen sier Nidarosdomen må behandles på en skånsom måte, også om en brann oppstår. Foto: Terje Svaan

– Umistelig objekt

Det er NDR og Trøndelag brann- og redningstjeneste som har tatt initiativet til øvelsen. Den tragiske Notre-Dame-brannen i 2019 skal være noe av det som har ført til brannsikkerten i Nidarosdomen har blitt satt i fokus.

– I et så krevende og umistelig objekt som Nidarosdomen handler det ikke bare om raskest mulig innsats, men vi må også i innsatsen ha oppmerksomhet på å minimere skade på bygningen og inventaret. I verste fall må vi også være forberedt på å berge inventar ut av Nidarosdomen på en skånsom måte. I en reell situasjon vil det også være publikum, turister, besøkende og skuelystne.

Under øvelsen vil Nidarosdomen fortsatt være åpen.

Gruer og gleder seg

– Denne øvelsen er veldig viktig, for å gjøre alle parter som er involvert, bedre i stand til å reagere både riktig og hurtig hvis noe uforutsatt skulle skje i Nidarosdomen, sier direktør ved NDR Bjørgvin Thorsteinsson - og fortsetter:

– Som ansvarlig for sikkerheten til nasjonalhelligdommen, både gruer og gleder vi oss til denne storstilte øvelsen. Her vil det bli simulering av ulike scenarier, som vi får mulighet til å trene på og som vi vil ta lærdom av.

Besøkende i Nidarosdomen vil ikke bli involvert i øvelsen.