– Vi er superfornøyd med barnehagen. De ansatt er flinke, og som foreldre får vi god informasjon, sier Per Edvard Lund (48) til Aftenposten.no.

Han har nettopp hentet Mats (5) i Sinsen FUS barnehage. Mats har vært i barnehagen siden han var ett år, men til høsten fyller han seks år og begynner på skolen.

Eier 200 barnehager

Sinsen FUS er eid av selskapet Trygge Barnehager AS. FUS er merkenavnet for konsernets barnehager, og barnehagen på Sinsen hadde i 2016 et overskudd på knapt 1,3 millioner kroner etter skatt. Inntektene kommer fra foreldrebetaling og offentlig tilskudd.

Trygge Barnehager AS er en av Norges aller største kjeder av private barnehager og består av 199 heleide og én deleid barnehage. Eiere er Eli Sævareid og Sigurd Aase fra Haugesund.

Barnehagene er den desidert største virksomheten i konsernet deres, men de er også inne i mye annen næringsvirksomhet i Norge og i utlandet.

I Trøndelag driver selskapet sju barnehager, fem i Trondheim, én i Malvik og én i Klæbu.

På Trygge Barnehagers hjemmesider skriver daglig leder Eli Sævareid: «Barnehagene driftes med ikke-økonomisk formål, og et ev. overskudd av driften forblir i barnehagen (...).»

Til tross for dette er over 900 millioner kroner tatt ut av barnehagene og ført inn i andre av Sævareids selskaper, viser Aftenpostens gjennomgang av eierselskapenes regnskaper.

HER ER SVARET FRA SÆVAREID

Lund myser i vårsolen utenfor Sinsen FUS.

– Det er litt rart at noen kan bli mangemillionærer på barnehager, sier han.

Penger er ført oppover og ut

Aftenpostens gjennomgang av regnskapene og andre kilder viser:

  • at over 900 millioner kroner over flere år er ført ut av barnehagevirksomheten og oppover i konsernet der pengene er investert i næringsvirksomhet i Norge og utlandet, til tross for at eier Sævareid skriver at «et ev. overskudd av driften forblir i barnehagen»

  • at utførselen av penger ser ut til å ha vært særlig stor i årene fra 2009 til 2013.

  • at i 2015 og 2016 gikk det meste av virksomheten utenom barnehagene med store tap.

  • at det gjennom et salg av barnehagene innad i konsernet i 2015 ble skapt stor formell avstand mellom barnehagene og selskapene der barnehagepengene er investert.

  • barnehagenes eierselskap er tungt lastet med gjeld og nesten helt uten egenkapital.

Aftenposten har ikke grunnlag for å hevde at det er skjedd brudd på lover og regler for drift av private barnehager. Barnehageloven sier blant annet at private barnehager kan ha et «rimelig årsresultat».

Slik er systemet bygget opp

Fra bunn til topp er barnehagene i konsernet organisert slik:

  • Nederst er det ifølge 2016-regnskapet 199 barnehager organisert som separate aksjeselskaper. De har samlet sett milliardinntekter fra offentlige tilskudd og foreldrebetaling.

  • Alle disse barnehagene er eid av selskapet Trygge Barnehager AS.Dette selskapet driver i tillegg entreprenørvirksomhet ved at det organiserer bygging av barnehager. Antall ansatte i barnehagevirksomheten var i 2016 drøyt 3200.

  • Neste selskap oppover i konsernet er SFR Holding AS. Det har ingen ansatte. Det eneste dette selskapet gjør, er å eie Trygge Barnehager AS.

  • Selskapene helt på toppen er Vanadis AS og Bifrost og Draupne AS, som eier halvparten av SFR hver. Disse to selskapene er kontrollert av henholdsvis Sævareid og Aase.

Slik flyttes pengene rundt i systemet

Barnehagevirksomheten er helt dominerende blant Aases og Sævareids selskaper målt ved omsetning og lønnsomhet. I 2016 var det nesten bare der pengene ble tjent. Annen virksomhet gikk med til dels store tap.

Regnskapene for Sævareids og Aases selskaper viser hvordan penger kan tas ut av barnehagevirksomheten til tross for løftet om at «et ev. overskudd av driften forblir i barnehagen».

1. Først puttes pengene i en internbank

De 199 barnehagene og «øvrige selskap i konsernet» har ifølge 2016-regnskapet lånt 1,6 milliarder kroner opp til eierselskapet Trygge Barnehager AS. I eierselskapet er dette omtalt som «kortsiktig konserngjeld».

Daglig leder Eli Sævareid i Trygge Barnehager AS skriver i en e-post til Aftenposten at dette «representerer innskudd i en felles internbank med den målsetning at verdiene skal gi best mulig avkastning innenfor en risiko som vi anser tilfredsstillende lav».

2. Deretter lånes pengene ut

Men alle pengene er ikke blitt værende i denne internbanken i Trygge Barnehager AS. De vandrer videre oppover.

Ifølge 2016-regnskapet har Trygge Barnehager AS lånt 926,4 millioner til sin eier SFR Holding AS. I SFR Holdings balanse er det samme beløpet ført opp som «kortsiktig konserngjeld».

3. Barnehagene flyttet seg

Lenge var SFR Holding et nesten tomt selskap. Men ved utgangen av 2015 ble hele barnehagevirksomheten overført fra søsterselskapet Vista Holding AS til SFRs.

Barnehagene ble verdsatt til drøyt 1,5 milliarder kroner i SFR Holdings balanse. Sævareid og Aase eier både Vista og SFR.

I en e-post skriver Sævareid at dette blant annet blir gjort for «å skjerme barnehagevirksomheten mot andre virksomhetsområder, særlig etter at norsk økonomi generelt ble negativt påvirket av det dramatiske fallet i oljeprisen».

4. Gjelden flyttet seg også

SFR Holdings balanse viser hvordan SFR betalte for barnehagevirksomheten i 2015:

  • SFR Holding overtok en gjeld på 900,6 millioner som Vista Holding hadde nedover til barnehagevirksomheten. Denne hadde ved utgangen av 2016 vokst til 926,4 millioner kroner.

  • SFR fikk resten av overdragelsessummen på krita ved at det ble opprettet en fordring som Vista Holding har på SFR Holding.

5. Pengene fulgte ikke med

Da Vista Holding kvittet seg med gjelden ned til barnehagene, beholdt selskapet pengene som det opprinnelig hadde lånt fra barnehagene. Disse pengene har Vista brukt til investeringer i næringsvirksomhet i Norge og utlandet.

Blander barnehager og olje

Vista Holding har ifølge årsberetningen fra 2015 investert i teknologiutvikling, oljerelatert virksomhet, havbruk og eiendomsutvikling i Norge og utlandet. Investeringen i petroleumsvirksomhet blir omtalt som «betydelig».

Med andre ord ble lånet fra barnehagevirksomheten til Vista brukt til å finansiere investeringer i blant annet oljevirksomhet.

Tap i olje

Oljevirksomheten har gått på store tap de siste årene. I 2015 og 2016 har Vista regnskapsført tap på i alt 748,9 millioner kroner i oljevirksomheten.

«Hvordan tror du næringsutvikling skjer? All satsing i ny virksomhet lykkes ikke», skriver Sævareid i en e-post til Aftenposten.

Hun skriver videre: «Pengene vi trengte til å starte vår virksomhet innen barnehager kom fra vår virksomhet innen oljebransjen. Det er derfor ikke unaturlig at vi har plassert deler av overskudd nå i oljesektoren (...).»

Og:

«Bokført tap på oljerelaterte investeringer er for Vista Holding AS’ regning og risiko. Ingen barnehager har risikert eller lidt noe tap på forvaltningen av midler. Slik skal det også fortsette å være.»

Tryggheten for pengene

SFR Holding AS eier ikke annet enn barnehagevirksomheten. Selskapet har gjeld to veier:

  • 651 millioner i langsiktig gjeld til søsterselskapet Vista

  • 926,6 millioner i gjeld til barnehagene

SFR har nesten ikke egenkapital. Ved utgangen av 2016 var den knapt 60 millioner kroner, mens gjelden var 1,588 milliarder kroner.