Oppdal: 8 av 14 ordførere fra Sør-Trøndelag, som fredag var samlet på kommunekonferanse i Oppdal, tror deres kommune har vedtatt å slå seg sammen med minst en annen kommune innen tre år.

Fire ordførere sier nei, mens to ordfører vet ikke.

– Ikke overraskende. Et flertall av ordførerne forventer at reformen blir realisert, en reform som er utenfor deres kontroll, sier seniorforsker Oddveig Storstad ved Norsk senter for bygdeforskning til Adresseavisen.

Sammenslåingen skal være frivillig, men samtidig sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) at det kan bli aktuelt med tvang overfor de som ikke frivillig finner sammen.

– Har det bra slik de har det

– Helt frivillig er det ikke. Da kan det strategisk være best å være proaktiv. Det gir i det minste en viss lokal styring og kontroll. Men samtidig er det fire ordførere som sier nei. Kanskje fordi mye ennå er uklart når det gjelder innholdet i reformen og det er derfor vanskelig å vite hva alternativene er, sier Storstad.

Hun la fram tall på konferansen til Sør-Trøndelag fylkeskommune i går som viser at innbyggerne i Trøndelag – og landet for øvrig – trives og har det bra.

– Kommunene har det bra slik de har det. Over 80 prosent av trønderne sier at de trives – og hele 40 prosent sier til og med at de stortrives. Vi trives omtrent i hjel, sier Storstad, som forstår at mange innbyggere også er lunkne til kommunesammenslåing.

– Ingen vet hvilke oppgaver de nye kommunene skal ha. Derfor er det vanskelig å rigge seg for framtida, men samtidig ser ordførerne at denne reformen vil komme.

Utreder i øst og vest

Alle kommuner i landet har fått i oppdrag å utrede hvilken eller hvilke kommuner de best kan slå seg sammen med. Ordførere og kommunestyrer diskuterer, så langt relativt rolig og behersket. Ingen blir veldig overrasket om tonen blir skarpere når samtalene kommer til hvor det nye kommunesenteret skal plasseres.

Da kan kommunereformen ende som så mange ambisiøse reformer; som en liten opprydningsaksjon.

– Kommune-Norge er uansett overmoden for en reform. Noe må skje, sier Ap-ordfører Ola Røtvei i Oppdal. Han ser både nordover og ikke minst vestover og over fylkesgrensa mot Sunndal i jakta på en framtid partner. Han har med seg et flertall av ordførerne i troen på at framtidas kommuner i Midt-Norge vil være større både i areal og folketall.

– Vi ser til mange retninger, som betyr mange utredninger. Frøyværingen skal innvolveres, så dette tar tid, sier Berit Flåmo, ordfører på Frøya.

– Jeg tror det er helt åpent om vi går sammen med en eller flere kommuner. Jeg vurderer sjansen som 50-50 innen tre år, sier Meldal-ordfører Are Hillstad.

Utelukker Trondheim

Melhus-ordfører Jorid Jagtøyen tror ikke kommunen går sammen med noen andre kommuner innen tre år.

– Vi håndterer godt de oppgavene vi har i dag og det gjør vi også i framtida. Å gå sammen med Trondheim er helt utelukket. Hvis det blir noen vi går sammen med, er det Skaun, tror jeg.

Selbu mener samarbeidet i Værnesregionen gjør at kommunen står støtt i forhold til framtidas oppgaver.

– Samarbeidet medfører at vi er en robust kommune som gir gode tjenester. Med de rammevilkårene og oppgavene vi har i dag, ser jeg ikke noe vi har noe å tjene på en kommunesammenslåing. Men vi må tilpasse oss de rammer som regjering og storting legger for kommunene, så det er umulig å si hvordan dette ser ut om tre år, sier ordfører Inga Balstad i Selbu.

Liker dårlig tvang og pisk

Tydalsordfører John Paulsby sier han ikke har politisk flertall for noe giftermål med en annen kommune.

– Det er fortsatt ikke kommet noen argumenter som gir signaler om fordeler for en mindre kommune å slå seg sammen med til en større. Småkommuner leverer de beste tjenestene og har de mest fornøyde innbyggerne, sier John Paulsby i Tydal.

Hitra-ordfører Ole Haugen håper på en kraftfull kystkommune.

– Gitt at Stor-Trøndelag bli en realitet, og da inkludert Nordmøre, så ønsker jeg meg en kraftfull kystkommune. En kommune som kan representere en motkraft til sentraliseringen, sier Haugen, ordfører på Hitra, mens Jan H. Grydeland i Roan reagerer på at kommuner føler seg «truet med tvang og pisk» for sammenslåing.

– Derfor har vi problemer med å se på kommunereformen med godvilje.

Regjeringen vil legge fram en melding til Stortinget våren 2015 med forslag til nye oppgaver til robuste kommuner. Regjeringen vil at kommuenne skal ha gjort vedtak i løpet av 2016 hvem de vil slå seg sammen med.

Spent på oppgavene: – Ingen vet hvilke oppgaver de nye kommunene skal ha. Derfor er det vanskelig å rigge seg for framtida, men samtidig ser ordførerne at denne reformen vil komme, sier senior forsker Oddveig Storstad. Foto: Ludvig Killingberg