Sakene er fra 2010 og 2014. Begge sakene ble henlagt etter «intet straffbart forhold bevist».

- Sakene ble anmeldt og vi gikk inn med full etterforskning. Det ble besluttet medisinske undersøkelser. Bekymringsmeldingene som kom inn, var velbegrunnede og gode. Men det viste seg at ingen av jentene var blitt kjønnslemlestet, sier visepolitimester Marit Fostervold i Sør-Trøndelag, Trøndelag politidistrikt.

- Godt kjent med loven

Adresseavisen skrev nylig at 50 kvinner og jenter er operert for kjønnslemlestelse ved St. Olavs Hospital de siste fire årene. Alle ble kjønnslemlestet i hjemlandet før de kom til Norge.

- Mitt inntrykk er at det er godt kjent i de aktuelle miljøene at dette er strengt forbudt i Norge. Slik sett fungerer arbeidet som gjøres i førstelinjen, sier Fostervold.

Bystyrepolitiker Ismail Muhyadin (H) sa imidlertid følgende til Adresseavisen før jul:

- Jeg hører fortsatt om enkelteksempler på norsksomaliere i Trondheim som sender kvinner eller barn til hjemlandet for omskjæring, men det skjer ikke så mye som før. Det er en lang tradisjon, som er vanskelig å snu, sa Muhyadin.

Vil ha tips

Fostervold sier dette er «interessant informasjon».

- Vi oppfordrer alle som vet noe, om å ta kontakt med oss, skolevesen eller helsevesen. Man har en avvergelsesplikt i slike saker, sier Fostervold.

Hun understreker at man kan ta kontakt dersom man har bekymringer, så blir det opp til politiet og fagmiljøet å vurdere om det er grunnlag for å gå videre.

- En del i dette miljøet har kanskje ikke så stor tillit til politiet, og det kan jeg forstå ut ifra at de kommer fra land der dette er annerledes. Men man kan ta kontakt med barnehage, skole, fastlege eller andre i helsevesenet, dersom det er enklere, sier hun.

Mellom 2009 og 2014 ble minst 72 jenter undersøkt for kjønnslemlestelse ved de største sykehusene i Norge, ifølge NRK. Et titall av disse er kjønnslemlestet, men ingen av dem etter at de kom til Norge, viser NRKs kartlegging.

Unikt innsyn: Konfliktrådet har meklet i 36 innvandrerfamilier. Disse 16 historiene om vold, kontroll og trusler mener de er æresrelatert.

Adresseavisen 19. desember 2015