Fylkesleder i Sør-Trøndelag Frp, Roy Angelvik, er nede for telling etter at partiet gikk kraftig tilbake i kommune- og fylkestingsvalget. Han føler mye av ansvaret ligger hos tidligere partileder Carl I. Hagen, som ved dette valget var listetopp for Frp i Oslo.

- Vi ligger an til å havne på 9,5 prosent på landsbasis. Det er et bånn i bøtta dårlig resultat. Hadde vi ikke hatt flyktningsaken, hadde vi heller fått de utspillene fra Carl I. Hagen. Da er jeg sikker på at vi hadde fått over ti prosent, sier han.

Føler seg uglesett i lokalmiljøet

I et intervju med Aftenposten 20. august oppfordret Hagen til å sende flyktningene i retur over Middelhavet. To uker seinere skrev den tidligere Frp-lederen dette på sin Facebook-profil:

«For øvrig virker det som om mange såkalte flyktninger ikke er forfulgt men kun streber etter enn bedre situasjon med betalte velferdsgoder betalt av den befolkning som er i mottagerlandene. Så også faren til den døde gutten vi så de siste dagene som ifølge engelske aviser flyktet fra en trygg hverdag i Tyrkia for å få fikset tennene sine i Sverige. De naive sosialister vil som vanlig bedras!»

Utspillene får Roy Angelvik til å gremmes.

- Han gikk altfor langt. Tidspunktet, måten det var sagt på, formuleringene han valgte. Det blir oppfattet som en komplett mangel på empati og forståelse for hva som foregår her i verden, sier han.

- Det han mener er det kanskje mye rett i, men tidspunktet og måten det blir sagt på gjør at når man drar rundt og besøker lokallag og snakker med folk som jobber på frivillig basis innimellom trening og skole og jobb, blir det veldig tungt. De spør seg hva i all verden er vitsen med at vi holder på med dette. Det merkes kanskje enda bedre i de små kommunene, der de fleste vet hvem man er, og vi treffes på Rema og på fotballbanen.

Mener Hagen bør gi seg

Angelvik er selv fotballtrener for barna sine.

Sånne ting gjør at man tar ett skritt fram og fem tilbake. Man må begynne helt på nytt igjen. Det hjelper ikke hvor godt lokalt arbeid vi gjør i Skaun og på Hitra og Frøya. Det går ikke an. Uansett hvordan vi snur og vender på det, blir det også i lokalvalg lyttet til det som blir sagt sentralt, framholder han.

Sjekk valgresultatet i din kommune her

- Du føler Carl I. Hagen burde gi seg med politikk nå?

- Ja, for å si det rett ut, så mener jeg det.

- Har du sagt det til ham?

- Nei. Det er ikke min sak å si det til ham heller. Det må i første omgang være Oslo Frp som sier det.

- Hva med partileder Siv Jensen, har du kontaktet henne?

- Jeg har snakket med Siv om dette, ja.

- Hva sier hun?

- Det har jeg ikke så lyst til å si noe om. Det har jo kommet fram i media at hun har snakket med Carl Ivar selv, men jeg har følelsen av at det ikke bidrar til noe mer positivt rundt Frp.

- Du føler hun kunne gjort mer?

- Ja, jeg har på følelsen at på en måte ble litt lost egentlig, spesielt i den siste delen av valgkampen.

- Burde hun stått opp offentlig og tatt avstand fra det Hagen har sagt?

- Ja, i etterpåklokskapens lys hadde hun kanskje tjent på det, svarer Angelvik.

- Jensen var for hard

Fylkeslederen minner om at det var Jensen som under valgkampåpningen i Ålesund oppfordret kommunene til å si nei til å ta imot Syria-flyktninger.

- Da kom det igjen, det varme mot det kalde, midt i den stemningsbølgen. Vi må bli mye flinkere til å se helheten. Vi må tørre å bli mye ærligere på det. Vi må kunne si at nå er det faktisk lov til å tenke litt annerledes i denne saken, fordi den er såpass spesiell, sier Angelvik.

Også nestleder Per Sandberg har fått kritikk for sine krasse utspill i flyktningdebatten. Angelvik mener Sandberg er i en helt annen divisjon enn Hagen.

- Jeg føler ikke at Per er like kvass som Carl Ivar. Han har aldri vært stygg. Han blir provosert, ikke alt han sier er stjerneskudd akkurat, men jeg føler ikke at Per er problemet.

Jensen skuffet

Partileder Siv Jensen skriver i en tekstmelding at «Frp har hatt et skuffende valgresultat. Samtidig ser vi flere lyspunkt rundt om i landet hvor vi gjør det bra. Som vanlig vil Frp evaluere sin valgkamp og lære av det vi gjorde rett og galt. Den prosessen vil Roy Angelvik og Sør-Trøndelag Frp være en del av.»

Carl I. Hagen vil ikke kommentere utspillet fra Angelvik.

Carl I. Hagens uttalelser om Syria-flyktninger provoserer også folk i Fremskrittspartiet. Foto: NTB scanpix