I løpet av noen timer i oktober ble det samlet inn ikke mindre enn 750 kilo søppel.

Lørdag 6. mai er fridykkerklubben klar for en ny ryddeaksjon, i samarbeid med bl.a. Trondhjems Turistforening.

Trondheim fridykkerklubb ble stiftet i januar 2016 og teller nærmere 80 medlemmer. Av Trondheim kommune har klubben sammen med Trondhjems Kajakklubb fått leie halvparten av naboskuret til serveringsstedet Ladekaia ved Østmarkneset. På dugnad bygger fridykkerklubben klubblokaler med garderober, dusj, toaletter, kjøkken og møtelokaler. I en av bunkerne som klubben disponerer, er det innredet en vedfyrt badstue.

Kajakklubben skal etablere lagerplass for kajakker og får disponere toalett og garderobe hos fridykkerklubben.

- Målet er å bli ferdig med klubbhuset i løpet av året, sier Hege Røkenes, styremedlem og instruktør i Trondheim fridykkerklubb.

Skape aktivitet

Hun er svært glad for at den ferske klubben har fått leie lokaler på et så sentralt sted som Ladekaia. Klubben ønsker å skape mye aktivitet i og rundt klubbhuset. Ladekaia ligger ved Ladestien, med en jevn strøm av turgåere.

Instruktør i klubben, Ida Bondø Lee-Wright, forteller at de vil ha arrangementer for både barn og voksne, med fokus på miljø, marinbiologi, fridykking som rekreasjon og som konkurranseidrett. I den forbindelse holder de kurs for både barn og voksne.

- Vi ønsker å lære både unge og voksne til å benytte seg av mulighetene sjøen gir for opplevelser. I den forbindelse vil vi forsøke å bidra til økt bevissthet på klima og miljøspørsmål, og ikke minst den fantastiske faunaen vi har i Trondheimsfjorden, sier Lee-Wright.

I motsetning til ordinær dykking med oksygenflaske, holder fridykkerne pusten. Det gjør at man slipper å dra på tungt utstyr, og kan dykke mer spontant. Men det stilles store krav til sikkerhet, og det anbefales at man må ha deltatt på kurs før man hopper i sjøen. De holdes i det alt vesentlige i Pirbadet. Det er også vanlig at man bruker drakt når man dykker. Hvis ikke, kan man lett bli nedkjølt, og må raskere opp for å trekke luft.

Medlem av Idrettsforbundet

Klubben er medlem av Norges Dykkeforbund og Norges idrettsforbund. Både Røkenes og Lee-Wright har bakgrunn fra mange år med sportsdykking, noen de for øvrig har fortsatt med.

Røkenes forteller at fridykking er en sport i sterk vekst, og er en aktivitet som passer folk i alle aldre. Det legges stor vekt på det sosiale og inkludering. I den forbindelse har de hatt introduksjonskvelder for ungdom på asylmottak. Klubben er også åpen for personer med nedsatt funksjonsevne, ett av medlemmene sitter i rullestol. For å legge til rette for disse har klubben to undervannsscootere som kan brukes både i basseng og sjø.

Et bryggeanlegg ved Ladekaia står høyt på ønskelista. I dag må de enten klatre over kanten for å komme ned i sjøen eller gå bort til Djupvika. Med en brygge kan det bli flere aktiviteter, holdes kurs og drives trening.

Vannsportens yoga

Lee-Wright og Røkenes kaller fridykking vannsportens yoga. Samtidig er det en veldig sosial sport. Ett av medlemmene har dykket ned til 54 meter. På grunnkurset går man ikke dypere enn seks meter. Verdensrekorden i å holde pusten under vann er på 11 minutter.

Begge understreker at klubben ikke bare legger vekt på hvor dypt man kan dykke eller hvor lenge man kan være under vann. – Vi synes det er vel så viktig at medlemmene skal få et forhold til naturen, understreker Røkenes.

Å skulle dykke ned til mange meters dyp ved å holde puste, synes for mange av oss å være en nærmest uoverstigelig barriere. Men instruktørene Lee-Wright og Røkenes sier man forholdsvis raskt lærer seg enkle teknikker som gjør at en dobler tiden under vann. Men hvor lenge man kan dykke, avhenger av dagsformen, når på døgnet og hvor mange dykk man har gjort tidligere på dagen. Noen klarer halvannet minutt eller mer før de må opp for å puste når de er ute på rekreasjonsdykking.

- Det er masse flotte naturopplevelser i sjøen. Du kan skyte fisk med harpun, plukke blåskjell og kamskjell eller fange krabbe. Eller du kan bare se deg rundt og bruke undervannskamera. Fridykking er helårsaktivitet, sier Lee-Wright.

Med temperaturene i Trondheimsfjorden og at man ofte er ute i to - fire timer hver gang, mener Røkenes det er best å bruke en todelt heldekkende fridykkerdrakt, gjerne snu til ni eller fjorten 14 mm tykk.

Populært med apnea

Apnea er én gren av fridykking og er fokusert på det mest grunnleggende; å holde pusten under vann så lenge som mulig. Når mange tenker fridykking, er det ofte apnea, en mer spesialisert gren av fridykking de ser for seg. Apnea deles inn i flere disipliner, etter hvor mye utstyr brukeren bringer med. Vi man svømme lengst mulig, dypest mulig, eller være under vann så lenge som mulig?

Den mest grunnleggende disiplinen er statisk apnea. Utøveren ligger med ansiktet ned i vann og hele kroppen i ro. Det er om å gjøre å minimere kroppens indre aktivitet gjennom konsentrasjon, og beholde mental og fysisk ro mens kroppen sender stadig sterkere signaler om behov for luft.

Mens statisk apnea handler om tid, handler dynamisk apnea om tilbakelagt distanse. Utøveren svømmer horisontalt under overflaten, med eller uten svømmeføtter, og forsøker å ha best mulig fremdrift med lavest mulig forbrenning av oksygen.

Dykker med tau

Apnea i havet handler om hvor dypt man kan dykke. Et tau strekker seg fra en bøye i overflaten, til et blylodd 10, 20 eller 50 meter dypere. Dykkeren følger tauet ned, til en dybde hun har bestemt seg for på forhånd. Der snur hun og svømmer rolig oppover. En sikkerhetsdykker blir med de siste kritiske meterne til overflaten.

Apnea krever både fysisk og psykisk trening. Det arrangeres konkurranser, men de fleste utøverne i klubben er ifølge Røkenes mer opptatt av sin egen prestasjon og tilstedeværelse i dypet. Trondheim fridykkerklubb har planer om å utvikle apneamiljøet videre.

Vannyoga: Fridykking kalles vannsportens yoga, samtidig som det er en veldig sosial sport. Trondheim fridykkerklubb er medlem av Norges Idrettsforbund og Norges Dykkeforbund. Foto: Will Lee-Wright
Klubbhus: Medlemmene i Trondheim fridykkerklubb bygger klubblokaler ved Ladekaia på dugnad. Her styremedlem og instruktør Hege Røkenes (t.h.) og instruktør Ida Bondø Lee-Wright. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Ladekaia: Trondheim fridykkerklubb har leid naboskuret til severingsstedet Ladekaia ved Østmarkneset av Trondheim kommune. Det er Ida Bondø Lee-Wright (t.v.) og Hege Røkenes svært glade for. Klubben ønsker å bli en sosial faktor i miljøet. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Badstue: I en av bunkerne har fridykkerklubben innredet badstue. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Idyll: Trondheim fridykkerklubb holder til på Ladekaia. Et bryggeanlegg er sterkt ønsket. I bunkeren har klubben bygd badstue. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Skrot: Også bildekk kom for en dag under ryddedagen i sjøen utenfor Ladekaia. Foto: Will Lee-Wright
Dumpet: En sykkel var dumpet i sjøen ved Ladekaia. Den ble hentet opp av fridykkerne. Foto: Will Lee-Wright
Aksjonerte: Mye søppel ble fisket opp fra sjøen da Trondheim fridykkerklubb var med på ryddesjau i sjøen ved Østmarkneset. Foto: Will Lee-Wright
Fridykker: Instruktør Ida Bondø Lee-Wright ifører seg drakt for å unngå varmetap når hun dykker i sjøen. Dwen er på 7 - 14 mm tykk. Foto: Will Lee-Wright