17. mai blir unntatt fra stengingen. Fotgjengere skal kunne krysse Torget og inngangene til næringsvirksomhetene blir holdt åpne under hele byggeperioden.

I oktober starter de første arbeidene vest i Kongens gate, fra Prinsenkrysset og frem til Torget. Til sommeren 2020 skal Torget fremstå i ny drakt og bli byens storstue og festplass.

Eierskapsenheten i Trondheim kommune er i full gang med å finne alternative plasser for martnan og julemarkedet og andre store arrangement som blir berørt.

Formannskapet har gitt grønt lys for at Torget kan få en lenge etterlengtet oppussing. Det er satt av 320 millioner kroner. I minst 15 år etter at Torget ble stengt for bilkjøring har ulike planer gått frem og tilbake mellom planleggere og folkevalgte.

Det ble også arrangert en arkitektkonkurranse med internasjonal deltagelse, der tegningene til slutt ble forkastet. Nå er Trondheim kommune i ferd med å utarbeide de endelige planene for Torvet.

Avdelingsleder Frank Grønås ved eierskapsenheten i Trondheim kommune opplyser at blant annet følgende arrangement vil bli berørt av en stenging av Torget: Bondens marked i 2018 og 2019, martnan i 2018 og 2019, julemarkedet i 2018, American Car Clubs arrangement Hot August Nights i 2018 og 2019, Toppidrettsuka i 2018 og 2019 samt Matfestivalen i 2018 og 2019.

Festningen og Erkebispegården

- Vi jobber nå med å finne erstatningsplasser ved bl.a. Festningen og Erkebispegården samt deler av Munkegata. Olavsfestdagene blir ikke berørt i og med at det arrangementet er lagt til Erkebispegården. De berørte vil bli innkalt til et møte før sommerferien. Jeg tror vi skal klare å finne gode løsninger, selv om det ikke blir optimalt.

- Har dere vurdert å la deler av Torget være åpent for arrangement?

- Ja, men vi er kommet til at det vil komplisere byggearbeidene, fordyre prosjektet og gå utover den allmenne ferdselen. Det er mest effektivt å stenge det meste av Torget og flytte arrangementene til andre steder, sier Grønås.

- Torget skal bli en levende møteplass med mangfold, opplevelser og gode oppholdssteder for alle. Torget er byens viktigste byrom og vil få en utforming som inviterer til all slags bruk. Hver dag passerer 40 000 personer over Torvet, forteller overlandskapsarkitekt Marit Solum ved kommunalteknikk i Trondheim kommune.

Blir en utfordring

- Stengingen blir ganske drastisk, men samtidig gleder vi oss til det nye Torget står ferdig, sier Kirsten Schultz, daglig leder i Midtbyen Management. De er i god dialog med eierskapsenheten og arrangørene for å finne frem til alternative plasser. Flere arrangement kan få et mindre omfang da det må tas hensyn til f.eks. brannfare og rømningsveier.

Schultz sier man ser på bl.a. Solsiden, Brattøra, Festningsområdet, Bakklandet, Ytre Kongsgård, Leüthenhaven og Katedralskolen som aktuelle steder. Bondens marked har gitt beskjed om at de ønsker å være i Midtbyen.

- Vi må tenke smart og annerledes. Noen utfordringer blir det nok, men jeg tror vi skal klare å gjennomføre arrangementene. Vi får gjøre det beste ut av situasjonen, sier Schultz.

Sendes ut på anbud

I juni skal de første arbeidene ut på anbud. Første del går ut på å bygge ny trafo og legge fjernvarme og annen teknisk infrastruktur mellom Prinsenkrysset og Torget. Byggetrinn to går ut på å legge en ny kulvert i Munkegata mellom Tinghusplassen og Stiftsgården. I kulverten skal det legges vann og avløp og annen teknisk infrastruktur. Disse arbeidene vil starte våren 2018.

- Vi ønsker å komme i gang med arbeidene allerede til høsten, slik at Torget kan stå mer eller mindre helt ferdig til julemarkedet i 2019. Den siste finishen vil bli foretatt våren 2020 med beplantninger, og med offisiell åpning i juni 2020, sier Solum.

På Torget skal det legges skifer og noe granitt. Hele Torget får dekke i naturstein. Dekket skal kunne holde i hundre år. På Nyhavna pågår omfattende testing av materialer og metoder som skal brukes. Steindekket er det mest sentrale elementet ved hele fornyingen av Torget. Området som skal steinlegges, er på 12 000 kvadratmeter. Fire firmaer er prekvalifisert til konkurransen om å få levere skifer til Torget. En avgjørelse blir tatt i løpet av året.

Kommunikasjonsrådgiver for prosjektet på Torget, Tine Nilsen, sier det neppe finnes tilsvarende byrom i Norge hvor så mange funksjoner skal løses i ett og samme rom. Her skal det arrangeres markeder, større konserter, festivaler, seremonier, demonstrasjoner og appeller.

Pent og funksjonelt

- Rigging av store scener og utstyr forutsetter tung transport og høy belastning. Samtidig ønsker vi at gulvet skal fremstå pent og funksjonelt for alle som bruker Torget, sier Nilsen. Hun legger til at flere som passerer Torget skal kunne finne et sted å sette seg ned, om så bare for å se på folkelivet. Man ønsker å skape et levende og pulserende liv.

Torget er på 100 ganger 100 meter og har et potensial på 1600 kvadratmeter for uteservering og handel. Meningen er at serveringsstedene skal kunne drive som under byggeperioden.

- Arbeidene vil ta tid. Naturstein kan ikke legges om temperaturen er for lav. I 2018 vil det bli mye graving, mens store deler av 2019 vil gå med til steinlegging, opplyser Solum.

Våren 2020 vil bli brukt til å komplettere med vegetasjon, igangsetting av vannanlegg og lignende. Solum understreker at utformingen legger til rette for aktivitet, uteservering og handel inntil fasadene. Torget skal ha mange og gode offentlige sitteplasser. Historien om byen og Torget skal tas vare på ved at Olav Tryggvason-statuen, kompassrosen og soluret skal bestå.

Rundt statuen kommer en fontene og sokkel der folk kan sitte ned. Mot Hornemansgården skal det settes opp en drikkefontene. Et vannspeil kommer foran Sommergården, mens fontenen Watermusic foran Tacopedia skal flyttes til Munkegata. Det vurderes også å flytte Torvkona inntil Hornemansgården.

Universell utforming

Universell utforming skal ivaretas slik at det blir enkelt å orientere seg og bevege seg fritt uten å støte på hindringer. I august/september blir det igjen arkeologiske utgravinger. En stripe på åtte meter mot Hornemansgården skal undersøkes. Det var et arbeid arkeologene ikke rakk i fjor høst.

Rundt Torget kommer en kantsone som forholder seg til bygningene. Der kan restaurantene leie grunn til servering. Utenfor kantsonen kommer en gangsone hvor også utrykningskjøretøy kan passere. Innenfor blir det en møbleringssone med bord og benker, trær og planter.

- Gangsonen blir ved hjelp av fjernvarme holdt is- og snøfri når det måtte være ønskelig, sier Solum. Et gjentatt ønske fra både næringsliv og byens befolkning har vært at Torget bør være mer intimt enn i dag. Den nye planen legger til rette for dette ved at planter og trær vil skape en lunere atmosfære ved uteserveringene og de øvrige sitteplassene.

Torget skal være flatt og fleksibelt. Dette gir ifølge Solum en forutsigbar ramme for alle som skal bruke plassen. Møbler og andre permanente elementer skal plasseres slik at de kommer minst mulig i konflikt med framtidige arrangement. Torget skal kunne brukes både planlagt og spontant uten mye tilrettelegging og arbeid i forkant.

Torgflata og sitteplassene skal bygges med robuste og solide materialer som tåler tidens tann. Møblene bygges i granitt, et materiale som kan stå ute i mange år uten at uttrykket forringes. Torget vil få et helt nytt dekke i naturstein med mønster inspirert av trøndersk åkletradisjon.

Åpen plass: Nye Torget blir en åpen plass og forhåpentligvis et sted mange vil oppsøke. Foto: Illustrasjon: Agraff AS / Visualis
Mange sitteplasser: Det blir om lag 1000 sitteplasser utenom serveringssstedene, både langs husveggene og under trær i utkanten av torgflata. Foto: Illustrasjon: Agraff AS / Visualis
Granittkant: Olav Tryggvason-statuen får en ny og større granittkant rundt sokkelen. Foto: Illustrasjon: Agraff AS / Visualis
Skjermer: Trær skal skjerme området inn mot bebyggelsen og skape en lunere atmosfære rundt serveringsstedene. Arealet til uteservering er på 1600 kvadratmeter og er større enn på Solsiden. Foto: Illustarsjon: Agraff AS / Visualis
Trøndersk: Mønsteret i det store bygulvet er inspirert av trøndersk mønstertradisjon og tar utgangspunkt i statuen, soluret og kompassrosen. Foto: Illustrasjon: Agraff AS / Visualis
På flyttefot: Torgkona kan ifølge Marit Solum i kommunalteknikk bli flyttet inntil Hornemansgården. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Tar grep: Overlandskapsarkitekt Marit Solum i kommunalteknikk forteller at Mot Hornemansgården skal det settes opp en drikkefontene. Det vurderes å flytte Torgkona inntil Hornemansgården. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Ny fontene: Overlandskapsarkitekt Marit Solum opplyser at rundt statuen kommer en fontene og sokkel der folk kan sitte ned. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Flere hensyn: Overlandskapsarkitekt Marit Solum (t.v.) og kommunikasjonsrådgiver Tine Nilsen i Trondheim kommune forteller at rigging av store scener og utstyr forutsetter tung transport og høy belastning. Samtidig ønsker man at gulvet skal fremstå pent og funksjonelt for alle som bruker Torget. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Varig dekke: På Torget skal det legges skifer og noe granitt. Hele Torget får dekke i naturstein. Dekket skal kunne holde i hundre år. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Steinørken: Torget fremstår i dag som en steinørken. Snart starter arbeidene med å gjøre byens storstue til et attraktivt sted å oppholde seg. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Unikt i Norge: Det finnes neppe tilsvarende byrom i Norge hvor så mange funksjoner skal løses i ett og samme rom. På Torget skal det arrangeres markeder, større konserter, festivaler, seremonier, demonstrasjoner og appeller. Foto: Illustrasjon: Agraff AS / Visualis