- De bør få time i løpet av en uke, mener Helsedirektoratet.

Godt inntullet i et grått teppe ligger en navnløs liten gutt og sover. Han brukte 20 timer på å komme til verden, men bare sekunder på å endre hverdagen til sine foreldre.

- Det var helt uvirkelig da han endelig ble født, smiler Tonje Halvorsen.

- Dette er heftige saker, du må jo ha vært kjempesliten. Men resultatet er helt perfekt, sier jordmor Kristin Presthus.

Tonje Halvorsen og Morten Hestegrei er ferske førstegangsforeldre, og bare to dager etter at de kom hjem fra St. Olavs hospital, ringer jordmor på døra i leiligheten i Melhus.

Eksperter: - Det er dere som er ekspertene på han her, sier jordmor Kristin Bartnes når hun møter de nybakte foreldrene Tonje Halvorsen og Morten Hestegrei. Hun vil bidra til at foreldrene mestrer sin nye hverdag.

Hun vil vite hvordan det går med babyen, mamma og pappa.

- Det er veldig kjekt å møte jordmor nå. Det er så mye en lurer på og har behov for å snakke om, men jeg tror ikke jeg hadde orket å dra på helsestasjonen, sier Tonje.

Må vente lenge

Denne uken la Helsedirektoratet frem reviderte nasjonale faglige retningslinjer for svangerskapsomsorgen. Målet er å sikre at gravide får en forsvarlig og god omsorg gjennom hele svangerskapet.

- Uansett hvor du går til jordmor eller fastlege, så skal omsorgen gravide får, være lik. Det skal ikke være tilfeldig hva du blir spurt om, svangerskapsomsorgen skal utføres i tråd med forskning som sier hvordan en skal avdekke uhelse og sykdom, sier Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

En av de viktigste endringene er at gravide nå sikres en rett til en tidlig time til jordmor eller fastlege.

- Vi ser at en del kvinner trenger ekstra oppfølging i svangerskapet. Da er det viktig at de får komme så tidlig som mulig til jordmor eller lege for å få hjelp. I dag må en del vente lenge før de får første konsultasjon, sier Carlsen.

Tilbakemeldinger de har fått gjennom et pilotprosjekt er at gravide selv ønsker å komme tidligere til den første timen.

- Det er mange som lurer på mye i starten av svangerskapet. Det kan være spørsmål rundt medikamenter eller ernæring. Noen har drukket alkohol før de ble gravide, og ønsker råd rundt dette, andre trenger råd om eget kosthold. Samtidig er det viktig at vi får avdekket om den gravide har hatt depresjoner, har vært utsatt for vold eller overgrep, og får hjelp til dette, påpeker Carlsen.

Vekta øker

Jordmor Kristin Presthus i Melhus kommune var til stede i Oslo da Helsedirektoratet presenterte retningslinjene. Hun mener de vil gi en bedre svangerskapsomsorg.

- Det er større fokus på at vi skal komme tidlig inn, og det er noe vi ønsker. Vi ser et tydelig behov for dette, av flere årsaker, sier Presthus.

Hun påpeker at en av tre gravide har en forhøyet BMI, og derfor kan trenge råd om kosthold for å unngå for stor vektøkning. Andre trenger råd og hjelp for å kutte røyk, snus eller alkohol.

- En del tenker at det er greit å ta et glass vin til maten, men dette er noe vi fraråder. Forskning viser at dette kan medføre alvorlige fosterskader, sier Presthus.

I Melhus er det 1,8 jordmorstillinger og rundt 200 fødsler i året. Presthus sier at de opplever økt pågang, fordi mange gravide ønsker å gå til jordmor.

- I dag er det ressursmangel som gjør at vi ikke alltid klarer å imøtekomme dette ønsket, sier Presthus som er klar på at ressursene må økes hvis de skal innfri kravet om å tilby time innen en uke til nygravide og hjemmebesøk etter fødselen.

Spør om levevaner

Med de nye anbefalingene vil den gravide nå få flere spørsmål om egne levevaner og kosthold enn tidligere.

- Det er viktig at kvinner er fysisk aktive gjennom svangerskapet, både for å hindre en uheldig vektøkning og for å være klar for en fødsel og det å få barn, sier Carlsen.

Fastlege og jordmor skal også spørre mer om den gravides kosthold. En studie fra Haukeland sykehus viser at mange gravide har mangel på vitamin B12 og selen, noe som kan skade utviklingen av barnets hjerne. En studie fra Folkehelseinstituttet viser at over halvparten av de gravide hadde for lavt jodinntak. Jodmangel kan henge sammen med dårlig språkutvikling og adferdsproblemer.

- Flere enn tidligere er vegetarianer eller veganer. Da må en være sikker på om en får i seg de nødvendige næringsstoffene, sier Carlsen.

Bæsjer gult

I sofaen hjemme hos Tonje og Morten vil jordmor vite mest mulig om både fødselen og den nye hverdagen med en liten baby i huset. Hun lurer på om Tonje ble skremt av en fødsel som varte så lenge og endte med keisersnitt, om amminga går bra, om hun får spist og sovet og om fargen på bæsjen til lillegutt. Så gir hun litt praktiske råd når lillegutt skal ammes.

Melhusgutt: Han ble født et par uker før termin, men veide 3310 gram og var veldig klar for livet utenfor mammas Tonje Halvorsens mage. Foto: Kim Nygård

Tonje har operasjonssår som er ømme og bryst som sprenger, men smiler lykkelig over det lille mørkhårede vidunderet som sover i armene.

- Nå har jeg prøvd alt, så det kan vel ikke bli verre enn dette, sier hun.

Brå overgang: - Etter ni måneder i temperert vann og dempet belysning, trenger han kroppskontakt, sier jordmor Kristin Bartnes. Mamma Tonje Halvorsen tar imot gode råd. Foto: Kim Nygård

Når lillegutt veies på spisebordet, viser vekta at han har lagt på seg 100 gram siden han kom hjem, og pappa Morten mener han allerede er et matvrak. Men det er akkurat sånn det skal være, sier Presthus, som forsikrer de nybakte om at det ikke går an å skjemme bort så små babyer. Og så ber hun dem om å stole mer på seg selv enn alle andre velmenende:

- Det er mange gode råd å få, men dere må finne ut av hva som fungerer. Han er unik, og det ser ut som dere allerede er blitt eksperter på han. Stol på dere selv, smiler Presthus.

Hun har vært tett på paret helt siden Tonje ble gravid, og det er noe de nybakte foreldrene er glade for.

- Det har vært veldig trygt og godt. Du blir møtt med så stor forståelse og engasjement hos jordmor. Jeg kommer aldri til å gå til fastlege om jeg blir gravid igjen, sier Tonje.