Selv nasjonalhelligdommen Nidarosdomen må finne seg i å spille andrefiolin i valg av kirke, når kjærligheten skal stadfestes foran alteret. På det mest populære de siste årene har 55 par giftet seg på 12 måneder i kirken i Sverresborg menighet.

Se 360-bilde fra alle de 10 mest populære kirkene nederst i saken.

Bryllupskirken. Havstein kirke er Trondheims mest populære bryllupskirke. Foto: Christine Schefte

I 2017 ga 25 par sitt ja i Havstein, og i år står nye par i kø for å gifte seg i den vakre steinkirken fra 1857. Ett av de gifteklare parene er Fridtjof Tiller (30) og Sandra Johansen (23). 28. juli skal hun gå opp kirkegulvet sammen med faren sin, mens brudgommen venter opp ved alteret.

Denne maidagen er det stille i Havstein kirke. Ingen orgelmusikk, prest, forlovere eller gjester, men romantikken er der uansett.

Foran alteret i Havstein kirke veksler Sandra og Fridtjof forelskede blikk og lar tankene gå til det som skal skje om litt under to måneder.

Romantisk. Romantisk, intim og vises fra halve Trondheim. Ingen andre kirker i byen har flere vielser enn Havstein. Foto: Christine Schefte

- Havstein drømmekirke for et bryllup

- Jeg har alltid hatt lyst å gifte meg i Havstein kirke. Det er drømmekirken for et bryllup, sier byåsingen Fridtjof, som også er konfirmert i denne kirken.

Sandras førsteønske var egentlig en utendørs vielse, men uten 100 prosent garanti for opphold og pent vær, innså hun at det var tryggest å velge en innendørs vielse. Da var den romantiske steinkirken et perfekt valg.

- Da vi først hadde bestemt oss for hvilken kirke vi skulle gifte oss i, ble vi veldig oppsatt på å sikre oss kirka til datoen vi hadde valgt. Samme dag som bestillingen av bryllup for denne datoen åpnet på nettsiden til Kirkelig fellesråd (det er mulig å bestille vielse inntil 365 dager i forveien, vår anm.), klikket vi oss inn og reserverte, smiler de to.

Drømmekirke Havstein kirke er drømmekirka for et bryllup, synes Sandra og Fridtjof Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen

Det sa «klikk» på Oskars Pub

Det sa skikkelig «klikk» da de møttes for første gang, i begynnelsen av april 2015, på Oskars Pub i Levanger. Hun var ute med venninner fra sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Levanger, Nå Nord Universitet, mens han hadde dratt inn til Levanger mutters alene fra familiehytta på Frosta.

- Det var Sandra som skilte seg ut med utseendet sitt. Jeg ble sittende og smugtitte på henne flere ganger i løpet av kvelden, forteller Fridtjof.

Da venninnene hun satt sammen med gikk og Sandra ble sittende alene og lese i en bok, bestemte Fridtjof seg for å sjekke henne opp.

Kjærlighet ved første blikk

Det ble bokstavelig talt kjærlighet ved første blikk, for begge falt pladask for øyenfargen hos hverandre, hennes blå og hans brune.

De ble sittende og snakke sammen i sju timer, nesten helt til utestedet stengte! I dagene etterpå holdt de kontakten gjennom tekstmeldinger og telefoner, og begynte å treffe hverandre en uke etter det første møtet.

Deretter gikk alt fryktelig fort.

Kjærlighet. Begge falt pladask for øyenfargen hos hverandre første gang de møttes, hennes blå og hans brune. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen

Bryllupsmesse på Kvilhaugen gård - se bildene!

Kjærester etter en måned, samboere etter fire

Etter en måneds tid ble de kjærester, og da Fridtjof flyttet inn i en leilighet på Byåsen i august, ble Sandra med på lasset.

Samboerskapet bar kjapt frukter. Senhøsten ble Sandra gravid, og 25. juli året etter ble datteren Othelia født. – Det mest fantastiske som har hendt oss. Enda større enn kjærligheten, sier de to.

Noen måneder før fødselen ble det stilt et helt spesielt spørsmål i leiligheten i Viktor Baumanns vei.

Forlovelsesringer. Sandra og Fridtjof skal brukes forlovelsesringene med inskripsjonen «Evig din» som vielsesringer. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen

Fridde på terrassen

Om kvelden 11. mai i fjor nøt Sandra en vakker vårkveld på terrassen. Da dukket Fridtjof plutselig opp i dress. – Hvorfor har du på deg dress? Skal du ut? spurte hun og lurte på hva slags planer han hadde.

Hva slags planer han hadde, fikk hun vite rett etterpå da Fridtjof gikk ned på kne og fridde. – Jeg hadde egentlig tenkt å fri på ettårsdagen for da vi ble kjærester, men jeg klarte ikke å holde meg helt til da, forteller Fridtjof. Sandra sa ja, ble veldig rørt og gråt en skvett.

Hva slags type bryllup de skulle ha, trengte de ikke mye tid på å diskutere. Begge ville vies i kirken.

Brudepikekjole. Mens brudekjolen er strengt hemmelig, er det ingen hemmelighet hvordan kjolen til brudepiken ser ut. Hunden Stella får ikke være med. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen

Får ikke se hverandre på bryllupsdagen før i kirka

Selv om de er samboere, skal de gjøre det på den gammeldagse og romantiske måten, og ikke se hverandre bryllupsdagen før Sandra kommer opp kirkegulvet sammen med faren sin.

- Jeg skal sove hjemme, mens Fridtjof skal overnatte hos foreldrene sine, forteller bruden.

Planlegging. Fridtjof får ikke se brudekjolen til Sanda før hun kommer opp kirkegulvet. Imens må han nøye seg med å se på brudepikekjolen. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen

- Flott å bli mann og kone

Bryllupskjolen er en strengt bevart hemmelighet siden den ble kjøpt for ett år siden. Men den siste julilørdagen får alle i Havstein kirke se bruden og kjolen. Da skal Sandra gå opp kirkegulvet i byens mest populære bryllupskirke.

Foran alteret skal hun sammen med Fridtjof gi sitt ja og love «å elske og ære» og «bli trofast» hos hverandre. – Det blir flott å bli et ektepar, mann og kone, og ikke lenger bare kjærester og samboere, sier brudeparet.

Kirkegulv. Opp dette kirkegulvet i Havstein kirke gikk 25 par i 2017 og 55 par i 2016. I år er det 32 par som ønsker å gifte seg her. Foto: Christine Schefte

Skal du gifte deg, men vet ikke hvor? Her kan du se 360-bilde fra innsiden av 10 av Trondheims mest populære kirker:

Se 360-bilde fra Havstein kirke her

Se 360-bilde fra Nidarosdomen her

Se 360-bilde fra Strinda kirke her

Se 360-bilde fra Tiller kirke her

Se 360-bilde fra Lademoen kirke her

Se 360-bilde fra Ranheim kirke her

Se 360-bilde fra Ilen kirke her

Se 360-bilde fra Heimdal kirke her

Se 360-bilde fra Lade kirke her

Se 360-bilde fra Kolstad kirke her

Har du fortsatt ikke fått nok om bryllup? Her er enda flere artikler: