Tirsdag 21. februar feirer kong Harald 80 år, 26 år etter at han tok over tronen etter kong Olav.

Han har blitt en populær konge med bred støtte i det norske folk. Så hvordan er egentlig kongen? Vi spurte fire trøndere som alle har møtt ham flere ganger:

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern tok imot kongen og dronningen da de var på fylkesreise i 2013 og tok opp tråden igjen da hun var på invitert på Slottet i forbindelse med 200-årsjubileet til Grunnloven i 2014. Men minnet om middagen med kongen til bords på Stokkøya er sterkt. Kongeparet, fylkesmannen og en rekke inviterte gjester satt på plaststoler og spiste blåskjell med fingrene i restauranten på Stokkøya sjøsenter.

– Når du skal møte kongen tenker du at du må gjøre det riktig, si titlene og alt på rette måten. Men det gikk bare noen minutter så var det som en hvilken som helst middag. Vi satt seks stykker på bordet og hvis det ble stille dro han opp nye tema. Og det var mye latter. Han slo seg på lårene og flira. Av de offisielle middagene jeg har vært på var det den mest avslappa og hyggelige jeg har vært på.

Send inn din gratulasjon til kong Harald her

– Hva snakket dere om?

– Det var alt fra fiske, båtliv og sport. Vi hadde med oss Emil Sørheim, som er på kjelkehockeylandslaget, på bordet. Men det som gjorde at vi flira aller mest var da Tore Christer Løkke, som er arving etter et stort entreprenørfirma her, snakka om arv og titler, at du overtar noe fordi faren din har det. Han snakket om at han hadde venner i England som hadde inntrykk av at der går arbeidsledighet i arv. Vertinne Torild Langklopp hørte at vi snakket om arv, men fikk ikke med seg det om arbeidsledighet, og sa at «det er jo litt sammenlignbart med kongefamilien det». Det gikk noen sekunder, og vi tenkte, «oi, hvordan reagerer han på dette». Men kongen holdt på å flire seg i hjel og sa «ja, uten sammenligning for øvrig», ler Stjern.

– Jeg sammenligner ham med farsan, han er en veldig avslappa og imøtekommende mann. En du bare har lyst til å sitte sammen å prate med og få en feelgood-opplevelse. Jeg følte meg veldig ok i hans nærvær, sier hun.

Ordføreren

Malvik-ordfører Ingrid Aune tok i mot kong Harald på friluftsområdet Midtsandtangen i Malvik i oktober da kongen besøkte Malvik og Selbu. Kommunen hadde fått i stand en friluftsdag for barn og eldre. Hun hadde også møtt ham så vidt under kongeparets hagefest i Stiftsgården i fjor sommer.

– Han er et menneske som gir mye av seg selv. Det mest fremtredende er at latteren sitter veldig løst hos kongen. Det er lett å være i hans selskap.

I Malvik: – Det virket som at friluftsdagen, med barn og eldre, traff godt. Vi flira mye begge to, og han likte det han så på scenen, blant annet med revylaget og pensjonistene som dro i gang dansen med barna, forteller Malvik-ordfører Ingrid Aune.

– Hva snakket dere om?

– Jeg er Malvik-patriot og skrøt uhemmet av våre barn og eldre i Malvik. Det er ikke alltid man får så stor entusiasme tilbake fra dem man prater med, men kongen var veldig interessert. Han er jovial og jordnær og setter pris på de nære ting. Han bryr seg om landet sitt, og jeg opplevde at det var viktig for ham å komme på besøk til oss ettersom han aldri hadde vært her på offisielt besøk tidligere. Det er alltid artig å være sammen med folk som gir av seg sjøl og som viser entusiasme og glede. Kong Harald er en sånn mann, sier Aune.

Skikongen

Da skiløper Oddvar Brå herjet i langrenssporet på 70- og 80-tallet ble han fulgt tett av både kong Olav og kronprins Harald. Hvor mange ganger han har møtt dagens jubilant vet han ikke. Men det er i alle fall over 20 ganger, i mange forskjellige situasjoner.

Kongemøte: Kong Harald og dronning Sonja på besøk på skimuseet på Sverresborg under VM på ski Trondheim i 1997. Her hilser kongen på Oddvar Brå og en rekke tidligere skistjerner som Grete Ingeborg Nykkelmo, Hallstein Bøgseth og Torbjørn Falkanger.

– Han er voldsomt idrettsinteressert og han kan utrolig mye. Da vi treftes under en middag på Britannia under NM i Trondheim i 2008 pratet vi mye om gamle dager og han snakket om utøvere han hadde møtt i OL, før min tid. Han hadde klart for seg hvordan de personene var. Jeg husker vi feiret bursdagen hans under VM i Falun i 1974, da var hele den norske troppen invitert. Når han er ute blant idrettsutøvere blir han på en måte en av oss i troppen, og han stiller spørsmål som ligger i tida. Da jeg var på audiens på Slottet for seks år siden spurte jeg ham hvordan han klarer å følge med på så mye idrett. Han sa at han karakteriserte seg selv som en «sportsidiot» og at han så en del idrett i opptak på natta, for å holde seg orientert. Kongen er vant til å møte folk, men selv for han er det kanskje litt lettere når en har møtt noen flere ganger tidligere, sier Brå.

– Hva ler han av?

– Han ler av nesten av alt, det kan være gode replikker eller om det er utøvere som blir karakterisert. Han er god til å ta poengene og har gode innspill til det som blir sagt. De fleste vil være litt anstrengt når de snakker med kongen, men latteren og det gode humøret hans gjør at praten går lett.

VM i 1982: Oddvar Brå (Norge) og Savjalov (USSR) gikk likt over mål i stafetten i Oslo. Lange studier av målfoto endte med dobbelt gull, til Sovjet og Norge. Etterpå feiret de norske og russiske løperne på kongetribunen. Ytterst til høyre står Ove Aunli og Oddvar Brå med kronprins Harald.

Laksekongen

Fiskeguide Tore Haukø har møtt kongen ti–elleve ganger som guide i lakseelver i Namdalen.

– Han har vanvittig mange positive trekk. Han er en veldig dyktig fisker. Han legger flua dit den skal, og han fisker ut flua på en bra måte ved at han mender flua for å få forskjellig hastighet og vinkler på den. Jeg trenger ikke veilede ham noe. Og han er i veldig godt humør, og prater om løst og fast. Som guide har jeg møtt veldig mange. Det er sjelden at jeg har gått sammen med noen jeg har likt så godt som person. Han er en fantastisk trivelig mann, sier Haukø, som ikke vil gå inn på detaljer om hva han og kongen snakker om når de er på tur.

Laksekongen: Kong Harald i Bjøra i Overhalla med guide Tore Haukø (til høyre) og sikkerhetsvakt i 2005. Elva er en av de største sideelvene til Namsen og er et yndet sted for laksefiskere. – Å fiske etter laks er helt herlig. Jeg liker det veldig godt, sa kongen til Adresseavisen den gangen.

– Hva ler han av?

– Hehe, det er alt mulig. Han har en god humor, han flirer av veldig mye. Og han er flink til å se det komiske i ulike situasjoner, sier Haukø.

Sist de var på tur sammen var i 2015 og han stiller gjerne opp igjen dersom kongen vil prøve fiskelykken på ny.

– Når du går sammen nedover langs elva tenker du ikke det er kongen vår du går sammen med. Jeg slapper veldig godt av sammen med ham, sier Haukø.

– Hvordan reagerer han når han får fisk?

– Han er sånn som oss andre, og synes det er kjempekjekt. Det er jo derfor vi holder på med denne gærnskapen, og står langs elva dag ut og dag inn. De fleste fiskere synes det aller beste er akkurat i det laksen hugger. Det er det vi går å drømmer om hele tida. Når du først har fått laksen på kroken er det spenninga om du mister den, eller greier å ta den på land, sier Haukø.

Norge har fått en arveprins. Forsiden av Adresesavisen 22.februar 1937. Les mer om avisens dekning av begivenheten i 1937 på adressa.no.

LES MER OM DEKNINGEN AV KONG HARALDS FØDSEL I 1937: Norge har fått en arveprins

Det første bildet av arveprinsen. Faksimile fra Adresseavisen 31. mars 1937. Les mer om avisens dekning av begivenheten i 1937 på adressa.no.