Kornaksene er plantet for å vise tilhørigheten til kornåkeren som lå i området tidligere. I tilegg er det plantet 410 trær, 3600 busker og 24 500 stauder ved kirkegården på Havstein. Foto: Kjell A. Olsen

Mens kirkegården på Havstein er utvidet og totalt ombygget er Saupstad Gravlund en helt ny kirkegård. De totale kostnadene er på 136 millioner kroner.

De to kirkegårdene rommer totalt flere tusen kistegraver og urneplasser samt en rekke navnede og anonyme minnelunder. De første begravelsene ble holdt i august.

– I prinsippet kan folk i Trondheim velge å bli gravlagt på en hvilken som helst kirkegård i kommunen, men i praksis viser det seg at de fleste foretrekker en gravplass i nærheten av der de bor.

Var begrensninger

På Havstein har det vært så få graver igjen de siste årene at det har vært innført begrensninger i hvem som kunne gravlegges på denne kirkegården, mens beboerne i Kolstad-området aldri tidligere har hatt sin egen kirkegård, sier kirkeverge Kjell Inge Nordgård.

I høstsolen ligner den utvidede og ombygde kirkegården på 50 mål på Havstein like mye på en park som en gravlund. 50000 kubikkmeter masse er flyttet på, og det er anlagt en kunstig dam, og plantet flere tusen planter, busker og trær og anlagt en rekke minnelunder.

– Der den nye kirkegården er anlagt, lå det tidligere en kornåker. Vinner av arkitektkonkurransen, Agraff AS, har gjenspeilt dette ved å plante en rekke kornstrå i rekker flere steder. Det er også mulig å kjenne igjen kornmønsteret i gjerdene øverst på kirkegården, forteller en synlig stolt prosjektleder Torhild Hovdenak.

Alle er velkomne

Kirkegården har allerede høstet mange lovord fra beboere i området, mens en kommunal delegasjon fra Molde har karakterisert Havstein som «landets vakreste kirkegårdsanlegg». Også på Saupstad, hvor området har vært regulert til gravplass helt siden av 1970-tallet, er det tilfredshet med at anlegget endelig er ferdig.

– Det er et bevisst valg at kirkegården også fremstår som et viktig supplement til byens grøntarealer. Her er det mulig å ta med seg matpakken og termosen, slå seg ned på en benk og nyte stillheten. Alle er velkomne til å besøke kirkegården, ikke bare pårørende, så lenge de som kommer bruker folkeskikk og viser respekt, sier avdelingsleder Trygve Jensen i gravplassforvaltningen i Kirkelig Fellesråd.

– Vi erfarer at de beste «vaktmestrene» i å sørge for at det utvises respekt på kirkegården er de pårørende, påpeker Hovdenak.

Merkede og anonyme

På Havstein kirkegård finnes det flere felter med minnelunder, alle med ulik utforming.

På ett av feltene skal det legges inn glassplater i den nyanlagte muren som omgir kirkegården. Hver minnelund har plass til rundt 80 navneplater.

Både Saupstad og Havstein har et eget felt med en anonym minnelund.

Gravplass for muslimer

På de nye kirkegårdene det er satt av egne felt for muslimske gravplasser.

– De muslimske gravplassene er plassert i et hjørne av kirkegården. De er også anlagt nær inngangene til kirkegårdene for å unngå at muslimene må passere en rekke andre religiøse symboler før de kommer til sine egne gravplasser, forteller Hovdenak.

I Trondheim er det om lag 1500 gravferder i året. Antallet øker i takt med befolkningsutviklingen. –Kommunen er lovpålagt å ha gravplasser til tre prosent av den totale befolkningen. Beregninger av befolkningstallet de neste tiårene viser at behovet for nye gravplasser vil øke markert fremover, særlig fra 2035, forteller kirkevergen.

Charlottenlund i 2017

Byen får ytterligere en ny kirkegård på Charlottenlund i 2017 med byggstart neste år. Samtidig skal kirkegården på Tiller utvides, mens Leira kirkegård nylig er utvidet.

Det skal reises egne personal- og driftsbygg på Havstein og Saupstad neste år.

Kirkegården har flere minnelunder, alle ulikt utformet. Minnelundene har plass til rundt 80 navneplater hver. Foto: Kjell A. Olsen
Det er plantet sedum (bergknapp) langs en 300 meter lang mur som omkranser deler av Saupstad gravlund. Foto: Kjell A. Olsen