Nå setter fylkeskommunen seg enda høyere mål. På Kolstad i Trondheim skal fylkeskommunen bygge «verdens mest energivennlige videregående skole».

- At Sør-Trøndelag er best i landet på energisparing i bygg skyldes gode politiske målsettinger og en organisasjon som er innrettet på og opptatt av å oppfylle de målene og utfordringene vi står overfor, sier bygge - og eiendomssjef Rune Venås.

Les alt om Oppdraget: Klima

Energisparing det mest effektive klimatiltaket

Energisparing i bygg er regnet som det viktigste og mest effektive klimatiltaket både nasjonalt og globalt. Ved å redusere energibruken i bygg frigjøres det energi som kan brukes til ulike klimatiltak, som for eksempel elektrifisering av sokkelen og lading av elbiler.

- Enten det er nybygg eller vedlikehold og rehabilitering av nåværende bygg, er det hele tiden et sterkt energi - og klimafokus på prosjektene.

Å få til en så høy oppfylling av måltallene krever en organisasjon som har energisparing langt framme i pannen, poengterer Venås, som er mer opptatt av å skryte av politiske vedtak enn av å fremheve sin egen og enhetens innsats.

LES OGSÅ (PLUSS): Her er de største klimasynderne

Se videoen med klimaskeptiker Erik Haugane

Vekker oppsikt i hele landet

Energiresultatene til Sør-Trøndelag vekker oppsikt i hele landet. Flere andre fylkeskommuner er opptatt av hva suksessen skyldes.

De neste årene kan interessen bli enda større, ikke bare nasjonal, men internasjonalt. Årsaken er nye Heimdal videregående skole.

Det nye skolebygget med flerbrukshall, totalt 25 000 kvadratmeter, planlegges med en kapasitet på 1020 elever, og skal stå ferdig i 2018. Byggestart er februar neste år.

I planleggingen har fylkeskommunen satt svært ambisiøse mål for energibruken.

Pilotbygg og nullutslippsskole

- Skolen skal bli et pilotbygg. Under byggingen vil vi vise hvordan framtidens nullutslippsskoler kan utformes. Vi har nylig, som den første fylkeskommunen i landet, blitt partner i forskningssenteret ZEB (Zero Emisson Buildings), som drives av en felles NTNU/SINTEF-enhet, forteller prosjektleder Marit Sollien.

Oppvarming basert på biogass fra Skogn, solcellepanel på taket og vinduer med elektronisk solskjerming er noen av løsningene.

Produsere mer energi enn den bruker

– Skolen skal ha et ekstremt lavt energibehov, under passivhusstandard. Det legges opp til fornybar energiproduksjon for drift av bygget i et 60 års perspektiv. Skolen skal produsere mer energi gjennom året enn det bruker.

Utslippene av klimagasser, som kommer fra energibruk i driftsfasen og fra materialbruk, skal kompenseres gjennom produksjon av fornybar energi, forteller Sollien.

Fylkeskommunen i samarbeid med ZEB og entreprenøren Skanska/Rambøll gjennomfører et omfattende studie for å finne måter å optimalisere bruk av materialer på, forteller Sollien.

- Et vesentlig element i energieffektiviseringen i fylkeskommunen er de omfattende prosjektene de senere årene som erstatter og sanerer eldre bygg.

Partnerskapet i ZEB og nye Heimdal videregående skole som nullutslippsbygg et bevisst valg for å nå fylkestingets vedtak om reduksjon av klimagassutslipp med 50 prosent i egen virksomhet, sier bygge- og eiendomssjef Rune Venås i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Slik blir den nye skolen

Nye Heimdal videregående får fem etasjer og skal bygges hvor Huseby ungdomsskole i dag ligger.

Bygget skal ved siden av undervisningslokaler også inneholde treningsrom, øvingsrom for musikk, dans og drama, kantine, skolebibliotek, en kultursal som rommer 350 publikummere, en tannklinikk samt en idrettshall med plass til 2000 tilskuere.

Prosjektet er foreløpig kostnadsberegnet til 800 millioner kroner.

Taper milliardbeløp på energisløsing

Manglende energisparing er et pengesluk i norske kommuner. Hvert år taper Kommune-Norge en milliard kroner på feil energibruk, viser tall fra Enova.

Enovas oversikt viser at kommunene bare har oppfylt 28 prosent av sine egne energi- og klimaplaner for perioden 2010 – 2020.

- Dette er et altfor lavt tall. Kommunene burde ha vært halvveis til målet og vel så det. Nå må kommunene trå til og ta energieffektivisering på alvor, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

- Hovedinntrykket er at norske kommuner har for liten bevissthet om og kompetanse på drift av kommunale bygg, noe som fører til at det brukes mye energi, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova.

Hun sier det særlig er de mindre kommunene som sliter med energibruken.

Effektive tiltak

- Hva er de mest effektive tiltakene for energisparing i bygg?

- Det er avhengig av om det er snakk om rehabilitering eller helt nye bygg. I gamle bygg er det mye spare på etterisolering og skifting av vinduer. I nye bygg er gode løsninger på ventilasjon, energistyring og energiledelse viktig.

Et system for energistyring gjør det mulig å styre energien slik at den brukes i de delene av bygget som er i bruk og automatisk styrer lys og varme. Samtidig gir systemet tilbakemelding på områder av bygget som bruker for mye energi.

Energiledelse gjør kommunen i stand til å arbeide systematisk med energibruk, forteller Kvam.

Enova har utviklet egne modeller for energisparing, såkalte EPC-kontrakter («Energieffektivisering med garantert besparelse»), hvor entreprenøren det skrives kontrakt med garanterer for besparelsen.

- EPC kan gi betydelige reduksjoner i kommunens energibruk og dermed gi millionbesparelser, sier Kvam.