«Hei! i fbm. overtallighet er du innkalt til møte [dato] kl. xx sammen med personaltjenesten.». Slik lød meldingen som varslet ansatte på Søbstad helsehus om at de var overtallige. Sykehjemmet må redusere bemanningen for å nå budsjettet.

Det var åtte personer som mottok SMS-en, ifølge enhetsleder Kristin Haarberg ved Søbstad helsehus. Flere av de ansatte som fikk meldingen har heltidsstillinger i Trondheim kommune.

- Vi trodde at vi skulle jobbe videre med en plan for nedbemanningen og var ikke på forhånd klar over at tekstmeldingen ble sendt ut. Vi har fått mange reaksjoner på tekstmeldingen og noen reagerte med sjokk på at de ble varslet på denne måten. Jeg har ikke opplevd noe lignende tidligere, sier hovedtillitsvalgt Per Hjertaas i Fagforbundet.

Flere ansatte ved helsehuset sier til Adresseavisen at de ikke synes det var bra å bli varslet via tekstmelding.

- Det er rystende at jeg ble varslet på denne måten. Jeg føler meg dolket i ryggen. Jeg har pratet med flere av mine kollegaer og signalene jeg har fått er at vi som er berørt har en bred og unison støtte. Jeg synes hele prosessen har båret preg av hastverk, sier den ene personen. Vedkommende ønsker å være anonym av hensyn til den videre nedbemanningsprosessen.

LES OGSÅ (PLUSS): 30 nye stillinger på sykehjemmene neste år

- Ikke holdbart

Enhetslederen som sendte sms-en skjønner at de ansatte reagerer.

- Vi måtte sette i gang prosessen raskt og tekstmeldingen var et resultat av at personer måtte varsles så snart som mulig. I ettertid skjønner jeg at de reagerer, men jeg mener at vi har hatt en god dialog med personene som tekstmeldingen ble sendt til. Jeg ringte dem med en gang etter at den ble sendt ut, sier enhetsleder Kristin Haarberg ved Søbstad helsehus.

Kommunaldirektør i Trondheim kommune, Helge Garåsen, sier at det ikke er holdbart at ansatte ble varslet om overtallighet via tekstmelding.

- Ansatte skal bli varslet om overtallighet ansikt til ansikt. Hvis det er tilfelle at ansatte har blitt varslet via sms, så er det ikke holdbart, sier Garåsen.

Personene som blir meldt overtallig i Trondheim kommune mister ikke jobben, men de jobber ikke nødvendigvis ved enheten frem til kommunen finner et nytt arbeidssted til personene som er overtallige. Varslet til de åtte personene som fikk sms-en er senere trukket tilbake fordi en del av prosessene som er nødvendige for at man skal kunne nedbemanne ikke ble fulgt før tekstmeldingen ble sendt ut.

Kommunen går nå en ny runde for å komme i havn med kuttene som skal sørge for at sykehjemmet når budsjettet.

- Vi har som mål å få til en avklaring på situasjonen på Søbstad rett etter påske. Vi bør ikke bruke for lang tid på denne prosessen av hensyn til personalet. Det er ikke bra at de føler på usikkerhet, sier Garåsen.

LES OGSÅ (PLUSS): Her er de 1781 alvorlige avvikene i eldreomsorgen

LES OGSÅ (PLUSS): - Forferdelig trist og opprørende lesing

Må nedbemanne

Trondheim kommune varslet i mai i fjor at flere av enhetene innen helse og omsorg måtte spare 100 millioner kroner for å nå budsjettet. Fire til fem enheter har fortsatt ikke nådd målet og må iverksette tiltak for å redusere utgiftene. De må nå redusere pengebruken med mellom 20 og 30 millioner kroner.

- Disse enhetene må nedbemanne og kutte i vikarbruken, sier kommunaldirektøren.

Søbstad helsehus er et av de sykehjemmene som må nedbemanne. Sykehjemmet må spare sju millioner kroner, ifølge enhetslederen. Årsaken er at antallet senger ved sykehjemmet ble redusert med 26 for halvannet år siden. Sykehjemmene får tildelt penger ut ifra hvor mange pasienter de har og, ifølge Garåsen, har ikke Søbstad helsehus redusert utgiftene etter at det ble færre senger.

- Det er en smertefull prosess når man må nedbemanne og mange har jobbet ved enheten over lang tid. Men sykehjemmet må nå de økonomiske rammene. Det er viktig at vi ivaretar både de ansatte og pasientene i denne prosessen, sier Garåsen.

LES OGSÅ (PLUSS): Varsler nye kutt på sykehjemmene

- Vil alltid oppleves som problematisk

Enhetsleder Kristin Haarberg ved Søbstad helsehus opplyser at de har startet prosessen med å finne ut hvordan de skal kutte kostnadene. De skal blant annet gjennomføre en risikoanalyse.

- Vi jobber parallelt med flere tiltak hvor nedbemanning og naturlig avgang er et av dem. Vi forsøker å finne en god måte å gjøre dette på og vi har en god dialog med de tillitsvalgte og ansatte. Det vil alltid oppleves som problematisk når ansatte blir berørt av nedbemanninger. Flere av de ansatte føler at de har en hektisk hverdag og da gjør det noe med personalgruppen at de skal bli færre ansatte, sier Haarberg.

- Politikerne har sagt at det skal være en styrking av helse- og omsorgssektoren. Hva tenker du om at du må nedbemanne?

- Vi må tilpasse oss de økonomiske rammene som er lagt for driften. Dette gjelder for øvrig alle enheter i kommunen. Eventuelle økte bevilgninger som kan komme i etterkant av dette, må innarbeides i driften av enheten på vanlig måte, sier Haarberg.

Hjertaas i Fagforbundet reagerer på at det var foreslått å gjøre ansatte med heltidsstillinger overtallige.

- Vi mener at dette strider mot kommunens satsing på flere heltidsstillinger i helse- og omsorgsyrkene, sier han.

- Dette er dårlig personalpolitikk

Kommunalråd Jon Gunnes (V) og Høyres Yngve Brox reagerer på at ansatte fikk beskjed om overtallighet på SMS. Men de forsvarer at sykehjemmene må følge budsjettet og tilpasse driften etter det.

- Å sende SMS til ansatte med beskjed om at de er overtallige hører ikke hjemme noe sted. Jeg har sagt det før, men kan godt gjenta det, ikke alt lederskap som utøves i kommunen er godt nok. Trondheim kommune som arbeidsgiver skal ikke behandle sine ansatte på denne måten. Dersom en enhetsleder trenger hjelp til slike prosesser har vi en svær personalavdeling som kan hjelpe til, sier Jon Gunnes.

Skuffet

Yngve Brox, Høyre, deler kritikken fra Gunnes:

- Jeg er skuffet over at slikt skjer i Trondheim kommune. Det er overhodet ikke slik vi skal ha det, særlig i en sak som handler om at ansatte er overtallige og må overflyttes til andre enheter i kommunen. Jeg har aldri trodd at dette kunne skje, og jeg forventer at administrasjoner ordner opp i dette. Vi har lenge ønsket å styrke kvaliteten i eldreomsorgen også gjennom å styrke ledelsen av den. Vi vet at mange enhetsledere føler seg presset, og det er til syvende og sist et ansvar som ligger på den politiske ledelsen. Men her må ledelsen i administrasjonen sørge for at slikt ikke skjer igjen, sier Brox.

Må følge budsjettene

Jon Gunnes forstår reaksjonene rundt at sykehjem i Trondheim nå må kvitte seg med ansatte, men mener det er viktig at alle enheter følger de budsjettene som politikerne har satt opp.

- Flertallet i Trondheim har vedtatt at grunnbemanningen skal øke, og vi har ikke fått signaler fra administrasjonen om at dette ikke kan gjennomføres med de budsjettrammene som er gitt. Men ved Saupstad helsehus har man redusert antall sengeplasser uten å ta ned bemanningen. Det høres ut som at man da også må sørge for at enkelte ansatte overføres til kommunens indre arbeidsmarked, og at de omplasseres på andre enheter der behovet er større, sier Gunnes.

Likevel bekymrer det han at tillitsvalgte nå advarer mot det som skjer.

- Jeg ønsker meg en redegjørelse rundt denne situasjonen fra administrasjonen. Budsjettene må følges, men ambisjonene våre om økt bemanning ligger fast. Jeg kjenner ikke detaljene fra denne enheten som omtales i reportasjen, men det er riktig og viktig at enhetene forholder seg til de rammene som er fastsatt, sier Gunnes.

Kan ikke ha merforbruk

Høyres Yngve Brox erkjenner at enkelte eldre vil oppleve en vanskeligere hverdag når enheter reduserer antall ansatte, men mener likevel det er nødvendig at de holder seg til budsjettene.

- Når enheter må kutte er det et ansvar som den politiske ledelsen må ta. Det er åpenbart at det på mange områder i eldreomsorgen er for stramme budsjetter. I valgkampen lovte Ap økt grunnbemanning, men budsjettet de vedtok gir ikke rom for den økningen som trengs.

Går utover andre

Det er kommunalråd Geir Waage (Ap) uenig i.

- Det er lagt inn en betydelige økning av antall ansatte i eldreomsorgen i 2016, sammenlignet med 2015. Men denne situasjonen på Saupstad kan vi ikke leve med. Vi kan ikke premiere enheter som bruker mer penger enn de har. Det vil gå utover andre sykehjem i kommunen. Alle må følge budsjettene. Saupstad har operert med en høyere bemanning enn de har fått penger til, da må de regne med at dette får konsekvenser. Jeg forstår at det føles som en innstramning for dette sykehjemmet, men det dreier seg altså om en justering slik at de – i likhet med alle enhetene – må forholde seg til de rammene de er tildelt, sier Waage.

Også han reagerer på at de overtallige fikk beskjed via SMS, og forutsetter at administrasjonen følger opp denne saken.

Ansatte ble varslet med denne tekstmeldingen.
Kommunaldirektør Helge Garåsen sier at kuttene må til for at sykehjemmet må komme seg innenfor de økonomiske rammene som er bestemt. Foto: Kjell A. Olsen, Adresseavisen