En femte litauer på 36 år får trolig saken henlagt etter bevisets stilling, og blir sendt hjem. Det avgjør forhåpentligvis Riksadvokaten i løpet av dagen. Statsadvokat Per M. Schjetne tok i går bevisopptak av mannen.

Schjetne har allerede innstilt på at siktelsen frafalles. Litaueren ble pågrepet i Sverige like før jul og sendt til Trondheim, der han har sittet i varetekt. Mannen har vært siktet for medvirkning til smugling av metamfetamin fra Litauen til Norge, via Sverige.

Denne saken fikk bred medieomtale like før jul da det ble kjent at politi og tollere hadde kommet over store mengder sprit, metamfetamin og kokain. Fire litauere og en iraner bosatt i Trondheim, ble arrestert med få dagers mellomrom i oktober.

Fraktet 200 g kokain

Den 20-årige iraneren skal ha fraktet 200 gram kokain fra Drammen. 20-åringen ble stoppet på Melhus natt til fredag 11. oktober i fjor. Han skal da ha vært alene i bilen, men påtalemyndigheten mener at også to litauere på 26 og 31 år medvirket til smuglingen.

En uke senere tok politi og tollere turen til Midtre Gauldal. Politiet var kjent med at det over en lang periode hadde vanket folk fra Baltikum i området. De dro rundt i bygda og tilbød varer, samtidig som de også var interessert i å få arbeid. Mange syntes de oppførte seg påfallende, og tipset politiet om aktiviteten.

Om kvelden lørdag 19. oktober ble en Volvo personbil stoppet. I bilen satt to litauere på 30 år.

Snuste på dashbordet

En narkohund viste spesiell interesse for dashbordet, og bilen ble omtrent skrudd fra hverandre. I et tillaget rom bak dashbordet åpenbarte seg om lag 5,4 kilo metamfetamin.

Politiet pågrep også to litauere på 26 og 31, som sto og ventet på stoffet. De er de samme som er tiltalt for medvirkning til smugling av de 200 grammene kokain.

Metamfetamin eller «speed» er et mye sterkere narkotikum enn amfetamin. Gateverdien ligger på om lag 3,5 millioner kroner. Det er et hvitt pulver uten lukt, som løses opp i vann eller alkohol. I enkelte ungdomsmiljø er stoffet svært populært.

I tillegg er 26-åringen og 31-åringen tiltalt for at de fra våren 2001 til i fjor høst smuglet 7760 liter sprit. I tiltalen går det frem at de solgte 5000 liter av spriten til en navngitt mann og 300 liter til en annen navngitt.

Veden skvulpet

Dessuten er de to tiltalt for at de fra 5. august til 21. oktober oppbevarte 2260 liter av spriten på et gårdsbruk i Soknedal. Spriten var gjemt i uthulede vedkubber og sto på en lastebil da politi og tollere slo til. Men det var først da tollerne begynte å lempe unna veden at de hørte at det skvulpet. Det viste seg at i hver vedkubbe var det boret hull. Kubbene inneholdt spesiallagde plastflasker på en halv liter. Spriten holdt 96 pst.

På nyåret er flere trøndere domfelt for å ha mottatt og videresolgt spriten fra Litauen.

Aktor er statsadvokat Per Morten Schjetne, mens sorenskriver Hans Hugo Kristoffersen skal administrere forhandlingene. Hele saken må tolkes og derfor er seks dager satt av til rettssaken.

Oppfinnsom smugling av sprit og narkotika er bakgrunn for rettssaken mot fire litauere og en iraner som kommer opp mandag. Foto: RICHARD SAGEN