På Trøndersk matfestival er det i år 153 utstillere. Adresseavisen besøkte noen av matbodene for å sjekke hva de forskjellige regionene i Trøndelag har å by på.

Hitra

Bodil Birkeland, Hitra Gårdsmat.

Hva selger dere her?

- Vi lager økologiske oster med melk fra Hitra. Den får en spesiell smak når vi lager den her. Hvor en ost er laget vil alltid påvirke hvordan den smaker. På Hitra Gårdsmat satser vi mest på fast ost. Den vi er mest kjent for er grotte-ost i forskjellige varianter. Den lagres i et hull i jorda. Ostene ligger under jorda alt fra seks uker til ett år.

- På Hitra er vi heldige som har en kommune som er fleksible og støtter oss økonomisk. Det tror jeg også gjelder for laksenæringen på Hitra.

foto
Grotte-ost: Bodil Birkeland forteller at osten lagres i et hull i jorda alt fra seks uker til ett år.

Frosta

Maren Stene Almlid og datteren Nora, Stene gård.

Hva selger dere her?

- Her selger vi kjøttprodukter. Vi har med oss seks typer spekepølse, tre typer ferskpølse og karbonader, forteller Nora.

Hva er typisk for maten på Frosta?

- Ettersom våren kommer tidlig kan vi begynne produksjonen tidligere enn andre steder i Trøndelag. Dette gjør også at dyrene kommer tidligere ut på beite. Det som er spesielt for oss er at dyrene våre går ute og at vi produserer kjøtt hjemme på gården. Jeg er gift med en pølsemaker, så vi har alt tilrettelagt for å få til en bra produkter, sier Maren.

foto
Stene gård: Maren Stene Almlid og datteren Nora selger hjemmelagde spekepølser og karbonader.

Lierne

Roy Inge Bergli, Liverten AS

Hva selger dere her?

- Her selger vi mye basturøkte produkter, blant annet elg og gris. Vi har også Libab som er Liernes svar på kebaben. Den lager vi med steinovnsbakt brød, reinsdyrkjøtt og sopp.

Hva er typisk for maten fra Lierne?

- Basturøkt kjøtt og fiks fra gårdene på Lierne er en gammel tradisjon. Vi har også «grævfisk» som er en spesiell variant av rakfisk. Den blir kun produsert i Lierne og har historie langt tilbake i tid. «Grævfisken» modnes i melkemyse så den får en syrligere smak.

foto
Libab: Roy Inge Bergli serverer en kebab med steinovnsbakt brød og reinsdyrkjøtt.

Fosen

Gjørund Romstad, Romstad gård

Hva selger dere her?

- Vi har kryddersmør, akevittgelé og Fosenost. Fosenost lages etter gammel oppskrift og er en slags smøreost. Sildeprodukter fra Fosen er også en veldig gammel tradisjon. Vi startet produksjonen på Romstad gård for 20 år siden. Landbruksproduktene vi selger er typiske for Fosen.

foto
Fosenost: Gjørund Romstad forteller at spesialiteten fra Fosen lages etter en gammel oppskrift.

Åfjord

Anne-Lise Haugdene Humstad, Åfjord utvikling AS

Hva er typisk for maten fra Åfjord?

- Åfjord er ikke så kjent for blåskjell i Norge, men på europeisk basis er vi en av de største leverandørene av blåskjell. Her selger vi Åfjord-pizza med blåskjell og salami. Den er veldig populær på matfestivalen.

Rørvik

Sunniva Nicolaisen, økonomi og markedssjef for Rørvik Fisk og Fiskmatforretning.

Hva selger dere her?

- Vi har fiskekaker, fiske boller og røykelaks. Rørvik Fisk og Fiskmatforretning har eksistert siden 1927 så vi har lang tradisjon i hvitfisknæringen. I produktene våre bruker vi torsk, hyse, lyr og sei. Vi eksporterer fisk til Spania og Portugal, og lager fiskematprodukter som selges i Norge.

foto
Fiskekaker og fiskeburger: Rørvik Fisk har gamle fiskere avbildet på forpakningen.

Inderøya

Kari Øye, Havfruenes tran

Hva selger dere her?

- Vi er fire damer fra Inderøya som var irritert på alle de dårlige omega-3 produktene man får kjøpt på markedet. Vi bestemte oss for å lage vår egne tran. Torskeleveren fraktes direkte til fabrikken og bearbeides til fiskeolje. Denne tranen smakker ikke vondt og er super for alle som bryr seg om helsa.

foto
Havfruens Tran: Kari Øye, Kjestin Øye og Svanhild Svipstad produserer sin egne tran.

Oppdal

Arne Vidar Myttar, Jo-Sætra produkter AS.

Hva selger dere her?

- Her har vi syltetøy, chutney, olje, saft, eddik, spekepølse og lefse. På fjellet på Oppdal har vi jord som er veldig rik på mineraler. Det vi dyrker vokser ikke så raskt, noe som gjør at det blir mere smak på produktene våre. Kjøttproduktene vi selger kjøper vi lokalt på Oppdal. Vi bor på en seter fra 1600-tallet som ligger opp mot Orkelsjøen.

foto
Smakfullt: Arne Vidar Myttar selger produkter som er dyrket i jord som er rik på mineraler.

Røros

Terje Lien, Rørosbakeren.

Hva selger dere her?

- Vi selger flatbrød og lemse som vi lager etter en over hundre år gammel oppskrift fra min mor. Den har vi tatt vare på og videreutviklet. Produktene våre produseres hos Rørosbakeren. På Røros unner matprodusenter hverandre suksess og samarbeider med hverandre. Det tror jeg er grunnen til at mange produkter fra Røros har blitt så store.

foto
Flatbrød: Terje Lien tror grunnen til at mange produkter fra Røros har blitt så store er fordi matprodusentene unner hverandre suksess.

Auk – smaker fra Stjørdalsføret

Grete Sørebø, daglig leder i Ersgard AS.

Hva er typisk for maten deres?

- Det finnes mye spennende mat i Stjørdal og vi har mange gründere herfra. På matfestivalen har vi slått oss sammen og tilbyr et mangfoldig utvalg av særegen mat. Det er gøy å samle så mange sammen for første gang på Matfestivalen. Vi har alt fra kaffebrenneri til kjøttkaker fra Meråker.

Hva selger dere her?

- Vi har med oss potetlefse, fersk fjellfisk, reinkjøtt og rabarbra. Vi selger også lammekjøtt som vi langtidskoker sammen med bringebær fra Veiseth. Det gjør at kjøttet blir utrolig mørt.

foto
Muffins og brød: Solvår Lillemo Reinsberg fra Eidum gårdsbakeri, selger hjemmelaget bakverk fra Hell.