- Ut ifra et profesjonelt ståsted så finnes det ingenting i diagnosemanualen som heter høstdepresjon. Men i folkepsykologien, folks egne psykologiske teorier, så vil mange si at man er mer nedstemt om høsten og kaller det en høstdepresjon, sier førsteamanuensis Roger Hagen ved Psykologisk institutt, NTNU.

Det finnes ingen tall på hvor mange i Norge som opplever å bli deprimert på høsten, men i løpet av et år opplever seks til ti prosent av landets befolkning en depressiv episode. For noen er det et engangstilfelle i livet, mens andre plages av gjentagende depressive episoder.

Føler livet er verdiløst

Hagen understreker at det er forskjell på en høstdepresjon og en klinisk depresjon.

- En med høstdepresjon kan være nedstemt og trist. En som har diagnosen deprimert vil ha mer intense følelser, det vil vare over lengre tid og medfører lidelse og et sterkt ubehag. Ofte føler disse at livet er verdiløst og håpløst, sier han.

Forskning antyder at folk kan bli mer deprimert i den mørke årstiden, og Hagen viser til erfaring fra sin tidligere private praksis der han hadde flere pasienter på høst og vinter enn resten av året.

Mer alene om høsten

- På våren og sommeren er vi ute blant folk og i bevegelse hele tiden. På høsten trekker vi oss tilbake, det blir mørkt og vi holder oss mer hjemme alene og dette gir mer rom for depressiv grubling og bekymringer.

Hagen mener dette gjør sitt for å få folk mer nedstemt enn vanlig. I tillegg dør trær og planter, noe som kan få folk til å tenke på livet som kommer og går.

- Høsten er jo en fantastisk fin tid, spesielt slik den er nå. Sesongen har egentlig ingen direkte påvirkning, men om man hvert år forventer å bli høstdeprimert, så blir man jo det, sier Hagen.

I visse tilfeller kan ifølge Hagen også melankoli forveksles med høstdepresjon.

- Når høsten kommer er det fristende å legge seg under pleddet med et glass rødvin i hånda og sette på Leonard Cohen. Da kjenner man på melankolien, og den setter oss i kontakt med mange dype og gode følelser. Det trenger ikke å være negativt, sier Hagen.

Olavsfestdagene-aktuelle Ida Maria Børli Sivertsen var så deprimert at hun ikke øynet bladene på trærne. Nå synger hun om spørsmålene man stiller seg i vanskelige tider.

Dette kan man gjøre

- Om du føler deg nedstemt, ikke vær alene om det. Hold deg i aktivitet og trening. Se at høsten har sine gode kvaliteter, ikke bare triste. Det beste antidepressive er å være i aktivitet og sammen med folk, sier Hagen.

Det velkjente rådet om å ta D-vitaminer på denne tiden av året for å motvirke høstdepresjoner, er han imidlertid litt skeptisk til.

- Det er ingenting som tyder fra forskningen at det hjelper på å bli mindre deprimert, sier førsteamanuensisen, som heller tror lysterapi kan fungere for noen.

- Lyset påvirker reseptorer i øynene dine. Med mye lys produseres hormoner som virker positivt inn på psyken. Det er uklart hvorfor det er slik, sier han.

Men det viktigste er å prøve å unngå å føle seg ensom.

- Søk gjengen eller flokken din, og ikke koble deg av, men koble deg på.

Aksepter følelsene

Ifølge psykologspesialist Liv S. Engvik ved Coperiosenteret i Trondheim, som Adresseavisen tidligere var i kontakt med om temaet, er det noe uenighet i fagmiljøene om hvor omfattende høstdepresjon-problematikken er. Men at det er dokumentert at sesongavhengig depresjon er et fenomen som flere rammes av.

En ny behandlingsform kalt metakognitiv terapi har vist seg å ha god effekt på nedstemthet og lette depresjoner.

- Det handler om å registrere negative tanker, men samtidig ikke engasjere seg videre i dem ved å gruble og dvele, forteller Engvik, som sammenligner negative tanker med en fiskekrok.

- Fiskekroken er skarp og kan gjøre vondt. Hvis du er alene på fisketur, og får en fiskekrok i munnen, hva er den beste måten å forholde seg til den på? Er det å la den være i ro, eller å tygge på den? Alle har negative tanker, og det er helt normalt. Spørsmålet er hvordan du forholder seg til dem.

Hilde Isachsen ved Trondheim Mindfulness-senter jobber for å få folk til å akseptere de følelsene de har. Også tanker og bekymringer som dukker opp når det blir mørkt og stille.

- Stress kan gjøre oss trøtte og uopplagte, sier Hilde Isachsen ved Trondheim MIndfulness-senter. Foto: Privat

- Det handler om å akseptere at akkurat nå er det sånn, og det er helt greit. «Ja, nå ligger jeg her og får ikke sove, og kanskje jeg ikke får sove den neste timen.» Dette blir motsatt av tradisjonelle søvnråd, som går ut på å stå opp og gjøre noe annet, sier Isachsen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.