Det skal bli lettere å få hjelp, og nybygget ligger rett ved kollektivknutepunkt på Strindheim.

Frem til åpningen tirsdag pågår en hektisk flytteaktivitet. Nav Østbyen og Nav Midtbyen slår seg sammen til Nav Falkenborg. Ifølge Unni Valla Skevik, leder for Nav Falkenborg, blir dette et av landets største Nav-kontor med om lag 200 ansatte.

Trondheim kommunes helse- og velferdskontorer i Østbyen og Midtbyen gjenoppstår som Helse- og velferdskontor Falkenborg. Der skal Ann Karin Ehlie være leder for 65 ansatte.

Barne- og familietjenesten Østbyen flytter med sine ansatte fra Bassengbakken til Falkenborg, til sammen 88 ansatte. Charlottenlund og Strindheim helsestasjon slås sammen til nye Falkenborg helsestasjon. Dørene åpnes 19. februar. Fungerende leder Stine Elisabeth Jensen gleder seg til de flotte, nye lokalene kan tas i bruk.

Leier kontorer

Bygget er tegnet av Voll Arkitekter AS ved Kim Sørensen og er på seks etasjer. Totalt utgjør bygget cirka 10 000 kvadratmeter, hvorav kontorarealet er rundt 8 000 kvadratmeter, samt underetasje med garderober, sykkelparkering og parkeringsplasser.

Nav og Trondheim kommune leier bygget av Falkenborgveien AS. Leieavtalene er langsiktige og utgjør til sammen leie av om lag 6 000 kvadratmeter. I tillegg har de sikret seg opsjon om leie av ytterligere 2 000 kvadratmeter. Offisiell åpning med snorklipping er lagt til 15. mars.

- Ved å samle flere kontorer vil vi få større fagkompetanse, som også vil komme brukerne til nytte. 103 000 innbyggere i Trondheim sogner til tjenestene som er samlet her på Falkenborg, sier Unni Valla Skevik.

Stadig flere av dem som benytter seg av Navs tjenester bruker nett og telefon. På den måten kan de ansatte frigjøre tid til å følge opp de som trenger Nav mest.

Publikum i første etasje

Avtalte møter med brukere skal skje i første etasje, der man kommer inn i en lys og åpen hall. Der finnes flere møtelokaler.

- Det skjer av og til en del uheldige episoder med utagerende brukere. Hvordan er sikkerheten for ansatte ivaretatt?

- Slike uønskede hendelser oppstår heldigvis sjelden. Vi møter brukerne ute på gulvet. For øvrig er vi i forhandlinger med et vaktselskap om bruk av deres tjenester, sier Skevik.

Nav behandler søknader om dagpenger, ventelønn, sykepenger, arbeidsavklaringspenger, uføretrygd, lønnsgaranti, tilleggsstønader, forsikringer, grunn- og hjelpestønad, barns sykdom, hjelpemidler og ytelser til enslige forsørgere.

- Men hovedoppgaven for Nav-kontoret er å få folk i arbeid, understreker Skevik.

Fra brakker til nybygg

Helsestasjonen på Strindheim har de siste årene fristet en noe kummerlig tilværelse i brakkerigg ved Voldsminde. Stine Elisabeth Jensen viser rundt i topp moderne lokaler, med god plass til å kunne snakke uforstyrret med helsesøster eller delta i barselgrupper.

- Her er alt utstyr og inventar nytt, i tillegg ligger vi like ved kollektivknutepunkt som gjør det lett å komme hit, sier Jensen. Nybygget ligger i Peder Falcks veg 31, rett ved Sirkus Shopping.

Barne- og familietjenesten (BFT) Østbyen yter tjenester til barn og foresatte som bor i bydelen. Østbyen har to helsestasjoner. Falkenborg for barn 0–5 år og BFT Østbyen for gravide. De dekker også skolehelsetjeneste 6–20 år. Videre omfatter den Pedagogisk Psykologisk tjeneste, familietiltak, barnevern og helse/habilitering 0 – 18 år.

Helse- og velferd Falkenborg behandler søknader om helse- og omsorgstjenester. De har ansvar for å forvalte kommunale helse- og omsorgstjenester og kommunal bolig til personer over 18 år. Anne Karin Ehlie sier det betyr at man tar imot henvendelser og søknader, vurderer behov for tjenester man trenger og fatter vedtak.

Hvordan skaffe seg bolig

– Vi gir også generell informasjon, råd og veiledning om helse- og omsorgstjenester, frivillige tilbud og støtte til pårørende. Man kan også få økonomisk råd og veiledning og råd om hvordan man kan skaffe seg bolig selv, sier Ehlie.

I mars flytter Nav og flere kommunale etater inn i nybygget Trondheimsportalen på Sorgenfri. Den største leietakeren er Trondheim kommune med rundt 540 medarbeidere. De kommer fra bl.a. enhet for voksenopplæring, helse- og velferdskontorene på Heimdal og Lerkendal, Nav Lerkendal og flere andre enheter. Voksenopplæringen i Trøndelag fylkeskommune og Helsedirektoratet er også leietakere. Bygget eies av Entra.

Sentralt: Det nye Nav-bygget ligger vis á vis Sirkus Shopping på Strindheim, nært kollektivknutepunkt. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Nybygg: Nav og flere kommunale etater leier lokaler i nybygget på Falkenborg av Falkenborgveien AS. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Tekjøkken: Rundt omkring i nybygget kan ansatte samles til en kaffe og matbit. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Koselig: Det er bygget flere møterom og møbler og annet inventar er holdt i friske farger. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
I full gang: Nanny Sørslett (t.h.) er i arbeid på tredje dagen i nybygget på Falkenborg, Hun sier hun trivdes fra første stund, det gjør også kollega Linda Evensen. Her i prat med leder for Helse- og velferdskontor Falkenborg, Ann Karin Ehlie. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Nytt og friskt: Det er lagt store vekt på å innrede lokalene slik at ansatte skal kunne trives. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
På flyttefot: Sonja Burøy legger papirene på plass i det nye arkivet. Her sammen med leder for Nav Lerkendal, Unni Valla Skevik. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Hektisk aktvitet: Mange brikker må falle på plass før de ansatte kan ta kontorene i bruk. NAV-leder Unni Valla Skevik venter på Jan Audun Mathisen skal koble til strøm- og dataledninger. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Velkommen: Fungerende leder for Barne- og familietjenesten Østbyen, Stine Elisabeth Jensen, ser frem til å kunne åpne den nye helsestasjonen om en ukes tid. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Spente: Tirsdag åpner nybygget på Falkenborg. Leder for Nav Falkenborg, Unni Valla Skevik (t.h.) og leder for Helse- og velfersdkontor Falkenborg, Ann Karin Ehlie sjekker at alt er i orden. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Gleder seg: Flere etater samles på Falkenborg. F.v: Leder for Helse- og velferdskontor Falkenborg, Ann Karin Ehlie, fungerende leder for Barne- og familietjenesten Østbyen, Stine Elisabeth Jensen og leder for Nav Falkenborg, Unni Valla Skevik. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen