Trondheim spektrum, som er byggherre for den nye storbyhallen, presenterer nå sitt forslag til reguleringsplanen for området. Den gamle Nidarøhallen, de siste årene kalt Trondheim spektrum, skal jevnes med jorden og i 2018 skal det nye anlegget stå ferdig.

Onsdag kveld presenterte utbyggeren forslaget til reguleringsplan for området overfor naboene på Øya. Nå starter den politiske prosessen frem mot endelig vedtak og byggestart.

Færre biler - færre P-plasser

Det er selve reguleringsplanen for området som nå legges frem. Det betyr av fasadene for den nye hallen ennå ikke er ferdig, men planen viser hvordan man ser for seg bruken av tomteområdene og utearealene. For Trondheim spektrum er det et mål at den nye storbyhallen skal generere mindre biltrafikk til området enn tilfellet er i dag.

- Vi har jobbet mye med de trafikkmessige forholdene rundt den nye hallen. Vårt mål er å redusere biltrafikken til og fra. En måte dette kan gjøres på er å stenge muligheten for å kjøre inn på området ved store arrangementer. Når det spilles landskamper i håndball, arrangeres store messer, eller når store konserter arrangeres, er det ingen grunn til at publikum skal kjøre helt inn på området for å parkere. I en moderne by kan folk bruke andre transportformer når de skal på kamp, messe eller konsert, sier prosjektleder Morten Marøy.

Gående og syklende

Reguleringsplanen legger opp til å redusere antall parkeringsplasser utenfor den nye hallen i forhold til i dag, og det skal innføres parkeringsavgift for å få trafikken til og fra ned.

I dag er det plass til 550 biler på parkeringsanlegget, når den nye hallen står ferdig er tallet redusert til 380. Beboerne på Øya har lenge vært bekymret for hvordan trafikken vil bli når en ny storhall står ferdig. Både Marøy og Eriksen legger vekt på at den nye reguleringsplanen forsøker å ta denne utfordringen på alvor.

- Dette skal bli et område som legger forholdene til rette for gående og syklende. De grønne områdene skal ivaretas, vi skal bygge en levende arena med turstier rundt hele halvøya. Øya skal fortsatt bli et område hvor folk kan gå tur selv om vi bygger en ny storbyhall. I fremtiden ønsker jeg med flytebrygger ved Nidelva, der kajakkpadlerne kan ankre opp og stikke innom den nye hallen, sier administrerende direktør Ola Eriksen i Trondheim spektrum.

501 millioner kroner

Formannskapet i Trondheim vedtok i 2014 at den nye hallen skal ha fire håndballflater, tilskuerkapasitet for å takle internasjonale kamper (8000 sitteplasser) og stå klar som en hall som kan brukes under EM i håndball i 2020. I tillegg skal dette bli en hall som kan brukes til store innendørskonserter, som messeområde og som trenings- og spillearena for breddeidretten. Kostnadsrammen for den nye hallen er på 501 millioner kroner.

- Den nye hallen skal bli byens storstue for en rekke idretter, messeaktiviteter og kulturarrangementer. Innholdet i det nye bygget og utformingen innendørs er foreløpig ikke klart. Vi snakker med anlegges fremtidige brukere for å lytte til innspill om hvordan de vil ha det, sier Ola Eriksen.

Ut på høring

Byplankontoret starter nå arbeidet med byggherrens forslag til reguleringsplan. Den skal ut på offentlig høring og legges frem for offentlig gjennomsyn. I september 2016, når fiskerimessen Norfishing er avsluttet, skal den gamle hallen rives. Og åpning av den nye storbyhallen er planlagt til august i 2018.

Mindre bilkjøring: Ola Eriksen, adm. dir. i Trondheim Spektrum og prosjektleder Morten Marøy legger opp til en reguleringsplan for den nye hallen som skal redusere biltrafikken til og fra området på Øya i Trondheim. Foto: Frank Lervik