Det var kamskjelldykker Krasimir Krastev (56), som døde på jobb i 2014, utenfor Smøla.

Daglig leder i et båtselskapet ble tiltalt i saken, for en lang rekke brudd på arbeidsmiljøloven. Først ble han frifunnet i Kristiansund tingrett. Retten mente arbeidsmiljøloven ikke gjelder i denne saken, og frifant mannen på den bakgrunn. Dette førte til sterke reaksjoner fra påtalemyndigheter og Arbeidstilsynet:

- Hvis denne dommen blir stående, er det mer eller mindre fritt frem, sa aktor Knut Meek Corneliussen etter at dommen kom.

Han hadde bedt om Norges strengeste straff for brudd på arbeidsmiljøloven da saken gikk i tingretten.

Se også: Her forteller mannskapet om dødsdykket

Medhold i ankesaken

Deretter ble saken anket til Frostating lagmannsrett. Denne domstolen skulle bare se på lovanvendelse - og konkluderte med at tingretten hadde tatt fullstendig feil: Arbeidsmiljøloven gjelder for slik virksomhet, mente lagmannsretten. Dermed anket tiltalte saken videre i rettssystemet.

Torsdag ble det klart at Høyesterett skal behandle saken: «Høyesteretts ankeutvalg har besluttet at anke over Frostating lagmannsretts dom 10. april 2018 skal behandles i Høyesterett. Saken gjelder: Strafferett. Om dykking etter kamskjell fra båt er virksomhet som omfattes av arbeidsmiljøloven,» heter det i en melding fra Høyesterett.

- Jeg synes ikke det er rart at saken skal opp i Høyesterett. Dette er et uklart hjemmelsgrunnlag for å anvende straff i denne saken. Arbeidsmiljøloven er ikke klar nok, og jeg håper Høyesterett kan avklare rettssituasjonen, sier forsvarer Olav Bowitz.

Les alle sakene i reportasjeserien «Kamskjelldykkerne»

Tredje dødsfall

Da Krastev døde i 2014, var det tredje gangen at en kamskjelldykker fra samme båt omkom under slik dykking. I alle saker har Arbeidstilsynet påpekt en rekke brudd på arbeidsmiljøloven og dykkerforskriften.

I tingretten ble det blant annet lagt vekt på legalitetsprinsippet, som innebærer at det skal være en klar hjemmel for å kunne ilegge noen en straff. Det mente tingretten at det ikke var i denne saken, og de frifant mannen. Arbeidstilsynet har hele tiden ment at hjemmelsgrunnlaget er klart: Arbeidsmiljøloven gjelder. Det mente også lagmannsretten:

- Lagmannsretten ser det slik at man ikke kan organisere seg bort fra sikkerhetsforskrifter som gjelder for profesjonell dykking, og som er straffesanksjonert gjennom arbeidsmiljøloven, står det blant annet i dommen.

Nå blir det opp til Høyesterett å avgjøre hva som blir siste ord i saken.

Les reportasjen om Ola, Piotr, Kris og Berge