- Jeg ville gi bort pengene mens jeg fremdeles er her og kan bestemme selv. Nå er jeg lykkelig over å møte May-Britt Moser og Edvard Moser og er så glad for å kunne bidra til forskningen deres.

86 år gamle Pauline Braathen har sammen med tre andre arvinger av hennes mann gitt bort 50 millioner kroner til hjerneforskning i Trondheim. Nå tar hun imot nobelprisvinnerne i sin private leilighet ombord i luksusskipet «The World». De to takker for den store gaven som gjør det mulig å utvide forskningen ved Kavliinstituttet i Trondheim – for å forstå mer om Alzheimers sykdom.

Bor fast på luksusskipet «The World»

Pauline Braathen er overveldet, lykkelig og glad for å møte de to. Stemmen er lav og forsiktig, og kroppen er svak. Tankeevnen er det derimot ingenting i veien med. Hun er skarp i hodet og kvikk i replikken. Braathen er rammet av Parkinsons sykdom og er av den grunn ikke i stand til å reise fra skipet. Derfor måtte May-Britt Moser og Edvard Moser komme til henne.

Nå passet det. «The World» er i Stockholm på sin evige rundreise på all verdens hav. Her har hun sin egen leilighet, og lever livet sitt ombord mens byer, landskap og kanskje isfjell forandrer utsikten fra vinduene. Helt fra skipet kom fra verftet i Rissa i 2002 har hun bodd her. De første årene sammen med sin mann, men da han ble syk, var han ute av stand til å finne fram på skipet og bodde sine siste år på Gran Canaria.

Mistet mannen to ganger

- Jeg mistet min mann to ganger. Først da han fikk alzheimer. Den andre gangen da han døde, sier hun og tar til tårene når hun forteller om en julemiddag da hun satt ved siden av ham til bords og han spurte: – Er du min kone?

Det er nesten ett år siden pengegaven på 50 millioner kroner kom i orden, noe som førte til at Kavliinstituttet i Trondheim fikk sitt andre senter: «Egil and Pauline Braathen and Fred Kavli Centre for Cortical Microcircuits».

Se video: - Hun var så stolt over å støtte det vi holder på med

Glade for støtte

- Vi er så glade for at du vil støtte vår forskning, sier Edvard Moser.

- Det vi driver med er grunnforskning, og det tar lang tid før det kan hjelpe pasientene. Det er ingen alternativer til forskning, fortsetter Moser der han sitter i sofaen mellom May-Britt Moser på den ene siden og Pauline Braathen på den andre. Hun griper hendene til dem begge og takker for at de er her og at hun får lov til å støtte forskningen deres. Selv sier hun at hun ikke er kvalifisert til å forstå forskningen deres fullt ut, men vet at de arbeider med å forstå hvordan hjernen fungerer og dermed også kan finne ut hva som går galt når folk blir rammet av Alzheimers sykdom.

To grunner til pengegaven

De 50 millioner kronene kommer fra Pauline Braathen og tre andre arvinger av hennes mann. Anita Lien, Mona Arnesen og Erik Ruud er barna til søsteren til Pauline Braathens avdøde ektemann, eiendomskongen Egil Braathen. Alle ønsker at pengene skal brukes til forskning for å forstå alzheimer-sykdommen.

- Det er to viktige grunner til det, forteller Pauline Braathen.

- Jeg mistet min mann i alzheimer. Derfor ønsker jeg å styrke forskningen rundt sykdommen, forteller hun. Den andre grunnen er at hun føler stor takknemlighet til St. Olavs Hospital. I 1995 ble Egil Braathen syk da han var i Oslo og fikk påvist en cyste på hovedpulsåren. Ifølge Pauline Braathens bok «Memoirs of a marriage» ville ingen operere ham fordi cysten var så stor. Da oppdaget hun at et legeteam i Trondheim hadde forsøkt en helt ny metode med kikkhullskirurgi. Dette teamet dro til Oslo og opererte Braathen. Pauline er overbevist om at de reddet livet hans den gangen.

Norges ukjente milliardær

Egil Braathen var norsk forretningsmann og ble omtalt som Norges ukjente milliardær. Han møtte Pauline på Gran Canaria i 1963. Da var de begge gift på hver sin kant. Han drev stort innen eiendom i Oslo. Hun var stor i Londons moteverden.

- Vi møttes og danset. Den tredje kvelden pekte han på meg og sa at han skulle gifte seg med meg. Jeg minnet ham om at vi begge var gift på hver vår kant. Men han kom stadig på besøk til London etterpå og fikk det som han ville. Det ble oss, forteller Pauline Braathen. Hun forteller at hun forlot livet sitt i London, motebransjen, sin første ektemann og alt for å være sammen med Egil Braathen.

Gir bort arven

Det er arven etter ham hun nå i ferd med å gi bort til gode formål hun velger ut selv. Hun har også støttet en klinikk i Florida med om lag 300 millioner kroner. Et nytt senter der har fått navnet Egil and Pauline Braathen Center, og skal drive med nevrokirurgi og kreftbehandling.

Pauline Braathen var ikke i tvil da hun fikk vite om arbeidet med å reise et fond for å utvide forskningsmiljøet rundt May-Britt Moser og Edvard Moser i Trondheim. Etter å ha møtt begge forskerne er hun enda mer sikker.

- De er suksessfulle, gode, kloke, levende, vennlige og empatiske. De er spesielle mennesker, slike jeg ønsker å støtte. Uansett hva de finner ut, er det viktig.

I mars i fjor startet kampanjen for å reise et fond på 50 millioner kroner til Mosers hjerneforskning.

Sammenheng parkinson og alzheimer

Og så stiller hun det spørsmålet hun kanskje har lurt mest på:

- Er det en sammenheng mellom parkinson og alzheimer?

- Det vet vi ikke ennå, svarer May-Britt Moser.

- Men vi vet at begge sykdommene starter med manglende luktesans. Det kan være en link.

May-Britt Moser forteller at de leter etter grunnen til at folk får ulike symptomer og lurer på hva som skjer når noe går galt i hjernen.

- Hvorfor mister vi retningen? Hvorfor mister vi lukt og minne? Forskning er som å være barn. Du har alle disse spørsmålene og leter svar.

Pengestøtten fra Pauline Braathens og hennes manns tre andre arvinger skal brukes å finansiere flere forskere for å finne svar på slike spørsmål. Denne uken ble det kjent at den tyske forskeren Christian Döller kommer til Trondheim fra høsten for å lede en ny forskergruppe med mål å oversette grunnforskningen på rotter og mus til å forstå alzheimer hos mennesker.

- Jeg ville gi bort pengene mens jeg fremdeles er her og kan bestemme selv, sier Pauline Braathen Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Ut for å takke: Nobelprisvinnerne Edvard og May-Britt Moser i båt på vei til luksusskipet The World for å møte giverne av 50 millioner kroner. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Selskapet ombord på The World: Jan Morten Dyrstad, leder av fondet Trondheim stiftelse til nevrovitenskapelig forskning, Anita Lien, niese av Egil Braathen, Edvard Moser, May-Britt Moser, kaptein Johan Dyrnes, Stig Slørdahl, tidligere dekan ved det medisinske fakultet, Mona Arnesen, niese og Erik Ruud, nevø av Egil Braathen. Fremst: Pauline Braathen. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Mottakelse i leiligheten: Mannskap fra skipet serverer kanapeer til Pauline Braathens noble gjester. Fra venstre Harald Ellefsen, Braathens norske representant, advokat Robert Clfford, Mona Arnesen, niese av Braathens avdøde mann og nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Spasertur i Stockholm: Nobelprisvinnerne med reisefølge: Jan Morten Dyrstad (t.v.), leder av fondet Trondheim stiftelse til nevrovitenskapelig forskning og Stig Slørdahl (t.h.), han var tidligere dekan ved det medisinske fakultetet og sjefen til May-Britt og Edvard Moser. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Nært møte: Pauline Braathen er så glad for å bidra til nbelprisvinnernes forskning. Og May-Britt og Edvard Moser takker for gaven som gjør at de jhåper å forstå mer om alzheimer. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Sightseeing: Nobelprisvinnerne Edvard Moser og May-Britt Moser får omvisning av kaptein Johan Dyrnes (t.v.) på «The World» Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Kanapeer i salongen: May-Britt Moser, Edvard Moser og Pauline Braathen møtes for alle første gang -i hennes private leilighet ombord i «The World» Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen