Astrid Eidsvik, tidligere toppsjef i Helse Møre og Romsdal, får lønn i oppsigelsestida, i tillegg til ett års etterlønn, og hun får ingen avkorting selv om hun har fått ny jobb som rådmann i Ålesund, viser sluttavtalen. Foto: Richard Nergaard

I forrige uke frontet de to styrelederne ved St. Olavs Hospital og Helse Nord-Trøndelag, Milian Myraunet og Alf Daniel Moen, et leserinnlegg der de tok et oppgjør med gullavtalene i helsesektoren.

Adresseavisen har tidligere omtalt sluttavtalen Eidsvik fikk etter at hun sa opp jobben som adm.dir. i helseforetaket: Det neste halvannet året får hun utbetalt totalt 2,6 millioner kroner – mens hun samtidig hever lønn som rådmann i Ålesund.

LES MER: Fikk gullavtale i strid med statens retningslinjer

De to styrelederne nevnte ingen navn, men avsluttet innlegget slik: «Det finnes fortsatt en mulighet til å si ifra seg avtaler som juridisk sett kan gi dobbel lønn. Retten er kun en juridisk rett!».

– Utidig av direktøren

Styreleder ved St. Olavs Hospital, Milian Myraunet, sier til Adresseavisen at både sykehusdirektører og styreledere må utvise ansvar og anvende skjønn. Han bekrefter at han har reagert på sluttpakken til Eidsvik.

– Jeg synes det er utidig at en direktør prøver å forhandle frem noe mer enn det avtalen tilsier – og som bryter med statens retningslinjer. Det må gå an å tenke mer på de man deler lønnspotten med. En fagarbeider må jobbe seks, syv år for å tjene like mye som direktøren henter ut mellom to stillinger, og dette er urimelig, understreker Myraunet.

LES MER: –Eidsvik ville vi skulle bli enige om tomtevalget

– Burde Eidsvik si fra seg avtalen?

– Ja, jeg synes hun skal vurdere å gjøre det. Hun bør si at hun har til «salt i suppa» med lønnen som rådmann, og at hun ikke har behov for dobbelt lønn i halvannet år.

– Over alle støvleskaft

Ansatterepresentant i styret ved St. Olavs Hospital, Sigmund Eidem, reagerer sterkt på avtalen Astrid Eidsvik fikk.

– Den går over alle støvleskaft, fastslår Eidem.

LES MER: De tjener bedre enn statsministeren

Han mener at ikke bare etikken, men sannsynligvis også jusen, bør gjøre det mulig for Helse Midt-Norge å oppheve avtalen.

– Den er så til de grader i strid med statens retningslinjer. Helse Midt bør derfor ha tilstrekkelig juridisk dekning for å gå tilbake på avtalen. Dersom en vanlig dødelig lenger nede i systemet får mer enn reglene tilsier, trekkes det alltid tilbake. Det bør ikke være annerledes i dette tilfellet, mener Sigmund Eidem, og legger til:

– Men Astrid Eidsvik burde selv ha sagt ifra seg denne gullkantede avtalen. Hun burde skjønne at det ikke er holdbart at hun som toppleder får dobbel lønn i halvannet år etter at hun slutter. Særlig med tanke på at Helse Møre og Romsdal sliter økonomisk. Hun tar med seg 2,6 millioner kroner, og flere av innsparingstiltakene i foretaket er på denne størrelsen, påpeker Eidem.

LES MER: –Hva er det de holder på med?

Han reagerer også på avtalen til tidligere fagdirektør i Helse Midt, Nils H. Eriksson, som Adresseavisen omtalte i forrige uke. Han fikk 4,7 millioner kroner da han gikk fra direktørjobben til overlegejobben på Levanger sykehus.

– Det er helt på trynet å inngå slike avtaler. Det kan riktignok være vanskelig å rekruttere til fagdirektørstillingen, men det er likevel helt håpløst å gi slike kostbare vilkår av den grunn. Vi er så presset på penger til pasientene, at vi ikke bør ha slike utgifter til etterlønnsavtaler, sier Eidem.

Vil undersøke jusen

Konstituert adm.dir. i Helse Midt-Norge, Daniel Haga, viser til at det er Helse Møre og Romsdal som har inngått avtalen med Astrid Eidsvik.

– Det er de som er den juridiske motparten i saken. Men jeg har stor forståelse for dette synspunktet, og jeg er enig i at manglende avkorting i etterlønnen er problematisk.

– Så Helse Midt har ingen myndighet i denne saken?

– Jeg vil undersøke de juridiske forholdene rundt dette – om vi har noen mulighet til å gripe inn. Det er jeg usikker på, og vil derfor sjekke dette nærmere før jeg svarer, sier Haga.

LES MER: Fikk fallskjerm på 4,7 millioner

Når det gjelder fallskjermen til tidligere fagdirektør Nils H. Eriksson, gjentar han det han tidligere har sagt til Adresseavisen:

– Vi har ikke lenger noen slike avtaler, og vi vil heller ikke inngå lignende avtaler i framtiden.

Tidligere administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, ønsker ikke å snakke med Adresseavisen om saken.

– Jeg snakker ikke lenger med journalister om ting som har med min gamle jobb å gjøre. Jeg har ingen kommentar til dette, sier Eidsvik.

LES MER: Urimelige gullavtaler