Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) blir hjemme, men mener det er riktig at tolv fylkespolitikere drar.

- Det er fordi Trøndelag er en stor matregion som vi ønsker å bygge videre. Mange som reiser er der for å lære om hvordan vi presenterer matregionen Trøndelag i utlandet. Det er en kombinasjon av å lære, men også det å representere: Å vise at for Trøndelag er dette en viktig satsing, sier Sandvik.

- Du synes ikke det høres mye ut med tolv fylkespolitikere?

- Det kan man alltids stille spørsmål ved, og vi skal være nøkterne og nøye på at vi ikke sender for mange på turer. Men når vi sender hovedutvalg på studieturer, er det like mange som drar. Det er lagt opp til et nøkternt opplegg, etter hva som jeg har forstått, uten at jeg kjenner detaljene, sier Sandvik.

Les også: Vi spiste oss fra Rindal til Bindal

Fylket og kommunene betaler 5500 kroner per person til fly og hotell. I tillegg kommer 1500 kroner til mat og logistikk, som dekkes av Oi! Trøndersk mat og drikke. Under onsdagens regionsamling skal blant annet fylkesmann Frank Jenssen tale. Også fylkeslege Jan Vaage skal snakke om «matglede gjennom hele livet – i matregionen Trøndelag». Torsdag inviterer Innovasjon Norge til fagprogram og lunsj i ambassaden.

Halvparten av disse fylkespolitikerne drar (se faktaboks lenger oppe for hele lista). Fra venstre: Karin Bjørkhaug (Krf), Elisabeth Paulsen (V), Jan Bojer Vindheim (Mdg), Anita Gilde (Frp), May Britt Lagesen (Ap), Jan Inge Kaspersen (Ap), Gunn Iversen Stokke (Sp), Terje Sørvik (Ap), Torgeir Strøm (Sv) og Tomas Iver Hallem (Sp). Foran fra v. Pål Sæther Eiden (H), Henrik Kierulf (H). Anne Marit Mevassvik (Ap), Tore O. Sandvik (Ap) og Hanne Moe Bjørnbet (Ap). Foto: jens petter søraa

Holder foredrag

Hovedutvalgsleder for næring Terje Sørvik (Ap) skal holde et foredrag om sjømat og Trøndelags fortrinn her.

- Det er min agenda. Så ser jeg at det er fenomenalt mange utstillere fra Trøndelag. Profileringen der nede er ganske unik, sier Sørvik.

Han har ikke reflektert over hvor mange politikere som drar.

Les også: Her spiser matministeren (Frp) kamskjell som er plukket ulovlig

- Alle partier med

Fylkespolitiker Rakel Skårslette Trondal (SV) reiser for første gang:

- Jeg har tidligere sittet i komité for næring og har hatt nær befatning med flere utstillere der. Jeg tenker at vi som politikere bør få innsikt i hvordan norsk mat, bryggeri og reiseliv blir tatt imot. Det er årsaken til at jeg vil ned, sier hun.

Hun visste ikke at det er tolv fylkespolitikere som drar, men legger vekt på at de er ti partier representert i fylket og at det er rettferdig at alle får muligheten.

- Hva tjener folk i Trøndelag på at dere reiser?

- Vi skal jobbe for å ruste Trøndelag som mat- og reiselivsregion, så det er viktig å få innsikt i hvordan dette profileres. Vi bør ut og se, avslutter Trondal.

Tove Eivindsen (V) er nestleder i næringsutvalget i Trøndelag. Hun sier dette om størrelsen på delegasjonen:

- Det gir et kraftfullt signal om at vi skjønner at vi er matfylke nummer én. Det er noe med at når produsenter og andre bruker mye tid og ressurser, skulle det bare mangle at ikke også vi politikere viser positiv interesse, sier Eivindsen.

Les også: Denne festivalen er regnet som et av Skandinavias beste reisemål

- Ikke drive dank

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) drar for første gang.

- Jeg har hatt muligheten tidligere, men i år var det opplegget til fylkesmannen som gjør at jeg vil være med, sier Stjern.

- Hva tjener folk flest på at du drar nedover?

- Ja, hvorfor må man dra på Grüne Woche for å vise at man er opptatt av lokal mat? Det kan man stille spørsmål ved. Men det å dra på tur sammen med fylkesmannen, Innovasjon Norge og legge frem hvordan det står til i kommunene, tror jeg er berikende for alle parter. Ikke minst å se de ulike bedriftene fra alle regioner og vise at man er interessert, sier Stjern.

- Vi skal ikke gå og drive dank der nede, vi skal på møter og jeg tenker at jeg lærer noe som jeg kan bruke når vi kommer hjem, sier Stjern, som skal holde et lite foredrag på samlingen onsdag.

Fylkespolitiker Pål Sæther Eiden (H) synes det er bra at så å si hele fylkesutvalget drar.

- Dette er rett prioritering. Fylkesmannen har laget et fint opplegg, og det er bra at så mange ordførere kommer, så kan vi knytte kontakter, sier Eiden.

I år arrangeres Grüne Woche mellom 19. og 28. januar og Norge deltar for 31. gang.

Les også: Kåring av årets beste produkter på Trøndersk Matfestival