Trine Skei Grande og to av hennes partikolleger kan i løpet av onsdagen glede seg over at Venstre inntar regjeringskontorene for første gang siden 2005. Men på veien mot makten mener Grande at aktører har forsøkt å skremme henne fra innflytelse, skriver Aftenposten.

I tykk tåke kom hun 2. januar kjørende i elbil på Jeløya. Da hun svingte inn mellom høye eiketrær på vei mot Hotell Jeløy Radio, visste hun at hun midt i regjeringsforhandlingene skulle vitne i en rettssak der tiltalte hadde fremmet drapstrusler mot henne.

Les også kommentaren: Hatet mot Trine burde opprøre oss alle

Men hun visste ikke at hun skulle bli utsatt for en voldsom ryktespredning med utgangspunkt i en fest i Trøndelag for ti år siden.

– Vi går til forhandlingsbordet med alvor og pågangsmot for de politiske sakene vi kjemper for, sa hun foran trappen på hotellet tirsdag 2. januar. Neste kveld braket det løs. I dagene som fulgte ble det spredt rykter i sosiale medier der hun bl.a. ble fremstilt som sexovergriper.

– Jeg har fortalt min historie til Erna

Alle som skal sitte rundt Kongens bord, blir bedt om «å legge alt» på bordet i samtaler med den kommende sjefen: statsministeren. For Trine Skei Grande medførte det også at en fest fra 2008 ble en del av samtalen.

Les også: Mann dømt for drapstrusler mot Skei Grande

– Jeg har fortalt min historie til Erna, sier hun. Hun legger til at mange kvinnelige politikere utsettes for rykter, og antyder at lederne i de to andre partiene hun skal samarbeide med, vet hva det medfører når man står midt oppi en slik rykteflom.

– Vi har snakket åpent om dette, svarer hun Aftenposten.

Venstre er på veg inn i regjering med Høyre og Frp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Du sier du har fortalt din historie. Er det sannheten?

– Jeg forteller ikke noe annet. Men det jeg er helt sikker på, er at noen forsøker å spre en annen historie. Jeg kan bare fortelle ting slik jeg har opplevd det, og det har jeg gjort til flere som har spurt.

– Har disse ryktene på noen måte truet din deltagelse i Regjeringen?

– Nei, sier hun, men legger til at det er «ganske tøft å stå» i en slik rykteflom når man skal holde på med noe så viktig og alvorlig som å utform en plattform om hvordan landet skal styres de neste årene.

– Du føler et veldig ansvar. Det at noen da fører en kampanje for å svekke deg i forhandlingene, det føles litt urettferdig.

– Jeg kan sikkert ha gjort dumme ting

– Du går nå inn i Regjeringen. Kan det være noen form for oppførsel fra din fortid, som kan true din posisjon som statsråd?

– Jeg har virkelig prøvd å tenke og kan ikke skjønne at det er det. Men jeg har levd et helt vanlig liv. Jeg har vanlige venner. Jeg har vokst opp i Trøndelag, jeg har drukket på fester. Jeg havnet i toppolitikken for noen år siden, og det var ikke noe jeg hadde planlagt, sier hun.

– Jeg kan sikkert ha gjort noen dumme ting, men jeg er ingen overgriper.

Det er alt hun vil si offentlig om den konkrete saken.

Mener selv at politikere skal tåle mye

Venstre-lederen mener generelt at mange av dem som sprer ulike saker om henne i sosiale medier, har en politisk agenda. Hun har ingen forklaring på hvorfor hun er så utsatt for massiv hets. Men som sentrumspolitiker får hun skyts fra to sider.

I det siste mener hun at hun - på vei inn i regjeringskontorene med et ønske om en mer liberal innvandringspolitikk – har fått gjennomgå ekstra av folk på høyresiden.

– Da oppleves vi som en stor trussel for disse miljøene. De bruker alle midler for å stoppe oss, sier hun.

Et knippe utdrag fra beskjeder hun har mottatt på SMS og Facebook sier sitt om hva hun mottar av budskap. Noen avsendere kan spores. Andre opererer under dekkenavn.

«Avslutt forhandlingene straks de feite purke».

«Går som ei purke. Ser ut som ei purke. Snakker som ei purke, og da er du sannsynligvis ei purke.»

«Hallo! Di bælfeite sugge fra Overhailla! Ha du. Erotiske drømma. At en negerkuk (..) Helvetes flæskfeite sugge».

«Du er den mest idiotiske grisen på Tinget! kom deg tilbake til fjøset.»

Vil ikke la seg skremme ut av politikken

Venstre-lederen mener politikere må tåle å bli skjelt ut for vedtak de fatter, og for politikken sin. Hun gir også uttrykk for at hun må tåle å bli kalt ting som «helvetes flæskfeite sugge.» Men hun sier hun nå opplever mer enn dette.

Her blir det klart at Venstre går inn i regjering med Høyre og Frp; partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) på Hotel Jeløy Radio. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Frykter du at du vil få en tøff start som statsråd på grunn av alt som verserer om deg på nettet?

– Jeg kan ikke la meg skremme ut av politikken. Jeg kan ikke la disse kreftene vinne, de som prøver å skremme damer ut av politikken, sier hun og spør om hvor utviklingen vil ende: Hvor mange jenter orker stå i dette? Hva slags politikere vil vi få i politikken, bare dem som i tidlige år sikter seg mot toppen?

Den påtroppende statsråden lurer også på hva slags politikere vi får hvis alle skal leve livet med tanke på at «noen kan påstå noe eller vri på noe.»

– Da tror jeg vi går glipp av mange som kan gjøre en god jobb for landet.

Muligheten til å forsvare seg forsvinner helt

Ifølge Venstre-lederen har det til alle tider versert sladder om maktpersoner i Norge. Hun forstår at folk synes det er morsomt å fortelle dem videre.

– Det har jeg stor toleranse for. Det mener jeg vi skal tåle. Men noen går på integriteten løs. En flik av en nyhet kan vokse seg stor i sladrerunden. Sosiale medier gir slike historier en helt annen kraft enn tidligere, og muligheten til å nyansere og forsvare seg, forsvinner helt, sier hun.

Klarte å fullføre jobben i regjeringsforhandlingene

Trine Skei Grande har levd lenge i stormen. Rykteflommen på nettet forhindret henne ikke i å forhandle ferdig en plattform i forhandlingsrommet på Jeløya.

Partileder Trine Skei Grande (V) forlater Hotel Jeløy Radio sist søndag, den 14. januar. Venstre har nå besluttet at de vil gå inn i regjering med Høyre og Frp. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Men det tar jo litt fokus bort, og du sitter med en følelse av at noen bruker mye energi for å få deg ut av rommet. Selv om jeg har fått mye støtte for jobben vi gjorde der, oppveier det ikke den kampanjen som pågår i sosiale medier.

Hun har fått politibeskyttelse både etter vedtak om at det skulle innføres en avgift på plastposer og etter hatbudskap inspirert av Facebook-gruppen «Nei til Trine Skei Grandes flyseteavgift». Der ble telefonnummer hennes spredt, og folk ble oppfordret til å ta kontakt med henne.

«Du skal forsvinne fra jordens overflate»

En av mange som gjorde det siste, bidro til at også denne saken fulgte med i bagasjen inn i regjeringsforhandlingene. Mandag 8. januar måtte hun ta en pause i regjeringsforhandlingene for å vitne i en rettssak mot en 43 år gammel mann som i mai 2016, da Rygge flyplass ble vedtatt lagt ned, sendte følgende to meldinger til henne.

Venstre-leder Trine Skei Grande mottar hyllest fra landsstyremøte på Moss hotell i november. Foto: Scanpix

«Hdi Trine. Innen flyseteavgiften setter inn, skal du være tatt. Vet ikke om du har sett meg? Jeg sto ved siden av deg i går. Du skal forsvinne fra jordens overflate innen avgiften din begynner. Hilsen en leiemorder.»

«Kan ikke ta telefonen. Da har du noe å glede deg til: Møtes ved arbeidsplassen din en dag.»

– Det er noen som har fortalt vedkommende at jeg er et så fælt menneske at det vil være en glede for landet hvis noen bare «gjorde det», sier hun om avsenderen.

Vitnet via telefon

Mens hun, Erna Solberg og Siv Jensen skulle løse floker om asylpolitikk, måtte hun vitne mot mannen.

– Heldigvis fikk jeg lov til å vitne via telefon. Det tok ikke så lang tid. Men også det var en litt heavy distraksjon under forhandlingene, sier den påtroppende statsråden.

Les også: Blir barne- og likestillingsminister

Aftenposten har i ulike perioder forsøkt å finne ut hvem som sto bak den nevnte Facebookgruppen og en annen hatgruppe som ble opprettet mot henne. Avsenderne er vanskelige å spore. Siste forsøk fra Venstre førte dem ut av landet.

Den tidligere ustraffede mannen ble dømt til 60 dagers fengsel, hvorav halvparten må sones. Trine Skei Grande synes han fikk en streng dom. For han hadde bakspillere på sosiale medier som hadde oppfordret ham.

Aftenposten har vært i kontakt med mannen som omfattes av ryktene. Vedkommende vil ikke kommentere saken.

Venstre-leder Trine Skei Grande mottar hyllest fra landsstyremøte på Moss hotell i november, og tok en high five med Abid Raja. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Les Adresseavisens leder: Den blåblå regjeringen kler mer grønnfarge