Justisministeren får støtte fra statsministeren. Også Erna Solberg vil ha slutt på debatten om ordet monster. Statsministeren slår fast at overgrep mot barn er avskyelige handlinger.

- Handlingene som dreier seg om å kjøpe overgrep mot barn i andre land, er monstrøse, sier Solberg.

- Jeg mener at det må vi tørre å si. Dette er handlinger som jeg tror vi alle tar sterkt avstand fra, sier statsminister Erna Solberg etter at justisminister Sylvi Listhaug har fått sterk kritikk for å ha kalt barneovergripere for monstre.

Reagerer på debatten om ordet

- Dette er den verste typen forbrytelse man kan tenke seg. Å voldta barn, å sitte på nettet og bestille voldtekter av barn i andre land. Det kan ødelegge barn for livet, og det er helt forkastelig, sa justisminister Sylvi Listhaug til NRK. Hun brukte ordet monster om slike overgripere.

Solberg reagerer på at vi bruker mer tid på å diskutere begrepet enn på å diskutere de faktiske handlingene og hva vi kan gjøre for å hindre at voksne mennesker misbruker små barn seksuelt.

LES OGSÅ DEBATTINNLEGGET: Hvis det er monstre du ser etter, vil du da greie å se det er den snille moren, naboen, den greie bestefaren?

Politifolk reagerer

- Jeg syns det er rart at vi bruker mest tid på å diskutere språkbruken.

- Men er det ikke din egen justisminister som skaper den debatten?

- Hun ga uttrykk for et synspunkt rettet mot dem som bestiller denne typen overgrep mot barn. Det er ikke hun som har satt i gang debatten om begrepet. Det er det andre som har gjort.

Flere politifolk og jurister har reagert på at den øverste lederen av politiet, justisminister Sylvi Listhaug, kaller mennesker for monstre. Tidligere politileder i Trondheim, Ove Sem, har stilt følgende spørsmål til justisministeren:

«Er det mulig å få opplyst om Statsråden mener det er greit at begrepet monster benyttes av ansatte i politiet, domstolene og fengselsvesenet når de er i kontakt med personer som begår seksuelle overgrep, eller er begrepet og bruken av det forbeholdt Statsråden som øverste leder for disse etatene?»

Justisministeren svarer at det er en avsporing å diskutere ordet monster. Men hun sier det er rett å bruke ordet om barneovergripere.

Vil ikke snakke mer om språkbruken

Ove Sem reagerer på at justisministeren deler personer inn i grupper der den ene er mennesker og den andre monstre. Men statsminister Erna Solberg vil ikke svare på om det gjelder ulike regler for politi og statsråder når det gjelder språkbruk.

- Jeg håper at politiet er enig med oss i at vi har en stor, fin politireform som vi nå gjennomfører nettopp for å kunne forhindre overgrep mot barn og unge. Det er der jeg syns vi skal ha fokuset vårt. Ikke på språkpolitibiten, avslutter statsministeren.

Også politiinspektør i Sogn og Fjordane, Arne Johannesen, har engasjert seg i statsrådens ordbruk. Til NRK sier han at Sylvi Listhaug kan ødelegge etterforskningen når hun kaller overgripere monster. (Ekstern lenke)

I et innlegg i Politiforum skriver Johannesen at Listhaug bryter en av kjerneverdiene i politiet. (Ekstern lenke)