Ordfører Rita Ottervik (Ap) melder om mange positive signaler etter at kommunen overtok ansvaret for borgerlige vielser.

Kommunereformen er mest kjent for tvang og ståhei, men den betyr også overføringer av ansvar til kommunene. Blant de mer hyggelige oppgavene er det å vie folk borgerlig. Før var det tingrettsdommere som gjorde det, nå må politikere og byråkrater til pers.

Rita Ottervik under den aller første vielsen som ble holdt i rådhuset i begynnelsen av januar i år.

SE VIDEO: Av den aller første vielsen

Fra hele verden

Av 204 vielser frem til utgangen av juli, var fem private oppdrag utenfor rådhuset. Mai og juni har vært høysesong.

- Det kommer folk fra fjern og nær for å gifte seg i Trondheim. Det er kun Oseania og Antarktis av verdensdelene som ikke har vært representert, skriver Ottervik i et notat som legges frem i formannskapet nå på tirsdag.

114 av parene kommer fra Trondheim, de resterende 90 har vært tilreisende. 30 av seremoniene har vært på engelsk, og det har også blitt viet folk på tysk. I tre tilfeller har det blitt brukt tolk. Ordningen skal nå evalueres, men Ottervik er meget positiv:

- Det er allerede mange positive signaler, både på organiseringen og samarbeidet mellom vielser og vielsesvert. Vi legger vekt på at alle skal få farge rollen med personlighet og væremåte innenfor rammene for kleskode og sosial kodeks som vi har blitt enige om. Vi er opptatt av at seremonien skal være en spesiell og minnerik begivenhet for brudefolket, og det meldes tilbake fra brudefolket om at opplevelsen overgår forventningene, skriver Ottervik.

Første par ut: I januar fikk ordfærer Ottervik gleden av å vie Robin Fjellhammer og Linn Karlsen Fjellhammer. Forloverne var Oscar Markovic og Sara Heymans (ytterst til høyre).

Hemmelige seremonier

Seremoniene pågår i storsalen i rådhuset, og den ble pusset opp i anledningen det nye ansvaret. Det jobbes også med portalen til rådhusparken, som Ottervik mener vil bli et flott tilskudd i så måte. Møtet med mennesker i et av livets viktigste øyeblikk er sentralt, skriver ordføreren:

- Vi har hatt haste-giftermål hvor en av partene er i sluttfasen av livet. Noen ønsker å gifte seg i all hemmelighet og ønsker at vi skal stille med vitner mens andre har mange gjester. Forskjelligheten i møte med brudefolket og deres behov viser kompleksiteten i oppgaven borgerlig vielse, skriver hun.