Pensjonisten fra Stadsbygd er mannen bak det årlige «Kreftløpet» i Rissa sentrum. 14. juni arrangeres det for sjette år på rad. I ti år før det arrangerte Blomli løpet «Kjerringrokk». Til sammen er det samlet inn 392 000 kroner til kreftsaken.

– Foreldrene mine, to søsken og kona mi døde av kreft. Mange jeg kjenner har hatt sykdommen, forteller Blomli, som selv har hatt prostatakreft.

– Kreftforeningen gjør et bra arbeid. Derfor vil jeg gjerne støtte opp.

Løpet er fire kilometer langt og deltagerne kan gå eller løpe, akkurat så fort det passer dem.

Turrenn

I yrkeslivet har han jobbet som tømrer, men på fritida har han vært en lidenskapelig turrennløper. Gjennom livet har han gått til sammen 74 turrenn i både inn- og utland, blant annet i USA, Kanada, Sverige og Finland. I 1959 innstiftet han Storhaugrennet og gikk løpet 45 ganger før han ga seg.

– Jeg gikk mitt siste løp for tre år siden. Jeg datt i en bakke og lå der og kava for å komme meg opp. Da sa jeg at «det her, det skal det bli slutt på».

– Hva er det du har likt så godt med disse turrennene?

– Jeg er bare en «koffertløper» og har aldri hatt ambisjoner. Men det handler om gleden ved å gå på ski og holde seg i form, sier han.

Får støtte

– Har vintrene forandret seg mye siden du begynte å gå på ski?

– Ja, det var mer snø da jeg vokste opp, forteller Blomli.

Han er på bytur for å samle inn premier til løpet fra forskjellige bedrifter og bidragsytere.

– Det er ingen som sier når jeg spør om støtte, sier 85-åringen.

Sigar én gang i året

Han har holdt formen ved like gjennom hele livet, og har ikke unt seg de store utskeielsene. Men én gang i året – på julaften – røyker han en sigar.

– Det gjør godt, sier han.

Blomli har også engasjert seg politisk og har sittet i kommunestyret i flere år for Pensjonistpartiet. I hjemmet i Stadsbygd har han innredet et eget museum med gjenstander han har samlet gjennom et langt liv. Det meste kommer fra slektninger, og også tregjenstander laget av både faren og han selv.

– Du må komme og se selv, sier den pensjonisten.

Øyvind Blomli (85) i sitt eget private museum i Stadsbygd. Her med en tegning av Henrik Ibsen.