«Ingen elever skal bruke mobilen sin så lenge de oppholder seg på skolen.»

Det er beskjeden cirka 480 elever fikk da de kom tilbake på skolebenken etter endt sommerferie.

Sverresborg skole skal prøve en ordning med mobilfri skole. Slik Rosenborg skole har innført fra denne høsten. Og Hoeggen har gjennomført i 2,5 år. Også Ugla og Blussuvoll ungdomsskoler har vært mobilfrie det siste året. Og flere andre skoler prøver ut ulike grader av mobilfrihet i klasserommene.

LES LEDER: På tide å kaste mobilen ut av klasserommet

Fjerner underholdninga

- Mange av elevene synes nok at vi er grenseløst på jordet. Vi har fått tilbakemeldinger om at vi tar fra dem verdifull underholdning, sier rektor Bernt Johan Aune.

Han forteller at mange var overrasket og at det har kommet en del innvendinger både fra elever og fra foreldre.

- Vi forventer ikke at alle er fornøyde med, eller enige i dette. Men vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra foreldrehold. Og noen som ikke synes det er en god idé, sier Aune.

Sverresborg skole prøver seg med mobilforbud og håper det fører til at elevene har flere fysiske møter og benytter seg av andre aktiviteter enn den som krever fingertuppen.

Rektoren ved Sverresborg sier at dette er et tema som stadig diskuteres. Både på skolen, i ledelsen og mellom ledelsen på ulike skoler - i rektornettverket.

- Vi har lyttet til andres erfaringer og nå vil vi gjøre våre egne.

Prøver seg frem

I første omgang er dette et forsøk.

- Vi vil finne ut hva mobilfriheten fører til og har derfor en tidsbegrenset prøveperiode fram til  slutten av oktober. I løpet av denne perioden vil ordningen bli drøftet og evaluert i elevrådet, FAU og i personalet, sier rektoren.

De telefonene som likevel blir med elevene på skolen, vil bli låst inn i egnede skap ved skolestart og levert ut igjen i siste time.

- Så vil eventuell bruk av telefonene i undervisningen bli lærerstyrt. Og det tror vi er positivt.

LES KOMMENTAR: Ungene lærer ikke mobilvett uten mobil

Vil fremme fysisk sosial kontakt

Han sier at årsaken til at de ville prøve dette først og fremst er det sosiale samspillet.

- Det er slående å se elevene matpausen her. De sitter rolig og ser ned i hver sin telefon. Med dette håper vi å se mer aktivitet elevene i mellom, sier Aune.

Skolen vil høre elevene på hva slags alternative aktiviteter de ønsker.

- Og her vil vi være på tilbudssiden. Det blir spennende å høre hva de ønsker å gjøre sammen når mobilen er borte.

Fjerner et forstyrrende element

Han innrømmer også at telefonene til tider har vært et forstyrrende element i undervisningen.

- Til tross for at elever får beskjed om at de skal legges bort, er det jo sånn at det er fristende å sjekke Snap, Instagram, Facebook og andre sosiale kanaler i timene.

På Trondheims-lærernes kick-off i Olavshallen sist uke fikk de en finte fra ungdomsskolelærer Simen Spurkland, som ikke er tilhenger av å innføre mobilforbud i skolen. I foredraget sitt ba han om at lærere og foreldre ser lærepotensialet i spill og sosiale medier. Spurkland ba kollegene skjønne at det er mulig å lære noe fornuftig også bak en mobilskjerm.

Mobilforbud - ikke digital død

- Og det avviser vi heller ikke, sier rektoren ved Sverresborg skole.

Bernt J. Aune understreker at alle elevene i løpet av høsten vil ha tilgang til Chromebook, og trenger ikke lenger mobiltelefonen som hjelpemiddel i undervisningen.

- Det digitale har kommet for å bli. Og selv om vi tar vekk mobiltelefonene er vi på nett, sier Bernt J. Aune.

I løpet av prøveperioden vil skolens ledelse sammen med elever, foreldre og personale avgjøre om mobilfriheten vil bli permanent ordning. Eller om det er erfaringer som tilsier at de velger en middelvei.