Vi har derfor der det har vært mulig valgt å benytte barnas eget språk og beskrivelser av det som har skjedd, selv om noen kan oppfatte dette som støtende. Også andre steder har vi valgt å være veldig konkrete, noe vi mener kan gi en større forståelse for hva disse barna faktisk er utsatt for.

I vår jakt på relevante saker, har vi gått gjennom i underkant av tusen dommer fra landets tingretter, lagmannsretter og Høyesterett:

  • I databasen til Lovdata fins en oversikt over samtlige dommer fra lagmannsrett og Høyesterett, men kun et utvalg av dommene fra landets tingretter. Vi startet søkene etter relevante dommer i denne databasen. Der søkte vi på ord som eksempelvis «fosterbarn», «overgrep», «vold», «avlastningshjem», «støttekontakt» og «seksuelt misbruk» i ulike kombinasjoner og gjentatte ganger. Deretter gikk vi gjennom dem for å finne ut om de hørte hjemme i vår undersøkelse.

  • Vi fortsatte deretter med å søke i landets avisarkiver og nettaviser. Men selv om dommer blir omtalt i media, betyr ikke det at vi har «funnet dommen». Vi kontaktet advokater, journalister, påtalemyndighet og politiet for å få opplysningene vi trengte, slik at vi til slutt også fikk den aktuelle dommen.

  • Når det gjelder dommene som omhandler støttekontakter, framkommer det ikke alltid av dommen om det var et barnevernstiltak. Også i disse tilfellene, måtte vi ta kontakt med advokater, journalister, ansatte i barnevernet og påtalemyndighet for å finne ut om barnevernet var involvert i sakene. I noen tilfeller var det eksempelvis hjelpsomme advokater som hentet fram gamle avhørsprotokoller for å fastslå om barnevernet var involvert i saken.

Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise har gått gjennom i underkant av tusen dommer fra landets tingretter, lagmannsretter og Høyesterett i sin søken på relevante saker for å gi barna som er blitt sviktet en stemme. Foto: Kim Nygård
Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise har gått gjennom i underkant av tusen dommer fra landets tingretter, lagmannsretter og Høyesterett i sin søken på relevante saker for å gi barna som er blitt sviktet en stemme. Foto: KIM NYGÅRD