En steinfylling langs elva fra Elgeseter bru mot Nidelven terrasse er særdeles gode nyheter for mange – hvis den kan bygges.

Elvefyllingen vil øke stabiliteten i den bratte skråningen på sørsiden av elva. Det er konklusjonen til geoteknikere i Multiconsult. Fyllingen vil bli 7–12 meter bred, 250 meter lang og skal opparbeides som et parkareal langs elva. I praksis er det i dag mer eller mindre byggeforbud i området på grunn av kvikkleiregrunn og den bratte elveskråningen.

Bekrefter første vurdering

- Skal det bygges, må vi vise at et inngrep ikke vil svekke stabiliteten, men øke den. Det kan vi nå, sier Svein Sødahl Kvam i Karl Knudsen AS. Selskapet er leid inn av Studentersamfundet for å lede prosjektet.

De geotekniske vurderingene er gjort av Multiconsult, med Watnconsult som uavhengig kvalitetssikrer. Konklusjonene bekrefter den innledende geotekniske vurderingen som Multiconsult foretok.

Har vedtatt regulering

Studentersamfundet og Karl Knudsen AS føler seg så sikker i sin sak at Samfundet har besluttet å sette i gang en formell reguleringssak i kommunen. Med smidig behandling, regner Kvam med at fyllingen kan etableres etter fiskesesongen høsten 2019, og at tilbygget til Studentersamfundet kan starte ved årsskiftet 2019–2020. I så fall kan utvidelsen stå ferdig i 2021.

I reguleringssaken skal alle sider av en elvefylling vurderes, blant annet strømningsforhold, flomfare og virkninger på natur og dyreliv, både på land og i elva. Svein Sødahl Kvam er imidlertid optimistisk.

- Vi har ikke fått signaler verken fra kommunen eller fra NVE om problemer som skal vil stoppe prosjektet.

I kommunen opplever vi en positiv holdning til at dette blir realisert.

60 år med plassmangel

I Studentersamfundet er geoteknikernes konklusjon en svært velkommen beskjed.

- I 60 år har vi levd med plassproblemer. Nå føler vi oss endelig trygge på at det blir en løsning, sier Tale Bærland, leder i Studentersamfundet.

Studentersamfundet har vedtatt å bekoste fyllingen som er beregnet å koste 15 millioner.

- Vi tar risikoen, men håper at NTNU og Trondheim kommune vil bidra. Fyllingen vil åpne muligheter for flere enn oss. Den vil også være en grunnsten for NTNUs campusbygging i området. Vi er glade for å kunne bidra til en god byutvikling gjennom å trekke universitetet inn mot sentrum, sier Bærland.

Jobber med finansieringen

Utvidelsen av Det runde hus er planlagt som en forlengelse i bakkant, utført i samme stil. Kronprinsesse Märthas allé flyttes bakover på Fengselstomta. Nybygget skal romme 5000 kvadratmeter. Mens Studentersamfundet legger beslag på en tredel av Fengselstomta, vil NTNU kunne benytte resten.

Prisen for utvidelsen er beregnet til 94 millioner kroner. Ifølge Bærland er halvparten av finansieringen på plass, og det er satt i gang et arbeid for å få resten på plass. Studentersamfundet håper kommunen vil bidra til at staten legger inn penger.

- Styrker Samfundet

- Vi er en stor kulturinstitusjon som sponser mange konserter og drifter godt, uten tilskudd fra det offentlige. Utvidelsen vil befeste vår posisjon, sier Eirike Sande, påtroppende leder for Studentersamfundet.

De to studentlederne mener det vil passe svært godt og tjene alle parter hvis NTNUs planlagte senter for kunst, arkitektur og musikk (Kam) blir nærmeste nabo på Fengselstomta.

Redningsplanke

Studentersamfundets planer kommer som en redningsplanke for Trondheim kommune og NTNU som er på kollisjonskurs om hvor campus skal bygges. Kommunen nekter NTNU å bygge i parken i Klæbuveien og i Elgeseter park. For å lage et kompakt universitetsområde og samtidig få den ønskede kontakten med byen, er bygging i aksen Fengselstomta, Trekanttomta og Grensen sterkt ønsket både av NTNU og kommunen.

NTNU ga opp sine planer om å bygge og det var knyttet stor usikkerhet rundt Trekanttomta på tomta på grunn av de problematiske grunnforholdene. Det var Studentersamfundet som gikk videre med ideen om å stabilisere området med en elvefylling. Nå sier den geoteniske analyse at det kan bygges begge steder.

Krymper behovet for tomter

Hvis NTNU kan bygge mye på Fengselstomta og Trekanttomta, krymper behovet for tomter andre steder. Hvor mye som kan bygges i aksen Studentersamfundet – Grensen er ennå uklart. Rådmannens anslag på 50 000 m² blir møtt med skepsis på NTNU. Hensynet til nabolaget, trehusbebyggelsen i Grensen og siktlinjer mot Hovedbygningen er noen av faktorene som kan sette begrensninger.

Glad rektor

Rektor Gunnar Bovim er glad for at geoteknikerne mener området kan sikres for bygging ved å legge en fylling i elva.

- Dette er veldig gode nyheter. All honnør til Studentersamfundet som har gjort dette. Dette er ei tomt vi lenge har ønsket å bygge på. På sørsiden av elva er dette det nærmeste vi kommer Midtbyen. Nå må vi diskutere med Studentersamfundet hvordan vi skal ta det videre.

Bovim mener det er naturlig av kommunen tar kostnadene med en fylling fordi den også er gunstig for bebyggelsen i området.

- Betyr det at NTNU kan legge til side tanken om å bygge sør for Gløshaugen hvis dere får bygd i aksen Fengselstomta-Grensen?

- Nei. Vi slipper nok ikke det. Men det er klart at behovet for bygging andre steder blir mindre hvis vi får utnyttet dette området.

- Helst ikke vest

Rådmannens tilrådning legger opp til at NTNU bygger videre i Eddaparken på motsatt side av Elgeseter gate, på tomta til de to tomme jugendgårdene og på Shell-tomta. Dette mener Bovim er mindre aktuelt.

- Når vi ikke har mulighet til å bygge i park, er vestsiden av Elgeseter gate blitt mer uaktuell, sier rektoren.

Beste alternativ

- Jeg mener Fengselstomta er det beste alternativet for Studentersamfundet og NTNUs Kam-senter, sier Geirmund Lykke (KrF) i sentrum-venstre alliansen i Trondheim.

Geirmund Lykke (KrF) mener campusbygg ved Samfundet er den beste løsningen.

- At to geotekniske konsulenter er kommet til samme konklusjon er betryggende. Mitt forbehold er om det kommer nye innvendinger som handler om strømningsforhold eller andre miljøhensyn.

Vil legge ut: Studentersamfundet har besluttet å ta risikoen ved å finansiere byggingen av fyllingen i elva, men leder Tale Bærland ønsker at NTNU og kommunen vil spleise. Foto: Adresseavisen, Christine Schefte
Tale Bærland og Eirik Sande, leder og påtroppende leder i Studentersamfundet, håper utvidelsen av Samfundet er ferdig til 2021. Foto: Adresseavisen, Christine Schefte
Studentersamfundet vil forlenge bygget bakover og flytte Kronprinsesse Märthas allé lenger inn på Fengselstomta. Foto: Adresseavisen, Christine Schefte
Tale Bærland og Eirik Sande føler seg trygge på at bygget kan utvides. Foto: Adresseavisen, Christine Schefte
Gunnar Bovim er glad for at problemer med grunnen ikke vil stanse campusutbygging ved Studentersamfundet og på Trekanttomta i Christian Frederiks gate.