- Kjempelurt. Jeg har jo ikke kjørt hundespann før. Første turen til Sigrid Ekran for å lære var i starten av desember. Da krasjet jeg i et tre og brakk to ribbein, forteller Jens Kvernmo med et smil under barten.

Villmarksentusiasten har vært medvirkende til kortdokumentaren «Et glimt av Norge», tv-serien fra nærområdet hans i Skjækerfjella, «Vinterdrømmen» som ble sendt over flere kvelder i fjor og han vant reality-programmet «Alene» som også gikk på tv i høst. Han var fem måneder i Norrbotten som jeger i 2012 og har siden hatt flere turer som har gått over flere måneder. I Adresseavisen dukket han opp mot slutten av 2016 da han skulle leve som pelsjeger i Sylan i tre måneder.

foto
De neste tre månedene blir dette teltet stort sett boligen til Jens Kvernmo.

Er spent

- Jeg er veldig spent på dette. Planen er å kjøre fra Alta og hjem til Skjækerfjella. Jeg skal filme underveis og om jeg lykkes ligger det an til en ny tv-serie om et års tid. Da er det artig å vise frem hjemtraktene. Jeg starter torsdag og setter igjen depot på strategiske turisthytter opp igjennom Sverige og Norge. Det vil si at jeg om lag hver tiende dag er innom disse depotene for å lade batterier. Jeg ser for meg at det kan bli god underholdning. I hvert fall i starten med mye klabb og babb som fersk hundekjører. Jeg har skikkelig trua på det og har med skikkelig kamerautstyr og skal også filme med drone, sa Kvernmo da han hadde et kick off med samarbeidspartnere hjemme i Ogndal tirsdag.

Les også: Portrett: En temmelig vill en

Rutinerte rådgivere

Som rådgivere foran hundesledeturen har han hatt svært rutinerte folk.

Nordtrønderen Sigrid Ekran, som bor i Folldal, har vunnet både Finnmarksløpet og Femundløpet og ble beste rookie da hun i 2007 kjørte inn til en 20. plass i verdens lengste hundesledeløp Iditarod. Kvernmo har også fått hjelp av Arnt Ola Skjerve som er en av Norges beste hundekjørere. Han er bosatt i Beitstad. I tillegg har han fått støtte av familiefirmaet Sporbryter som holder til i Ogndal der Kvernmo bor.

foto
Sigrid Ekran, hundekjører.

- Fornuftig type

- Jens er jo en fornuftig type. Jeg synes dette ser veldig lovende ut. Utfordringen er å få i gang hundekjørerbiten, å få hundene til å fungere i spannet og få dem til å gå dit du vil. Da handler det om å være tålmodig og ta tiden til hjelp, og det tror jeg han får til. Det spørs jo også på hvilke forhold han får. Jo verre forhold, dess vanskeligere blir det, sier Arnt Ola Skjerve.

Les også: Villmarksmannen Jens feirer jula helt alene i fjellet

Han har lånt ut tre av hundene til Kvernmo: Bamse, Tarzan og Dægger. Fra Ekran har han lånt Bjarte Mikal og de to siste i spannet er fra Sporbryter og heter Tyri og Buggi.

- Hvordan er det å sette sammen hunder fra forskjellige folk og få dem til å fungere sammen?

- Stort sett går det greit. Dette er flokkdyr og det instinktet slår inn. Og de fungerer best på tur når de får brukt seg, sier Skjerve.

foto
Arnt Ola Skjerve, hundekjører.

- Må ha hovedfokus på hundene

- Han har sagt han vil bruke om lag tre måneder på turen. Hvor lang tid tror du han vil bruke på 140 mil?

- Det kan gå mye raskere, men det er jo ikke noe poeng for han å bruke minst mulig tid. Hastigheten kommer an på vær og føre. Selv om han skal kjøre mye på skuterleder, er det ikke sikkert at de til enhver tid er oppkjørte. Uansett er disse hundene brutale til å løpe dersom han får det til å fungere. Overgangen for Jens blir jo at han på denne turen må ha hovedfokus på hundene, sier Skjerve.

- Skal du bidra noe underveis?

- I utgangspunktet ikke, men jeg har sagt at dersom det blir trøbbel er det bare å ringe meg, sier Skjerve.