President Trump liker hverken Amazon, selskapets direktør Jeff Bezos, eller Washington Post – avisen Bezos eier.

Det er et oppgjør mellom kjemper som nå utspiller seg i USA, etter at verdens mektigste person har gått til angrep på verdens rikeste.

I en ukes tid har president Donald Trump rettet skytset på sin kjente Twitter-konto mot Amazon og selskapets direktør, Jeff Bezos, som ifølge Forbes er god for rundt 950 milliarder norske kroner.

Ifølge Trump handler oppgjøret om at små butikker ser seg nødt til å stenge dørene i konkurransen med internettgiganten Amazon. Presidenten mener at Amazons avtale med USAs statlige postvesen, som leverer omtrent 40 prosent av selskapets forsendelser, er alt for lukrativ, og at Amazon gjør seg skyldig i skattesvindel.

Kritikere frykter imidlertid at det snarere er en annen del av Bezos formue som irriterer presidenten. Den 54 år gamle milliardæren eier nemlig avisa Washington Post, som har stått bak en lang rekke avsløringer av forholdene i Trumps regjering.

Hevder Amazon utnytter postvesenet

Slaget startet da nettstedet Axios i forrige uke fortalte at Trump «høylytt spekulerer i måter å ramme Amazon på, gjennom regulering eller konkurranselovgivning».

Trump bekreftet historien ved å sende ut fire Twitter-meldinger mot Amazon, som er verdens tredje største selskap målt i børsverdi – kun overgått av Apple og Googles morselskap, Alphabet.

– Allerede før valget har jeg uttrykt min bekymring for Amazon. I motsetning til andre betaler de lite eller ingenting i skatt til kommuner og delstater. De bruker vårt postvesen som sin budbringer (som påfører staten et stort tap) og tvinger tusenvis av butikker til å stenge dørene, skrev Trump.

Twitter-krangelen har fått direkte konsekvenser for Bezos og andre aksjonærer i Amazon. I løpet av den siste uka har Amazon-aksjen falt omtrent åtte prosent. I kroner og ører utgjør det et verditap på rundt 475 milliarder kroner.

Det amerikanske postvesenets avtale med Amazon er unntatt offentlighet av konkurransemessige hensyn, men ifølge faktasjekk-nettstedet Politifact er ikke Trumps påstand riktig. Postvesenet går ganske visst med underskudd, men pakkene er et vekstområde. Det er mangelen på brev som koster postvesenet penger. Det finnes faktisk lovgivning som forbyr postvesenet å inngå avtaler med private dersom de taper penger på det.

Det gjør imidlertid ikke store inntrykket på Trump.

– Kun dårer eller det som verre er sier at vårt postvesen tjener penger på Amazon. De taper en formue, og dette vil vi endre. Samtidig stenger våre skattebetalende butikker dørene over hele landet. Det er ikke rettferdig konkurranse, skrev Trump tirsdag.

Presidentens to siste poenger er mer treffende. Amazon betaler amerikansk skatt etter de gjeldende reglene, på lik linje med alle andre selskaper, og deretter krever selskapet inn merverdiavgift til delstatene for deres egne varer.

Men Amazon selger ikke kun sine egne produkter. Selskapet er også en plattform for netthandel som gir andre produsenter tilgang til millioner av amerikanske kunder. Amazon innkrever imidlertid ikke merverdiavgift automatisk for disse tredjepartene. Det skal de selv stå for, eller så må de betale Amazon for at selskapet skal administrere avgiften på deres vegne.

Washington Post en «lobbyist»

Trumps angrep kan imidlertid sies å ligge i forlengelse av hans løfte om å revitalisere det landlige USA.

– Ta en titt på de små byene som en gang hadde vakre hovedgater. Alle butikkene er borte, sa Trump på en pressekonferanse tirsdag.

Butikkdøden er utpreget i USA – ikke minst i landområdene hvor Trump fant sine velgere i 2016. Ifølge CNN står 300 av USAs 1.100 store kjøpesentre i fare for å måtte legge ned i løpet av de kommende fem årene. Samtidig får Amazon, som startet som en nettbasert bokhandel i 1994, innpass på stadig nye markeder. Senest har Amazon gått sterkt inn i dagligvaremarkedet etter å ha kjøpt opp butikkjeden Whole Foods.

Trump antyder imidlertid en annen dagsorden når han under striden med Amazon også retter skytset mot journalistikken i Washington Post, som ikke er eid av Amazon, men av Jeff Bezos personlig.

– Falske Washington Post blir brukt som lobbyist for virksomheten, og skal registreres deretter, skrev Trump.

Washington Posts sjefredaktør, Martin Baron, avviser imidlertid blant at Washington Post har agert som et talerør for Bezos eller Amazon.

– Jeg kan si helt klart at han (Bezos, red.anm.) aldri har foreslått en historie til noen på redaksjonen. Han har aldri kritisert historier, og han har aldri bremset noen historier. Det har ikke skjedd. Punktum, sier Baron til konkurrenten New York Times.

Hverken det amerikanske postvesenet, Amazon eller Bezos har enda uttalt seg om saken.